Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ungdomar & Alkohol.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ungdomar & Alkohol."— Presentationens avskrift:

1 Ungdomar & Alkohol

2 Ungdomar & Alkohol Kan vara början till…

3 Ett Alkoholmissbruk VAD ÄR ETT MISSBRUK?
Ett missbruk är ett ord för en användning av någonting som anses skadligt, i detta fall alkohol Alkoholmissbruk är en sjukdom som många svenskar idag lider av.

4 Symptom ångest oro skakningar allmän sjukdomskänsla.
När du blir beroende utvecklas en abstinens, alltså kroppsliga besvär som kommer när du inte dricker. Abstinensen kan ge: ångest oro skakningar allmän sjukdomskänsla. Alkoholen skadar också nervceller över hela hjärnan. Det i sin tur leder till att du blir mer glömsk och har svårare att klara vardagen. 

5 15 % UNDER ÅLDERN 18 ÅR KONSUMERAR EN SKADLIG MÄNGD ALKOHOL
75 % AV ALLA UNGDOMAR I ÅLDERN HAR NÅGON GÅNG KONSUMERAT ALKOHOL

6 Killars kroppar tar upp mindre mängd alkohol medans tjejerna lättare blir påverkade pga. kroppsvikt, fettmängd och mängden kroppsvätska. En annan orsak kan vara att killar har ett sämre omdöme än tjejer som kanske är mer försiktiga när det gäller alkohol. Killar dricker mer alkohol än tjejer

7 Varför har systembolaget en 20- årsgräns?
Det beror på att det är lättare att hålla koll på dem som dricker på en restaurang än dem som köpt alkohol på Systembolaget. När du dricker på krogen som 18-åring är det ändå under uppsikt av andra som kan förhindra att du råkar illa ut, den uppsikten finns inte hemma.

8 Skador av alkohol Riskerna för skador ökar om du dricker mycket och ofta. Den delen som skadas allra mest är hjärnan, framför allt om du ofta dricker för att bli berusad. ”Vardagsdrickandet”, alltså när man dricker ett glas vin om dagen och inte mer, skadar levern mer än hjärnan. Även njurarna kan skadas och bukspottskörteln kan bli inflammerad vilket gör våldsamt ont. Hög alkoholkonsumtion kan orsaka skador i hjärtat och ge hjärtklappning. I värsta fall kan sådana hjärtklappningar leda till döden.

9 De flesta som hamnar i slagsmål är berusade.
Risken för alla olyckor ökar, eftersom hjärnan inte fungerar lika bra som vanligt. De flesta som prövar narkotika första gången är berusade. Och de flesta tonåringar som har sex fast de egentligen inte vill, eller utan skydd, är berusade.

10 http://www.scb.se/statistik/_publikationer/alkohol http://www.google.se/images/bildsök
halsa/alkohol Källförtecknin


Ladda ner ppt "Ungdomar & Alkohol."

Liknande presentationer


Google-annonser