UPPGIFT: På din skola har ni bestämt- du fått i uppdrag- att stärka/utveckla den lokala lärkulturen på skolan. Vilka skall engageras? Vilka berörs? Och.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Advertisements

Skola och arbetsliv i samverkan
Skräp i korridorer, snus i tak och på väggar?
KOLLEGIAL HANDLEDNING REFLEKTION TILLSAMMANS I ARBETSLAG
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
DITT BOENDE.
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Pedagogisk dokumentation
Den nationella ungdomspolitiken
En reviderad läroplan för förskolan
Verksamhetspresentation av Tunets fritidshem
SET Social Emotionell Träning
 Kvalitetsarbete i svensk folkbildning Folkbildningsrådets perspektiv.
Redovisning av uppdrag ang
Perspektiv på arkitektur
Utbildningen ska vila på beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund Källa: Nya skollagen SOU 2009:94 Behov av forskningsartiklar som är mera konkreta och.
IF Metalls kongress 2014 Vi utvecklar människor och industri
Välkommen till information om utvecklingsarbete
Passion, Samhörighet och Kärlek
Kvalitetsarbete Lindängehus förskola.
Den kultur- och industrihistoriska satsningen KOMMUNIKATIONS- STRATEGI.
Lokal Pedagogisk Planering
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Att få rätt saker att hända
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Intressenter OL108A.
Att synliggöra lärande
Ta ställning och handla!
Kvalitetsarbetet och redovisningen
Vad det handlar om Malmö stad satsar på att göra Malmö till en trygg och bra stad att leva, bo och arbeta i. Tillsammans med Malmöborna, företag, fastighetsägare,
Modul: ”Mäta för att veta” Psykiatri Nordväst, Avdelning 131
Modul 7 Kulturell medvetenhet
ECAR Vi får inte grepp om hela problembilden om vi inte frågar invånarna om deras erfarenheter - En analys av processen med ECAR-forskarcirklarna i Botkyrka.
Etik Moral Filosofi.
KEPS att lära sig ur flera perspektiv
Kommunikation OL108A.
Överenskommelse om samordning kring barn
Ny skollag – reviderad läroplan för förskolan
Disposition till presentation Tredje kraften på besök hos niorna
Skärpta krav i SKOLLAGEN fr o m ht-11 Skollagen kap 6 Skyldighet att anmäla, utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling.
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Att lära sig att analysera
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
Organisationskultur: Hur värderingar syns och verkar
 Catharina  Elisabet  Evalena  Jennie  Ulrika.
Riktlinjer Dokumentation Kompetens- utveckling Stödmaterial.
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
-att förstå bildspråk liknelser, metaforer, idiom och ordspråk
Syfte: Undervisningen ska stimulera elevernas lust att tala, skriva, läsa och lyssna och därmed stödja deras personliga utveckling. Eleverna ska ges möjlighet.
1 Mångfald Hur leder man en arbetsgrupp som präglas av mångfald ?
Utveckla skrivandet.
Palliativ vård och samordning
Case Aneby Kommun 20-22/ Hur ser Aneby kommuns vision ut kontra verkligheten, område förskolan?
Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå LÄROPLANEN 2016 VERKSAMHETSKULTUREN I FÖRÄNDRING REKTORSEMINARIET I EVOIS
Dialekter i Sverige Så här säger läroplanen: ” Eleven ska kunna föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan”
Artikeluppgifter Minst 120 ord.
Presentation om hösten
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Skolutveckling genom aktionsforskning
Min friggebod Skiss i 3D Miljö/omgivning Vad den ska användas till Material Motivera materialval Jämför med ett annat material, varför är ditt val bättre?
Engelbrektskolans fritidshem Blå, Gul, Grön, Grå & Röd avdelning Årskurs F- 6.
1 Annons. 2 Rubrik Kort och gott om grundmallen Bakgrunden ska vara vit. I botten ligger ett silverfält (samma färg som finns i kommunvapnet.
SKOLKULTUR OCH SYMBOLISKT LEDARSKAP BENGT-ÅKE GUSTAFSSON Om organisationskulturens möjligheter och utmaningar.
Livsåskådning Wilhelm Kardemark doktorand. Livsåskådningsvetenskap Vad studerar man inom den vetenskapen? Vad folk tror på Samtida religiösa uttryck Hur.
Samverkan – att komplettera skolan Hur dokumenterar vi?
SKOLLEDARSKAP OCH SKOLANS KULTUR
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Svenska – skriva berättelser
Vägledningsmodellen Utsikt-Insikt-Framsikt & Varför en modell?
METOD Strategisk kompetensförsörjning
Presentationens avskrift:

UPPGIFT: På din skola har ni bestämt- du fått i uppdrag- att stärka/utveckla den lokala lärkulturen på skolan. Vilka skall engageras? Vilka berörs? Och vilka åtgärder tänker ni vidta? 1. VÄRDEN/VÄRDERINGAR/ATTITYDER ? 2. ORD/SPRÅK/BERÄTTELSER? 3. HANDLINGAR SOM TYDLIGGÖR KULTURENS VÄRDEN? 4. MATERIELLA INSATSER SOM TYDLIGGÖR KULTURENS VÄRDEN? FYRA PRIMÄRA ”INSATSOMRÅDEN”:

Färger LogotypesCeremonier FlaggorSånger Klädstil/-kodBerättelserLektioner ArkitekturSlangSamtalssättAttityder Yttre miljöOrdspråkBemötandeNormer OBJEKTORDHANDLINGVÄRDEN DIN SKOLAS LÄRKULTUR IDAG & I MORGON CREDO EXEMPLIFIERING PÅ OMRÅDEN OCH ASPEKTER ATT BERÖRA Antaganden Rutiner ROT-METAFOR Filosofi Ideologi Feedback Utv. samtal

1. VÄRDEN/VÄRDERINGAR/ATTITYDER Vad menas med LÄRKULTUR? Vem berörs? Vilka värden, värderingar och attityder träder särskilt fram? Rangordna sedan de värden ni väljer att betona efter angelägenhetsgrad. FÖR DET FÖRSTA …………………………………….. FÖR DET ANDRA ……………………………………… FÖR DET TREDJE ………………………………………. Vissa värden, värderingar och attityder hämmar möjligheten att utveckla vår lärkultur. Släng följande på soptippen: Släng först …………………………………………………………………. Släng sedan ………………………………………………………………. Och så ……………………………………………………………………….

2. ORD/SPRÅK SOM STÖDJER VÅR LÄRKULTUR A)Gör en skiss till en ”vapensköld” med ett CREDO som synliggör de centrala värden ni menar måste finnas i er utvecklade lärkultur. B) Välj ut en metafor som synliggör de värden, värderingar som bär upp den utvecklade lärkulturen. VÅR LÄRKULTUR är som vore den ett/en __________________ (välj t ex ett djur, en blomma, en årstid, en stad etc) Förtydliga hur metaforen kan kopplas till det ni tar upp under 1. ovan Metaforen vi valt belyser: ___________________________________ ________________________________________________________ CREDO: _______________________ ______________________________

3. HANDLINGAR som stödjer den LÄRKULTUR vi eftersträvar a) Den eftersträvade lärkulturen på skolan synliggörs särskilt i och genom handlingar i vardagen (ange tre sådana handlingar): För det första visar sig lärkulturen genom att vi: ___________________ __________________________________________________________ För det andra : ____________________________ För det tredje: ____________________________ b) ”Dramatiserade handlingar” (särskilt symbolladdade) som tydliggör LÄRKULTURENS inriktning. Ge exempel på ett par sådana särskilt laddade handlingar som tydliggör LÄRKULTURENS värden ____________________________________________ _____________________________________________

4. DET MATERIELLA STÖDET FÖR LÄRKULTURENS UTVECKLING Hur kan en utomstående, t ex en besökare eller hur kan föräldrar se att de värden, det CREDO ni valt för skolan dvs grunden för skolans LÄRKULTUR bärs fram och blir synlig i den fysiska miljön. GE ETT PAR EXEMPEL : Vår lärkultur märks i den interna miljön genom att vi satsat på: _____________________________________________ I den yttre miljön kan man se att vi utvecklat en lärkultur genom att: __________________________________ ________________________________________________ Vi har också valt symboler som visar på vår LÄRKULTUR och som vi upplever vägleder i arbetet med utvecklingen av en sådan kultur (t ex logotype, flagga, färgsättning, bilder och värdeord på väggar etc) ___________________________________________________________ ____________________________________________________________