Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Databaser, avancerade frågor

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Databaser, avancerade frågor"— Presentationens avskrift:

1 Databaser, avancerade frågor
IT Fördjupning Göran Wiréen

2 MS Query: Filter Fönstret för att införa filter hjälper dig att begränsa resultatet utifrån olika filterkriterier. Du kan t.ex. välja personer som ännu inte är i pensionsålder (som i bilden ovan). Du kan lägga till flera paralella kriterier, t.ex. att välja personer mellan år OCH som bor i ett visst land.

3 MS Query: Sortering Föstret Sortering hjälper dig att rangordna resultatet baserat på olika kolumner. Du kan sortera på flera kolumner i både stigande och fallande ordning

4 MS Query: ”Topplista” Det går även att begränsa hur många poster som ska visas i resultatet… men då krävs det att man förändrar den underliggande SQL-frågan. Det är nämligen fullt möjligt att göra sådana begränsningar/filtreringar i SQL, men verktyget MS Query har inte stöd för precis allt du kan göra mot en databas. Därför tillåts man att gå in och ändra SQL-frågan direkt. Detta ”stör” ofta MS Query och den har ingen möjlighet att visa hur tabellerna ska se ut efter det… Du får i så fall information om det.

5 Kort om SQL SQL är ett ”språk” som ger instruktioner till en databas. Om man översätter det till ”ren svenska” så kan det se ut så här: VÄLJ kolumn1, kolumn2 FRÅN tabell1 DÄR kolumn1=”Sverige” SORTERA EFTER kolumn2 SQL: SELECT kolumn1, kolumn2 FROM tabell1 WHERE kolumn1=”Sverige” ORDER BY kolumn2 Det här är mest ”bra-att-veta” och inget som ni ska behärska. SQL har en struktur som består av en huvudinstruktion (SELECT i det här fallet.. Det finns andra huvudinstruktioner, men ni kommer enbart i kontakt med just SELECT) där man pekar ut kolumner och tabeller som man vill jobba med. Ofta ingår ett villkor (WHERE) som specificerar de kriterier som gäller för den data man vill ha. Även en sortering kan man lägga till (ORDER BY). Varken WHERE eller ORDER BY är ett krav. Du kan alltså helt enkelt välja allt ur en tabell utan att filtrera eller sortera.


Ladda ner ppt "Databaser, avancerade frågor"

Liknande presentationer


Google-annonser