Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Benjamin Franklin upptäckte att åska är elektricitet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Benjamin Franklin upptäckte att åska är elektricitet."— Presentationens avskrift:

1

2 Benjamin Franklin Han upptäckte att åska är elektricitet.

3 Elektriska krafter De olika slagen av laddning kallas positiv laddning och negativ laddning De olika slagen av laddning kallas positiv laddning och negativ laddning Laddningar av samma slag stöts bort från varandra. Laddningar av samma slag stöts bort från varandra. Laddningar av motsatt slag dras mot varandra. Laddningar av motsatt slag dras mot varandra.

4 Ledare och isolatorer Ledare: ett ämne som leder elektrisk ström, metaller är bra ledare. Ledare: ett ämne som leder elektrisk ström, metaller är bra ledare. Isolator: ett ämne som inte leder elektrisk ström, exempel är plast och glas. Isolator: ett ämne som inte leder elektrisk ström, exempel är plast och glas.

5 Elektrisk ström Hur många sladdar behöver för att snurra motor ?

6 Strömmens riktning Det finns två olika sorters ström. Ström som går åt samma håll hela tiden kallas likström. Ström som går åt samma håll hela tiden kallas likström. I elnätet växlar däremot strömmen riktning i snabb takt. Det kallas växelström. I elnätet växlar däremot strömmen riktning i snabb takt. Det kallas växelström.

7 Kopplingsschema Ett kopplingsschema är en bild av elektrisk krets som ritas på ett enklare sätt. Ett kopplingsschema är en bild av elektrisk krets som ritas på ett enklare sätt.

8 Att mäta ström Vi mäter ström med instrument som heter amperemeter. Vi mäter ström med instrument som heter amperemeter. Det berodde på en fransk fysiker som hette Ampére.

9 Seriekoppling När man skruvar ur en lampa bryts strömkretsen och alla lamporna slocknar samtidigt. När man skruvar ur en lampa bryts strömkretsen och alla lamporna slocknar samtidigt. Lamporna lyser starkt men batterierna räcker inte så länge. Lamporna lyser starkt men batterierna räcker inte så länge.

10 parallellkoppling Om vi skruvar ut en av dem så lyser de andra. Om vi skruvar ut en av dem så lyser de andra. En lampa kommer att lysa länge men svagt. En lampa kommer att lysa länge men svagt.

11 Elektrisk spänning När vi vill mäta spänning, då använder vi en voltmeter. När vi vill mäta spänning, då använder vi en voltmeter. Enheten för spänning är volt. Namnet kommer från italiensk fysiker som hette Volta. Enheten för spänning är volt. Namnet kommer från italiensk fysiker som hette Volta.

12 resistans Enheten för resistans är Ohm(Ω). Namnet kommer från en tysk fysiker som hette Georg Ohm. Enheten för resistans är Ohm(Ω). Namnet kommer från en tysk fysiker som hette Georg Ohm. Ju högre spänning, desto starkare ström. Ju högre spänning, desto starkare ström. Ju större resistans, desto svagare ström. Ju större resistans, desto svagare ström.

13 Magnetism Två lika ändar stöter bort varandra. Två lika ändar stöter bort varandra. Två olika ändar dras till varandra Två olika ändar dras till varandra

14 kompassen Nålen i en kompass pekar alltid åt norr. Det beror på att jorden är som en stor magnet. Nålen i en kompass pekar alltid åt norr. Det beror på att jorden är som en stor magnet.

15 magnetfält Runt en magnet finns ett magnetfält. Runt en magnet finns ett magnetfält. Detta fält påverkar järnföremål och andra magneter i omgivningen. Detta fält påverkar järnföremål och andra magneter i omgivningen.

16 Elektromagneter Järn inuti spolen gör att magneten blir ännu starkare Järn inuti spolen gör att magneten blir ännu starkare Ju fler varv det är i spolen, desto starkare blir magneten. Ju fler varv det är i spolen, desto starkare blir magneten.

17 Hur uppstår elektrisk ström?Hur uppstår elektrisk ström? elektrisk ström?

18 Vad är effekten? Vad är effekten? Hur man kan mäta effekten? Hur man kan mäta effekten? T.ex. Att mäta effekten: T.ex. Att mäta effekten: effekten

19 Vad är EL? Vad är EL? T.ex. Att mäta EL: T.ex. Att mäta EL: EL

20 Transform Vad är Transformatorn? Vad är Transformatorn?

21 Hållbar utveckling Vad är hållbar Vad är hållbarutveckling?

22 Vad kostar elen? Elen

23 Tack för er uppmärksamhet !!! Frågor ???


Ladda ner ppt "Benjamin Franklin upptäckte att åska är elektricitet."

Liknande presentationer


Google-annonser