Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Formulär Tänkte nu gå igenom vad ett formulär är och hur man kan skapa dem i Access.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Formulär Tänkte nu gå igenom vad ett formulär är och hur man kan skapa dem i Access."— Presentationens avskrift:

1 Formulär Tänkte nu gå igenom vad ett formulär är och hur man kan skapa dem i Access.

2 Formulär Ett formulär är ett databasobjekt som du använder när du registrerar, redigerar eller visar data från en tabell eller fråga. Ett formulär är ett databasobjekt som du använder när du registrerar, redigerar eller visar data från en tabell eller fråga. Du kan använda formulär när du vill kontrollera dataåtkomsten, till exempel vilka fält eller rader med data som ska visas. Med ett effektivt formulär går det snabbare att använda databasen, eftersom användarna inte behöver söka efter det som de behöver. Ett visuellt tilltalande formulär gör det också smidigare och mer effektivt att arbeta med databasen, och förhindrar att data registreras fel.

3 Skapa formulär Det finns flera olika sätt att skapa formulär i Access. Vilket sätt som är bäst beror på vilket mål man har med formuläret och användarens definition på bäst. Verktygen för formulär finns under menyn skapa. Det finns flera olika sätt att skapa formulär i Access. Vilket sätt som är bäst beror på vilket mål man har med formuläret och användarens definition på bäst. Verktygen för formulär finns under menyn skapa.

4 Layoutvy eller Designvy
När man arbetar med formulär kan man använda två olika vyer att arbeta i. Många av uppgifterna kan du göra i båda vyerna, men vissa är lättare att göra i den ena. Layoutvy Är mer visuell än designvyn. Varje kontroll visar riktiga data Designvy Ger en mer detaljerad vy över formulärets struktur. Man ser formulärets olika delar men inga underliggande data När man arbetar med formulär kan man använda två olika vyer att arbeta i. Många av uppgifterna kan du göra i båda vyerna men vissa är lättare att göra i den ena. Layoutvy Är mer visuell än designvyn. När du tittar på ett formulär i layoutvyn visar varje kontroll riktiga data. Det göra tt layoutvyn är användbar när du vill ställa in storleken på kontroller eller göra andra ändringar som påverkar formulärets visuella utseende och användarbarhet. Vissa åtgärder går inte att utföra i layoutvyn så då måste du växla till designvyn för att kunna göra en viss ändring. Designvy I Designvyn får du en mer detaljerad vy över formulärets struktur. Du ser formulärets olika delar, formulärhuvud, detalj och formulärfot. Du ser inga underliggande data när du gör ändringar i formulärets design, men vissa saker är lättare att göra i designvyn än i layoutvyn, Du kan: Lägga till flera typer av kontroller i formuläret, tex etiketter, bilder, linjer och rektanglar Redigera textrutekontrollens källa i själva textrutan utan att använda egenskapssidan. Ändra storlek på formulärkontroller, tex formulärhuvudet eller detaljavsnittet. Ändra vissa formuläregenskaper som inte kan ändras i layoutvyn tex standardvy och tillåt formulär.

5 Sortera och Ta bort Liksom i tabeller kan du sortera poster i formulär. Formulär ärver sorteringsordning från den tabell som den grundas på men går att ändra. I formulär kan man även ta bort poster på samma sätt som du gjorde i tabeller. Tar du bort poster i formulär försvinner de givetvis även i tabellerna.

6 Olika sätt att skapa formulär
Vi ska titta närmare på några olika sätt att skapa formulär. Formulärverktyget Formulärdesign Formulärguiden Verktyget Flera objekt Vi ska titta närmare på några olika sätt att skapa formulär. Formulärguiden Formulärverktyget Verktyget Tomt formulär Verktyget Flera objekt

7 Formulärverktyget Med verktyget Formulär kan man snabbt skapa ett formulär för enstaka objekt. I den här typen av objekt visas information om en post åt gången När du använder formulärverktyget läggs alla fält från den underliggande datakällan till i formuläret. Du kan börja använda det nya formuläret direkt eller ändra det i layout- eller designvyn efter behov. Med verktyget Formulär kan man snabbt skapa ett formulär för enstaka objekt. I den här typen av objekt visas information om en post åt gången När du använder formulärverktyget läggs alla fält från den underliggande datakällan till i formuläret. Du kan börja använda det nya formuläret direkt eller ändra det i layout- eller designvyn efter behov.

8 Formulärdesign Om inget av de andra verktygen för att skapa formulär passar kan man använda Formulärdesign. Du börjar helt från grunden med ett tomt formulär som du sedan kan anpassa och formatera som du vill. Passar bra att använda om du ska skapa ett formulär med ett fåtal fält i eller om du vet precis hur du vill ha det. Man utgår ifrån åtgärdsfönstret Fältlista.

9  . Formulärguiden Är som det låter en guide som man går igenom där man får svara på olika frågor. Vill du själv anpassa vilka fält som ska visas i formuläret är formulärguiden det verktyg du ska använda. Du får också välja hur data ska grupperas, sorteras samt använda fält från flera tabeller eller frågor. Formulärguiden ger olika resultat beroende på vilka alternativ som man väljer. En god idé är att gå igenom den flera gånger och experimentera med olika alternativ varje gång, tills du får det resultat du vill ha. Är som det låter en guide som man går igenom där man får svara på olika frågor. Vill du själv anpassa vilka fält som ska visas i formuläret är formulärguiden det verktyg du ska använda. Du får också välja hur data ska grupperas, sorteras samt använda fält från flera tabeller eller frågor. Formulärguiden ger olika resultat beroende på vilka alternativ som man väljer. En god idé är att gå igenom den flera gånger och experimentera med olika alternativ varje gång, tills du får det resultat du vill ha.

10 Verktyget Flera objekt
Med ett formulär för flera objekt kan du visa information från mer än en post åt gången. Det ser ut som ett datablad när det skapas: Eftersom det är ett formulär kan du anpassa det mer än ett datablad. Du kan lägga till grafiska element, knappar och andra kontroller. Med ett formulär för flera objekt kan du visa information från mer än en post åt gången. Det ser ut som ett datablad när det skapas Informationen är ordnad i rader och kolumner och flera poster visas samtidigt. Eftersom det är ett formulär kan du dock anpassa det mer än ett datablad. Du kan till exempel lägga till grafiska element, knappar och andra kontroller.

11 Kontroller När du arbetar med Formulär finns det många olika funktioner man kan använda. Du hittar de flesta av dem i gruppen kontroller under fliken design. Vi kommer gå igenom några av dem både i övningar och muntligt. När du använder ett formulär kan du växla mellan kontroller genom att trycka på TABB-tangenten. Du bör ange en logisk tabbordning för att formuläret ska bli så lätt att använda som möjligt. Uppifrån-Ned eller Vänster-Höger. Man kan anpassa om man vill att någon kontroll inte ska vara med i ordningen. Funktioner för vad som ska hända vid sista fältet. Det kan tex vara att fokus flyttas till det första fältet i nästa post, fokus flyttas tillbaka till första fältet

12 Ange tabbordningen för kontroller
När du använder ett formulär kan du växla mellan kontroller genom att trycka på TABB-tangenten. Du bör ange en logisk tabbordning för att formuläret ska bli så lätt att använda som möjligt. Uppifrån-Ned eller Vänster-Höger. Man kan anpassa om man vill att någon kontroll inte ska vara med i ordningen. Funktioner för vad som ska hända vid sista fältet. När du använder ett formulär kan du växla mellan kontroller genom att trycka på TABB-tangenten. Du bör ange en logisk tabbordning för att formuläret ska bli så lätt att använda som möjligt. Uppifrån-Ned eller Vänster-Höger. Man kan anpassa om man vill att någon kontroll inte ska vara med i ordningen. Funktioner för vad som ska hända vid sista fältet. Det kan tex vara att fokus flyttas till det första fältet i nästa post, fokus flyttas tillbaka till första fältet

13 Listruta eller kombinationsruta
När data registreras i formulär går det oftast fortare och enklare att välja ett värde i en lista istället för att komma ihåg vilket värde som ska skrivas. En lista med alternativ garanterar också att värdet som anges i fältet är korrekt. En listrutekontroll kan ansluta till befintliga data eller visa fasta värden som du anger när du skapar formuläret. Det finns två typer av Listkontroller Listrutan Kombinationsrutan När data registreras i formulär går det oftast fortare och enklare att välja ett värde i en lista istället för att komma ihåg vilket värde som ska skrivas. En lista med alternativ garanterar också att värdet som anges i fältet är korrekt. En listrutekontroll kan ansluta till befintliga data eller visa fasta värden som du anger när du skapar formuläret. Det finns två typer av Listkontroller Listrutan Kombinationsrutan Vi ska nu titta närmare på de båda alternativen.

14 Listruta Listrutekontrollen visar en lista med värden eller alternativ. Raderna kan innehålla en eller flera kolumner med eller utan rubriker. En rullningslist visas om innehållet inte får plats i rutan. Användaren kan bara välja mellan de alternativ som finns i listan.

15 Kombinationsruta I kombinationsrutan presenteras en lista med alternativt på ett annat sätt. Lisan är dold tills du klickar på nedpilen till listrutan. I en kombinationsruta kan du också skrivaett värde som inte finns i listan. Visa listrutan genom att klicka på nedpilen Klicka på ett alternativ i listrutan


Ladda ner ppt "Formulär Tänkte nu gå igenom vad ett formulär är och hur man kan skapa dem i Access."

Liknande presentationer


Google-annonser