Styrning och ledning av Nackas vuxenutbildning – diskussionsunderlag 2012-12-07.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Traditioner styr yrkesval Arbetsmarknaden är fortfarande uppdelad när det gäller vad kvinnor och män har för yrke och sysselsättning. Av dem som arbetar.
Advertisements

Vägen till det goda livet Kommunvis förberedelse inför skapandet av delregional genomförandeplan.
Vuxenutbildningen Definition
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Socialfondens regionala plan. Styrkor - Stockholm är en fungerande och funktionell region där lokala problem kan lösas regionalt - Stockholm har en stor.
Regionalt resurscentrum för jämställd tillväxt
Nytt från Skolverket skolverket.se/yrkesutbildning.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Mål för insatsen ”Utbildningen ska, med utgångspunkt från individens behov, kunna kombineras med förvärvsarbete eller andra aktiviteter, t.ex. arbetslivsorientering,
Individuellt Stöd i Vuxenlivet Arbetslinjen 2.0
Information Leonardo Da Vinci
Uppdrag om utveckling av kvaliteten i introduktionsprogrammet yrkesintroduktion - ett av de svenska uppdragen som inkluderas i LPA-projektet Cristina.
- nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv
Regionalt kompetensforum Utmaningen. Regionalt Kompetensforum Syfte Regionalt kompetensforum ska verka för att säkerställa kompetensförsörjningen i regionen.
AU Digital samverkan LO Process
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Uppföljning och utvärdering arbetsmarknadsinsatser
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Vuxenutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008, antagen.
Världens bästa skola Linda Norberg.
Syfte: skapa och stärka relationen med tidigare studenter för ömsesidigt utbyte För att bl a kunna: få reda på.
En viktig utgångspunkt- skolans breda uppdrag
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Lärandet i Nacka – mot nya höjder!. (Nya) Visioner och mål…… Vision - öppenhet o mångfald Värdering - människor kan o vill Världens bästa skola – för.
1 - Förstudien Tillväxt för alla - Socialfonden
Hälsa, lärande och trygghet
Gemensam gymnasie- och vuxenutbildning i Hälsingland.
Värmdö matchning? Värmdö kommun Centrum för arbete och studier (CAS)
Livslångt lärande EU:s nya gemensamma utbildningsprogram Mål ” Ett konkurrenskraftigare kunskapssamhälle, med bättre arbetsmarknad och ökad social.
Tankar från kompetensförsörjningsprojektet
Lokal Arbetsförmedling
Samverkan skola-näringsliv. Syfte: ge eleverna insyn i framtida arbetsmiljöer ge eleverna insikter i yrkesval och utbildningsval höja motivationen och.
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
Nackas vuxenutbildning 2011 Kundval -35 anordnare -Ca kurser MVG- (Skolinspektio- nen) Full flexibilitet ”Alla får läsa allt” Hälften yrkesvux Integrationsverktyg.
Assistanskommittén – bred översyn av personlig assistans för vissa personer med funktionshinder.
Gymnasial lärlingsutbildning »Bakgrunden till Skolverkets förslag till Gy-lärling? » Hur kan förslaget bli framgångsrikt för alla elever i gymnasieskolan.
Kvalitetsredovisning Resultat för grundskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Tidigt ingripande och förebyggande stöd för elever inom allmän undervisningen.
BUN DAGAR Resultat- och Kvalitetsuppföljning
Kvalitetsredovisning Resultat för gymnasieskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Kvalitetsutveckling inom gymnasieskolans individuella program.
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
Förslag till regional handlingsplan för Socialfonden i Västsverige 26/ Strukturfondspartnerskapet.
Bakgrund -Generationsväxling Personalbrist Över 20% går i pension -Efterfrågan på personal inom vård och omsorg med utbildning både på gymnasial.
Utveckla samverkan och kunskap om psykisk ohälsa
Regionala samrådet Direktivet Utbildnings- och insatskedjan
Varför börjar alla prata om ”Drop outs” ?
Sfi-bonus försöksverksamhet i Nacka Mål - Nackas ambitioner Parter – arbetsfördelning Kvalitetshöjande insatser Det fortsatta arbetet Kontaktpersoner Staffan.
Workshops Finsam maj 2012 Per Skoog Strateg
Göteborgsregionens kommunalförbund: Ale|Alingsås|Göteborg|Härryda|Kungsbacka|Kungälv|Lerum|LillaEdet|Mölndal|Partille|Stenungsund|Tjörn|Öckerö UC
Definition Vård- och omsorgscollege är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.
Möte med Nackas jobb- och utbildningsexperter
- i olika konjunkturer och över tid 1. 2 Socialtjänstlagen – en studie i helhetssyn 3 Portalparagrafen Uppsökande verksamhet Samhällsplanering Information.
1. 2 Smart TillväxtHållbar TillväxtTillväxt för alla Innovation « Innovationsunionen » Koldioxidsnål ekonomi « Ett resurseffektiv Europa » Nya jobb «
Nämndplan 2015.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Förskoleklass, grundskoleutbildning och skolbarnsomsorg Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och.
Li Jansson Arbetsmarknadsekonom/Branschansvarig Näringslivets syn på kommunernas roll i kompetensförsörjningen.
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
Samhälle Mål: ”Gotland erbjuder hög livskvalitet med social rättvisa, inomregional balans och en hållbar tillväxt som gör att människor vill bo och verka.
Skövdemodellen Tillsammans skapar vi vägar till arbete
Övergripande inriktning Europeiska socialfonden i Stockholm 2017
Modell för bättre matchning mellan utbud och efterfrågan
Skövdemodellen Tillsammans skapar vi vägar till arbete
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Samordningsförbundet
En workshopmall från Länsstyrelsen Jämtlands län
Individuella studieplaner i Nacka vuxenutbildning
Erasmus+ mobilitet yrkesutbildning
Timrå – en stark kommun i en växande region
Presentationens avskrift:

Styrning och ledning av Nackas vuxenutbildning – diskussionsunderlag

UtbildningIntegration ArbetsmarknadTillväxt

Uppdrag utbildning Nacka ska ha världens bästa skola för alla elever varje dag (jmf Utbildningsnämndens mål). De nationella läroplansmålen anger ramar -Maximal utveckling -Stimulerande lärande -Reellt inflytande -Trygg arbetsmiljö

Förslag till inriktning Förstärkt karriärvägledning – individuella vägledningssamtal erbjuds till SFI-elever. Individuella studieplanen görs tillsammans med en karriärvägledare för att säkra att den sökande gör ett väl genomtänkt studie/yrkesval. När en elev väljer sin andra yrkesutbildning, i direkt anslutning till att man blivit klar med det första, erbjuds den sökande ett samtal av en karriärvägledare innan nästa ansökan beviljas. Hjälp och stöd att validera/utvärdera utländska studier.

Uppdrag Arbetsmarknad - sysselsättning Erbjuda stöd till personer som är i bidragsberoende under hela processen till egenförsörjning Bygga broar mellan utbildning och arbete

Förslag till inriktning Arbeta mer med arbetsmarknadsprognoser – tillgång/efterfrågan. Pröva olika vägar att stimulera anordnarna att i ökad omfattning arbeta med praktik, språkpraktik mm i kursutbudet, bl a flera utbildningar med praktik Kommunen som arbetsgivare ska i mycket större omfattning erbjuda praktikplatser (1 praktikplats/20 anställda). Utreda brister på samordning mellan de olika försörjningssystemen (hinder som leder till att medborgare fastnar i ett försörjningssystem).

Uppdrag Integration Nacka ska erbjuda kompetensutveckling, som leder till egenförsörjning, för alla som en viktig del i det lokala integrationsarbetet

Förslag till inriktning Förstärka samarbete med Volontär Nacka och det lokala föreningslivet i syfte att stimulera integration. Fadderverksamhet för SFI-elever. Ett internationellt utbyte för vuxelever (jmf ERASMUS- programmet för högskoleelever). Fler yrkesinriktade SFI, i kombination med andra studier.

Uppdrag Tillväxt Utgångspunkten är individens och arbetslivets behov – arbetsgivare ska se kommunens som en långsiktig partner i arbetet med kompetensförsörjning

Förslag till inriktning Öka kunskaperna om och ständigt följa arbetslivets utveckling. Dessa kunskaper ligger till grund för en framgångsrik matchning, som bl a bygger på karriärvägledning. Uppmärksamma företag som arbetar med socialt ansvarstagande (CSR). Bygga upp ett IT-stöd för att underlätta kontakterna mellan arbetsgivare och elever/kunder i Arbetslinjen. Skapa en arena för diskussioner om tillväxt och utveckling med representanter för arbetslivet (rådslag)

Några ord på vägen… Anna Ekström (gd Skolverket), ”… det livslånga lärandet…” ”… samhällen som satsar mycket på utbildning utvecklas mer positivt…” Lyfta fram i vuxarbetet Uppföljning Sned könsfördelning – åtgärder? Individuella planer Studievägledning

Några ord på vägen… Amelie v Zweigbergh (stats sekr Utb dep), Utveckla kopplingarna till arbetslivet (yrkesvux fasas ut och lärlingsvux ökar) Mer entreprenörskap i utbildningen Ökade statsanslag per utbildningsplats Kommunerna ska alltid erbjuda -Validering -Vägledning -Individuell studieplanering