Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Västmanland Landskapsvapnet har tre kullar med eld på. Det är ett gammalt karttecken på en gruva. I Västmanland finns en känd silvergruva.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Västmanland Landskapsvapnet har tre kullar med eld på. Det är ett gammalt karttecken på en gruva. I Västmanland finns en känd silvergruva."— Presentationens avskrift:

1 Västmanland Landskapsvapnet har tre kullar med eld på. Det är ett gammalt karttecken på en gruva. I Västmanland finns en känd silvergruva.

2 Landskapsblomma Mistlen är grön hela året om. Den växer på lövträd och bären är trastarnas favoritmat. Den är väldigt sällsynt. Den är en parasit och en parasit är att den lever på trädet.

3 Landskapsdjur Det var en omröstning om landskapsdjuret och många röstade på rådjuret. Rådjuren var utrotningshotade vid talet men där kom en man som hette Corfitz Beckfriis och satte stopp för det så den levde vidare.

4 Här ligger Västmanland
Var i Sverige Västmanland gränsar till Värmland, Närke, Södermanland, Uppland och Dalarna. Här ligger Västmanland

5 Västerås är Västmanlands största stad. Den ligger vid Mälaren.
Städer Här ligger Sala Västerås är Västmanlands största stad. Den ligger vid Mälaren. Arboga är en medeltidstad. Den första riksdagen hölls år 1435 i Arboga. Sala blev till på 1500-talet kring en silvergruva. Där fanns mycket silver att hämta. Därför kallades den för rikets skattkammare. Här ligger Västerås Här ligger Arboga

6 Det här är en ritning över Sala Silvergruva från 1695
Sala blev till på 1500-talet kring en silver gruva. Där fanns mycket silver att hämta. Därför kallades den för rikets skattkammare. Det här är en ritning över Sala Silvergruva från 1695

7 Kända platser I Sala finns det en silvergruva. Dom bryter inget silver nu men i förr i tiden bröt dom mycket silver. Bild från gruvan.

8 Robotar som bygger bilar.
Industrier I Västerås finns det en robotfabrik som heter ASEA. Först byggs de sen får de en uppgift. Robotar kan göra många olika jobb. De är olika stora och ASEA är den enda robotfabrik i Sverige. Sen säljs dem till andra fabriker. Robotar som bygger bilar.

9 Turism Man kan titta på ryttartävling varje år i Strömsholm. Där finns en berömd hästkyrkogård där berömda tävlingshästar är begravda.

10 Näringar En näring är mycket gruvarbete i Västmanland. Man har brutit silver och guld i flera 100 år. Nu bryter man guld, silver, zink, bly och koppar.


Ladda ner ppt "Västmanland Landskapsvapnet har tre kullar med eld på. Det är ett gammalt karttecken på en gruva. I Västmanland finns en känd silvergruva."

Liknande presentationer


Google-annonser