Gotland Gotland har ett gutefår på sitt landskapsvapen. Det finns många gutefår på Gotland.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Välkommen till Lappland! Vi valde Lappland för där är mycket snö.
Advertisements

Kroksjön är en by sydväst om skellefteå.
RYMDEN.
Grekerna.
Det första du bör göra är att rita horisonten
Välkommen till Falkenbergs kommun!.
Naturens krafter Landskapet har förändrats av naturens egna krafter. Det fortsätter att förändras hela tiden. - Hur bildas en rullstensås? Vad är en rullstensås?
Dalarna Dalarnas landskapsvapen är två pilar som korsar varandra. Man har hittat gamla mynt. På myntet var det två pilar. Pilarna betyder att Dalarnas.
Bildspel om konstnären
HALLAND Hallands landskaps vapen ska föreställa ett silverlejon.
Relativa pronomen & adverb
Norrbotten Norrbottens landskapsvapen är ett renhuvud. Dom har tagit renhuvudet från Västerbottens landskapsvapen.
Sverige.
Öland Ölands landsvapen ska föreställa en kronhjort. Öland har kronhjorten som landsvapen för att man tog dit kronhjortar till den kungliga jakten.De hade.
VÄSTERGÖTLAND Detta vapnet föreställer ett lejon med stjärnor.
Dalsland Landskapsvapnet ska föreställa en oxe med hängande svans.
Västmanland Landskapsvapnet har tre kullar med eld på. Det är ett gammalt karttecken på en gruva. I Västmanland finns en känd silvergruva.
SVERIGE Sverige gränsar till Finland och Norge. Sverige har en area på kvadrat km.
Jämtland Vapnet föreställer hur man jagade älg förr i tiden. Man använde då jakthund och jaktfalk.
Det är ett hus kom så åker vi närmare. Då ser vi en man då frågar vi om får kolla runt.
Medelpad Det här landskapsvapnet ser ut så för att man ska kunna veta att där finns två älvar i Medelpad. Den röda färgen är där för det ska se snyggare.
Lappland Lapplands landskapsvapen är en sagojätte som är precis som styrkans gud. Han symboliserade att Lappland var ett outforskat landskap.
Hejsan! Nu har vi kollat in St Lucia under drygt en vecka. Vi har gjort tre stopp. Soufriere i söder, Marigot Bay ungefär mitt på och nu senast Rodney.
Ekologisk succession.
Geografiprov Det här är Ole. Han är en norrman som är på besök i Finland. Hans kamrater har berättat för honom att alla finländare är tröga och har dålig.
Rymden Kajsa.
Värmland Landskaps vapnet ska föreställa en örn. Den betyder mod, kraft och makt. Erik XIV bestämde att Värmland skulle ha en örn till landskapsvapen.
Jag valde Göteborg för att jag tycker det är roligt där.
Det är det enda vapnet som har verktyg.
Närke Landskapsvapnet har två pilar för att dom krigade på 1500-talet. Pilarna kallas skäkter.
Västerbotten Västerbottens landskapsvapen är en är silver ren med stjärnor i bakgrunden. Man har inte bestämt hur många stjärnor det ska vara. Landskapsvapnet.
Topografisk karta En topografisk karta är en ”vanlig” karta där det till exempel finns vägar, sjöar och städer. Kartan visar det man kan se med ögat.
Blekinge Om du fick välja fritt, vilken svensk stad reser du helst till i sommar? Vilket speciellt resmål eller plats skulle ni helst åka till i Sverige.
Småland Landskapsvapnet föreställer ett lejon med vapen.Vapnet som den håller är en armborst.
Måndagen den 17 november 2014 Av Tilda Eriksson
ATT ÖVERLEVA VINTERN Små däggdjur som exempelvis möss, sorkar och lämlar lever under vinter i små gångar under snön. Detta för att skydda sig mor kylan.
Italien Fakta om italien.
Fakta om Sverige Sveriges största landskap är Lappland. Det minsta landskapet är Öland. Det landskapet som har mest befolkning är Uppland och det landskapet.
UTSTÄLLNING ”Från det stora till det lilla...” En utställning av 1-2 B och 3-4 B Vt-05 Universum – det stora Sverige – det lilla.
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
Linné delade in djuren och växterna
Gästrikland Det är en älg på landskapsvapnet..
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
S V E R I G E.
Uppstart projekt oktober 2014
Geografi – Produktion, handel och transporter
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Klimat- och vegetationszoner
Här kommer lite fakta om Jordbruk.
Klimatzoner OCH VEGETATIONSZONER
Grekerna.
Av: Linus, Clara och Agnes!
Presentation om hösten
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Vem är jag? Jag är en 17 årig kille som bor i mitten av Värmlands skogarna, i en stad som heter Kristinehamn. Jag har 2 småbröder och 1 storebror.
Istiden, Stenåldern, Bronsåldern och Järnåldern
1:a advent 2006 Vision Gotland 2025 Tre minuter om Gotlands framtid.
Danmark I Danmark har dom en korv som heter röpölse. Den är väldigt god att äta. I Danmark finns Legoland. Där finns världens största legoaffär och världens.
Jorden och solen Jorden rör sig runt solen. Ett varv runt solen tar ca 365 dygn. Årstid är en av de fyra delar under ett år (vår, sommar, höst, vinter)
Att förstå, och kunna orientera sig i en kartbok
Naturen på vintern Åk
Projekt: Sniglar En dag när vi var ute vid ”huset” behövde några barn kissa. Vi gick för att kissa bakom en buske, och under den upptäckte barnen att det.
På den här bilden, marken (vattnet) stannar där linjen är
34 BE Gå vidare genom att klicka på musen ! ® BrucElvis.
Ledtråd: Rövarnäste på ö?.
Pyramider.
Arktis.
Vårt viktiga vatten förr och nu…
Ditt landskap V. 13 Ditt landskap Det blir en spännande SO-vecka!
Välkomna till Forsviks bruk!
Presentationens avskrift:

Gotland Gotland har ett gutefår på sitt landskapsvapen. Det finns många gutefår på Gotland.

Gotland i Sverige Gotland är ett litet landskap. Det ligger ute i Östersjön. Alltså, det gränsar inte till något landskap.Gotland är en ö, det är Sverige största ö. Här ligger Gotland

Landskapsblomma och landskapsdjur Gotland har igelkott som landskapsdjur. Det har alltid funnits mycket igelkottar på Gotland, det är därför den är Gotlands landskapsdjur. Ibland kallas den ”pinnu-svajn”på gotländska. Gotlands landskapsblomma är murgröna. Murgrönan är en krypande växt. Den blommar sent på hösten. Murgröna är Gotlands landskapsblomma för att den växer så bra där.

Städer Visby är Gotlands enda stad. Den är mycket gammal. Visby ligger på västra sidan av Gotland. Runt Visby finns det en ringmur. Det finns många sagor och sägner berättade om den muren. Muren byggdes på medeltiden för att de som bodde i staden ville skydda sig mot inkräktare.

Kända platser Här ligger Lummelunda grottan Det finns många kända platser på Gotland. Bl.a Stora och lilla Karlsö, och Lummelundagrottan. Här ligger Stora och lilla Karlsö

Lummelundagrottan En känd plats på Gotland är Lummelundagrottan. Den ligger i Lummelunda. Det var några pojkar som hittade den för länge sen. Lummelundagrottan är Skandinaviens största grottsystem. Det finns många vackra droppstenar i grottan. Lummelunda ligger norr om Visby.

Stora och lilla Karlsö Andra kända platser är stora och lilla Karlsö. De ligger på västra sidan av Gotland. På Karlsöarna finns det mycket fåglar. Man kan bl.a se sillgrisslor och tordmular. De bor och läger ägg på stora bergsklippor.

Industrier I en ort som heter Slite ligger en stor cement-fabrik. Den heter Cementa. 3/4 av all cement som tillverkas i Sverige har tillverkats på Gotland. Slite ligger ungefär 30 km nordöst om Visby. På Gotland finns det inte så många industrier eftersom det är en ö.

Näringar Den största näringen på Gotland är turism. Många åker dit för att sola, bada, se på raukar, titta på ringmuren i Visby eller andra saker. Det finns också en del jordbruk på Gotland. Det odlas mest sockerbetor och morötter. Var fjärde morot som Sverige äter har odlats på Gotland. Och alla sockerbetor skulle räcka åt alla stockholmare i ett år.

Turism Många vill titta på raukar när de åker till Gotland. Raukar är stora stenar son står på stränder. De brukar likna olika saker. En känd rauk heter Hoburgsgubben. Den ser ut som en gubbe. Hoburgsgubben finns i Hoburg. Många vill också sola och bada. Här ligger Hoburg