Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

1. Vad är en personuppgift?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "1. Vad är en personuppgift?"— Presentationens avskrift:

1 1. Vad är en personuppgift?
I personuppgiftlagen, PuL, står det personuppgift är all slags information som direkt eller indirekt kan hänföras till en fysisk person som är i livet. Personnummer är en personuppgift. Även namn är en personuppgift, om man kan förstå vilken person man menar. Skriver man t.ex. ”Erik Andersson i NV3a på Tallkotteskolan” har man ju ringat in vem man menar, och då är det en personuppgift.

2 2. Kan det vara straffbart att skriva något på Internet om en person?
Ja, man kan få fängelsestraff för de allra grövsta kränkningarna, t.ex. olaga hot eller publicering av nakenbilder. Den som råkat illa ut kan också ha rätt till skadestånd.

3 3. Någon har skrivit lögner om mig på en webplats. Vad kan jag göra?
I första hand bör du höra av dig till den som äger webplatsen och ber att de tar bort uppgifterna och eventuellt stänger av personen. Får man inte tag på den som äger webplatsen vänder man sig till Internetleverantören för webplatsen.

4 4. ”Fula gubbar” kontaktar mig på nätet
4. ”Fula gubbar” kontaktar mig på nätet. Kan jag göra något för att de ska sluta? Tolerera ingenting som känns det minsta obehagligt. Berätta för dina föräldrar eller annan vuxen. Anmäl till polisen och till det forum du mötte dem på. Tar inte forumet dig på allvar, byt forum. Man kan även kontakta organisationen ECPAT.

5 5. Kan jag lägga ut en bild på en kompis på Internet utan att fråga om lov?
Ett foto som är taget med digitalkamera eller mobiltelefon är en personuppgift om man kan se vem bilden föreställer. Det innebär att man måste ta hänsyn till reglerna i PuL. Om bilden läggs i ett register som är åtkomligt över Internet krävs oftast samtycke från dem som finns på bilden. forts. nästa.

6 5. Kan jag lägga ut en bild på en kompis på Internet utan att fråga om lov?
Men det vanligaste är att bilderna ligger på en vanlig hemsida, och då behövs inget samtycke. Bilderna får dock INTE vara kränkande. Till exempel kan det vara kränkande att visa bilder på en person som är naken, berusad eller blir retad av andra. Då är det INTE tillåtet att lägga ut bilden på Internet.

7 6. Kan man verkligen vara anonym på Internet?
Det man gör på Internet kan spåras till en uppkoppling mot Internet. I praktiken kan det dock vara svårt eller i vissa fall omöjligt att bevisa vem som suttit uppkopplad.

8 7. Vi vill starta ett forum eller community, med massor av medlemmar
7. Vi vill starta ett forum eller community, med massor av medlemmar. Vad ska du tänka på? Ni måste då självklart följa reglerna som finns i PuL. Ni får registrera uppgifter om namn, e-postadress, ålder, favoritmusik och andra liknande uppgifter som behövs för administrationen av ert community. Ni måste informera medlemmarna om vilka uppgifter som ska registreras och hur de kommer att användas.

9 7. Vi vill starta ett forum eller community, med massor av medlemmar
7. Vi vill starta ett forum eller community, med massor av medlemmar. Vad ska du tänka på? Hur ni tänker använda uppgifterna är viktigt att medlemmarna får kännedom om vid anmälningen/registreringen Forum/Communities med politiska, filosofiska, religiösa eller fackliga syften får behandla känsliga personuppgifter, om det är nödvändigt för verksamheten. Sådana uppgifter får inte lämnas ut till någon utan att den eller de medlemmar som berörs lämnat sitt uttryckliga samtycke.


Ladda ner ppt "1. Vad är en personuppgift?"

Liknande presentationer


Google-annonser