Kognitiva Scheman ”.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Snabbguide och tips.
Advertisements

Judendomens historia – första delen av filmen.
Hur kan jag vara viss om min tro?
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Optik Läran om ljus.
Det kognitiva perspektivet
Inom Al-Anon är vi alla lekmän...
Vårdande/stödjande handlingar inom kommunala boenden Delrapport 7
Kvalitativ analys - Analysprocess
Daniel Ståhl & Tomas Gustavsson
Att välja till gymnasieskolan ………är en process som pågår……
Geografisk information
Högtidstal Retorik.
En annan stor förändring… i människors liv som inte hände för sååå länge sen var när vi förstod att jorden snurrar runt solen. För ca 500 år sedan trodde.
Att skriva en artikel.
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Det finns många bildspråk !
Klok filosofi … ?.
Samma fast olika eller olika fast samma?
Förintelsen.
Stereotyper, fördomar & diskriminering
I spanska finns det tre ”sorters” verb.
Varför är det bra att ha just två öron?
Det kognitiva perspektivet (Kapitel 4)
AM  Vår hjärna har sett likadan ut de senaste år sedan  Cromagnonmänniskan och nutidsmänniskan  Informationsflödet har förändrats och ökat enormt!
Cellen och levande ting
Pappa, därför är du viktig!!! Anknytning – ett band för livet
VAD ÄR TEKNIK?.
Vad är du för typ av person?
Livets former Djur.
Välkommen till Del 1.
Positiv Livskraft © Att komma dit du vill
ANKNYTNING I FÖRSKOLAN
Informationskompetens. Eleven ska kunna… orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Deras förmåga att.
Scenario Tjänsten produceras Beskrivning av tjänsten Värderingar
Klara Meras lägenhet Ungdomsrummet är också sovrum och här kan du prova ett vikttäcke. Det är ett extra tungt täcke som kan göra det lättare att koppla.
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
Kroppens celler Kroppens celler har olika uppgifter och ser ut på olika sätt, men de är uppbyggda på ungefär samma sätt. De består av många olika delar.
På väggen finns både en familjealmanacka och en anslagstavla där man kan skriva upp viktiga saker. I korgen kan man lägga plånbok, nycklar och mobiltelefon.
Statsvetenskap 3, Statsvetenskapliga metoder
Kognitivt perspektiv.
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
Logikprogrammering 21/10 Binära träd
Skriva.
Minne.
Kan man lära gamla hundar sitta och varför?
Del 1 – mellanösterns bokreligioner
Demokratins metoder ”Folket ska styra”
Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –
Det finns ett värde i att vara lika i en förening!
”strid” med ord, meningsbyte
Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar.
BRIS är en länk mellan barn, vuxna och övriga samhället.
Vem är jag, Vem är du?.
DEMOKRATI Skriv ner dina tankar kring begreppet Demokrati. Vad betyder det för dig? Vad tänker du när du hör ordet? Går det att föreställa sig hur det.
Välkommen till Brunna, Gröna Lund och Stamvägens förskolor
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Lathund för Marknadsplatsens sökfunktion. Översikt Detta är en lathund för Marknadsplatsens nya sökfunktion. Vi börjar med en kort genomgång av de olika.
Framtidskartläggning
Ska Sverige ha dödsstraff eller inte?
Biologi - Livets former.
Kognitiva perspektivet
Databaser, avancerade frågor
Självkänsla.
Veckans fördjupning handlar om en speciell tid. Vet du vilken
Från databas till Excel
Veckans fördjupning handlar om ett populärt djur. Vet du vilket det är
Ramadan.
Y 4.3 Uttryck med parenteser
Presentationens avskrift:

Kognitiva Scheman ”

”Kognitiva scheman är grundantaganden om hur världen fungerar ”Kognitiva scheman är grundantaganden om hur världen fungerar. De bygger på våra kategoriseringar och deras grund är alltså våra tidigare erfarenheter” Citat av Frida Aroseus, psykologilärare Definiton

Man kan jämföra kognitiva scheman med ett mappsystem i en dator Man kan jämföra kognitiva scheman med ett mappsystem i en dator. Som barn börjar man kategorisera information om sin omvärld i scheman (mappar). I exemplet nedan har man kategorin ”människor”, som innehåller bl.a. Familjen. Mappen ”Familjen” innehåller sedan ännu fler mappar om de olika familjemedlemmarna.

När man som barn ser en hund för första gången kan man tro att alla hundar ser ut så. Men, så småningom märker man att det finns olika typer av hundar. Då sker en process som kallas för ackommodation och man ändrar sin bild av att alla hundar är likadana. Man lägger alltså till en ny mapp för varje hundras, t.ex. labradorer. Sedan sker ytterligare en process som kallas för assimilation. Information som inte strider emot tidigare erfarenheter läggs till om labradorer. Vissa gillar korv, andra foder. Hundar Labradorer Olika matvanor

Saker som vi ser men som inte stämmer överens med våra kognitiva scheman filtrerar vi bort. Annan information som däremot stämmer överens med vår bild av omvärlden kompletterar våra kognitiva scheman. Det är biologiskt omöjligt för oss att analysera och sortera all information som vi får, hjärnans kapacitet räcker inte till. Därför är det nödvändigt att filtrera bort en del. Fördjupning

Alltså… Från att vi föds och möter vår omvärld för första gången börjar vi samla på oss information. Informationen måste sorteras på något sätt och det görs i våra kognitiva scheman. Våra kognitiva scheman är de som styr oss, oftast omedvetet. I våra kognitiva scheman finns all information om både oss själva och vår omvärld. Sammanfattning