Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ledtråd: Rövarnäste på ö?.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ledtråd: Rövarnäste på ö?."— Presentationens avskrift:

1 Ledtråd: Rövarnäste på ö?

2 Lummelundagrottan

3 Det är en av våra längsta grottor, ca 4,5 km.
Den kallas också för ”Rövarkulan”. Det är ett naturreservat och ligger ca 13 km norr om Visby på Gotland. Det är en så kallad karstgrotta. Karst är begreppet för de former som skapas då vatten långsamt löser upp fast berg, vanligtvis kalksten.

4 Grottan består av två delar: en vattenförande och det s. k
Grottan består av två delar: en vattenförande och det s.k. fossila systemet Lummelundaån rinner genom reservatet och det är den som skapat grottan. Den kommer fram ur en bergklint vid kusten genom en lång bred grottlik mynning.

5 Historik Större delen av grottan har formats före den senaste istiden. Mynningen i grottan kallas för ”Linnés grotta” efter hans resa på Gotland På1620-talet var vattenströmmen ut ur grottan mäktigare än idag och kunde då driva flera vattenkvarnar samtidigt. Det var tre tonårspojkar som 1948 började göra expeditioner i grottan för att undersöka det då ganska lilla grottsystemet och två år senare rasade ett stort stenblock ner från taket och en stor långgång öppnade sig. Det var då man upptäckte Bergakungens sal och Kapellet. År 1959 gjorde man en tunnel för att besökare skulle kunna ta sig in i grottan upptäckte man ytterligare 400 meter gångar av dykare.

6 Idag besöker ca 100 000 turister grottorna varje år.
”Turistgrottan” är 130 meter lång och det kostar 1 kr per meter att få en guidad tur. Det är mellan 8- 12℃ inne i grottan under hela året.

7 Film Lummelundagrottan

8 Källor och-natur/skyddad- natur/naturreservat/lummelundagrottan/Pages /index.aspx tan


Ladda ner ppt "Ledtråd: Rövarnäste på ö?."

Liknande presentationer


Google-annonser