Katalysator WS med forskare den 29 maj 2006 Ingenjörshuset – Styrelserummet Ulf Blomqvist.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Advertisements

Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Gemensamt fokus SamhälleAkademi Utbildning Företag Källa: Tage Dolk.
Affärsplaner för samhällsentreprenörer?
”Från forskningsobjekt till medaktör” - ett projekt under 3 år som drivs av Handikappförbunden och finansieras av Allmänna Arvsfonden.
Ett samarbete mellan Helsingborgs lasarett och Lunds Tekniska Högskola Institutionen för Design vetenskaper LTH ” Att bygga kylskåp och bilar …”
En guide till SKLs Millenniemålsprojekt (2015)
Utvärderingar av föregående programperioder visar:
S OCIALA INVESTERINGAR Några frågor. Ä R DET NÅGON SKILLNAD MELLAN SOCIALA INVESTERINGAR OCH VANLIGA UTVECKLINGS - PROJEKT ? Sociala investeringar innebär.
IQ Samhällsbyggnad – Föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Inspel till Forsknings- och Innovationspropositionen Samhällsbyggnad.
Svenskt Lantmäteri en viktig grund för det goda samhällsbygget
Näringsdepartementet Hur kan den kommande innovationsstrategin för Sverige stödja internationalisering? Sara Modig Nationella Klusterkonferensen Karlstad.
1 Forskning & Utveckling Hannie Lundgren EU-plattformsmöte 29 april.
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande fiskeriprogrammet Presentationen.
Projektstöd Västerbotten
Certifieringssystem för kvalitetsregister
Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samarbete mellan Ledarna, Almega, Sveriges Kommuner och Landsting och Bliwa Stiftelsen, Hållbara chefer.
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 EU 2020 Smart och hållbar tillväxt för alla Smart specialisering Ökad fokusering Ökad koncentration.
Välkommen till ESF:s seminarium
DIVISION Service Innovationer och upphandling Ett helt nytt sätt att tänka efter före Theresa Hägglund Upphandlingsjurist Norrbottens läns landsting.
Regionalfonden Västsverige
Sveriges satsning på inkubatorer Håkan Larsson VINNOVA Norges Forskningsråd Trondheim
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
Stöd till Svenskt deltagande i EU:s ramprogram för forskning Christian Hansen Europaprogrammen, VINNOVA.
Generell titel. Bakgrund - privata FoU investeringar.
Green Living. Förstudien undersöker förutsättningar för att utveckla marknads- och mötesplatser med syfte att främja företagsutveckling inom klimatsmarta.
EU-program/projektkunskap Djurö 11oktober 2010 Är vi med i EU eller inte? Nyttan av EU-projekt Varför EU-program? Olika typer av EU-program Strategiskt.
21 januari 2013 BMÖ Operations and Innovation Management.
Kommunerna + högskolan = sant Samhällskontraktet Avtal om fördjupad samverkan Avtalstid 4 år: Tre parter: Eskilstuna, Västerås, MDH Gemensam.
GoINN är en kraftfull satsning från Chalmers och Göteborgs universitet för att bygga samverkande innovationssystem. Projektet genomförs tillsammans.
Ett forskningsprogram om förbättringsarbete inom vård och omsorg finansierat av VINNOVA och Vårdalstiftelsen i samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting.
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Innovationsupphandling - ett verktyg för problemlösning
S M I N T Små och Medelstora Företags Internationalisering
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
Lärande utvärdering genom följeforskning
Regional tillväxt och arbetsmarknad i dynamiskt samspel - VINNVINN - Bengt-Göran Bengtner Projektledare VINNVINN, VINNOVA
BESTÄLLARE Avses den person eller organisation som i förväg försäkrar sig om ett visst resultat fokus på effektmål För beställare startar projektets livscykel.
GoINN är en kraftfull satsning från Chalmers och Göteborgs universitet för att bygga samverkande innovationssystem. Projektet genomförs tillsammans.
Metalliska material Utlysning våren 2015 Anna Ponzio.
Föräldrakraft En studie om implementering av ett föräldrastödsprogram i Bergsjön, Linnéstaden, Mark och Orust Inga-Lill Jakobsson Kontakt:
KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Utvärdering av administrationen på KTH Lärdomar från ett utvecklingsprojekt.
När projektet blir mer än ett gästspel Växtkraft med EU Carina Åberg APeL FoU.
Utvärdering 1 Fredrik Björk Urbana Studier, Malmö högskola.
Incitament för energieffektivisering Bakgrund till projektet: -Ett projekt finansierat av Nationella regionalfondsprogrammet Att stödja övergången.
Ett Interreg Sverige-Norge projekt
Smart Built Environment
Inbjudan till projektförslag
Vad är Movium? Tankesmedjan Movium har funnits vid SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) sedan Vårt mål är att bidra till en samhällsutveckling där.
SMGAO Jan-Olof Åberg Utvärdering I SMGAO Jan-Olof Åberg.
Vad finns i huvudet på granskare?
Befintlig forskning om och med Resurscentra för kvinnor
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Gruppresentation Kommitténs workshopspass den 15 mars 2011
Upplägg En nätverksdriven samverkanslösning för smartare etablering på arbetsmarknaden Skellefteå, 31 oktober
Regionala handlingsplaner
Insatsprojekt 2017 Energimyndigheten.
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Samverkansprojekt för bättre hälsa
Forskningsrådet Formas
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Göteborgs Stads väg till e-samhället – HPL 2017 CSG Augusti 2016
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Kortsiktig /Långsiktig effekt
PoPS: Processkartläggning av, och pilotutredning inom, utveckling av stödtjänster Driftrådet 28 maj 2019.
Presentationens avskrift:

Katalysator WS med forskare den 29 maj 2006 Ingenjörshuset – Styrelserummet Ulf Blomqvist

Behovsmotiverad forskning Utgår från uttryckta behov i näringsliv och offentlig verksamhet, men också från behov inom nya områden med tillväxtpotential. Genomförs i samspel mellan de aktörer som utför forskningsarbetet och de aktörer som efterfrågar resultat och kompetens.

Innovation är grunden för tillväxt VINNOVAs uppgift är att finansiera behovsmotiverad forskning och att utveckla effektiva innovationssystem för hållbar tillväxt

Varför en Katalysator? För att adressera svagheter och svårigheter såsom: – skapandet och spridandet av generisk kunskap, – rörligheten inom och mellan innovationssystemen, – samordning av forsknings- och innovationsinsatser för IT- användning, och – integrerad forskning mellan discipliner och innovationssystem För att: – identifiera fruktbara nya projekt, och – skapa nätverk och förespråkande allianser För att fånga upp behov och krav i innovationssystemen För att kommunicera programmets olika temaområden, mål och urvalskriterier

Katalysators förväntade effekter Ökad disciplinöverskridande samverkan med fokus på användarnas behov, ekonomiska/legala grundförutsättningar, samt möjliggörande informations- och kommunikationsteknologier Identifierade nya projekt, nya temaområden och nya samverkansgrupper (På sikt) ökad grad av kommersialisering och samverkan med inkubatorer På sikt, ökad rörlighet inom och mellan innovationssystemen

Katalysators roll i en portföljstrategi Innovations- system- analys Program- utformning Ut- lysning av finans- ieringsmöjlig- heter och val av projekt Förvaltning av Projekt- portföljen Effekt- och avkastnings- analyser

En strukturerad process Källor för val av tema för Katalysator Fas 1 – val av tema Fas 2 – identifiera FoU-område Fas 3 – matchningsprocess Fas 4 – beslut om projektidé, val av projektledare Fas 5 – utformning av projekt- ansökan, med planeringsbidrag, i dialog med VINNOVA Fas 6 – hantera beviljade (och av- slagna) projekt Fas 7 – projektets genomförande och löpande rapportering Fas 8 – projektavslut, utvärdering och återföring WS Forskare WS Företag & off verks WS Forskare OCH Företag/Off verks WS Lärande och kunskaps- utbyte

Beslutsprocessen Fas 4 – beslut om projektidé, val av projektledare Fas 5 – utformning av projekt- ansökan, med planeringsbidrag, i dialog med VINNOVA Fas 6 – hantera beviljade (och av- slagna) projekt Steg 1 - Beslut om projektområde (ex e-health); bedöms av Programråd, delar därav eller annan bedömningsgrupp. Steg 2 - Projektledare utses Steg 3 - Projektskiss 1 (enligt VINNOVAs projektskiss) för bedömning och godkännande Om JA beviljas ett planeringsbidrag; Om NEJ, görs ett omtag för att förbättra projektskissen Steg 4 - Projektskiss 2 och 3 (2: 50 % av färdig projektbeskrivning, 3: 80 % med prel. Konsortium) plus ev kompletterande kriterier; bedöms av Programråd, delar därav eller annan bedömningsgrupp. Om JA fortsätter processen; Om NEJ, görs omtag för att förbättra skrivning, komplettera konsortium, e dyl Steg 5 - Färdigt projektförslag med genomförande- och nyttiggörandeplaner samt en tydlig budget; bedöms av Programråd, delar därav eller annan bedömningsgrupp. Om JA fortsätter processen; Om NEJ, görs omtag för att förbättra skrivning, komplettera konsortium, e dyl Steg 6 - Projektstart

Bedömningskriterier Tillväxtmöjligheter inom tjänste och IT-användningsområdet – Kommer projektet att resultera i nyskapande tjänster med IKT som möjliggörare? – Kommer projektets resultat att kunna appliceras på olika typer av tjänster och bli en integrerad del i företags vidare utveckling? – Kommer projektet genom sitt upplägg att påverka dynamiken och samspelet på marknaden utifrån ett användarperspektiv? – Är projektet unikt och har ett nyhetsvärde som är relevant för det innovationssystem och de aktörer som det adresserar? – Utgår projektet från användarnas perspektiv, med tekniken som möjliggörare och med ekonomiska och legala infrastrukturer som nyckelfaktorer i förändringsarbetet? Forsknings- och innovationshöjd – Innehåller projektet en mångvetenskaplig dimension som kommer att stärka projektets resultat? – Har projektet en hög vetenskaplig nivå? – Innehåller projektet relevanta vetenskapliga metoder och angreppssätt samt finns det möjlighet till vidareutveckling?

Bedömningskriterier (forts.) Genomförbarhet och tydlighet i projektplanen – Är projektet trovärdigt beskrivet utifrån projektmål, upplägg, milstolpar, ansvarsfördelning, budget, förväntat resultat? Deltagarnas möjlighet att genomföra projektet – Är projektets sammansättning (forskare, företag, organisationer, användare) ”rätt” för projektets resultat? – Är engagemanget från medverkande partners aktivt och med en uttrycklig vilja att skapa mervärde och nätverk? – Har projektledaren/-na den kunskap och kompetens som är nödvändig för att framgångsrikt genomföra projektet tillsammans med övriga medverkande och nå ett bra resultat?

Tidiga resultat från första pilotomgången Nya samarbeten – KI och Handels – LTU och SU Fek – SMF och stora företag – Nya grupperingar i andra utlysningar Ett projekt finansierat och ett planeringsbidrag

Några kommentarer från (första) uppföljningen Öppenhet  Förutsebarhet Katalysator  Tydliga utlysningar VINNOVA  Forskarna Strukturerad process  ’smutsa ned fingrarna’ ”Frisk och ovanligt öppen process med driv som genererar spännande kontakter” ”Tidskrävande, forskarfokuserad process med naiv syn på företags intressen”

Individualisering av konsumentnära IT-tjänster Konsument till företag & konsument/medborgare till offentlig verksamhet Generationsskillnader och attitydskillnader Tjänstemarknaden utvecklas snabbt IT bidrar till utvecklingen Behov av stark användarmedverkan