Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Gruppresentation Kommitténs workshopspass den 15 mars 2011

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Gruppresentation Kommitténs workshopspass den 15 mars 2011"— Presentationens avskrift:

1 Gruppresentation Kommitténs workshopspass den 15 mars 2011

2 Kritik och hinder Grupp 1:
Målgrupperna är svåra att nå, rekrytering ffa långtidssjukskrivna då befinner sig i olika områden FK-AF. Nerifrån-upp-perspektiv brister lite grand (projektidén kommer först). En projektform med delaktighet fr början. Bemötande från ESF-rådet, viktigt! Medfinansiering problematiskt, de som är utanför arbetsmarknaden kan inte få ta del av insatser Grupp 2 medfinansieringssystemet för många hjul som uppfinns på nytt brist på metodiskt nytänkande: ej samverkar tillräckligt, använda internat erfarenheter.

3 Kritik och hinder Grupp 3:
Ett problemområde med tre underkategorier, medfinansiering! Målgrupper man vill nå har inte medfinansiering osv. kvalité: gör vi rätt saker för målgruppen, höna-ägg, projekt utan deltagare (eller hoppar av?) kontinuiteten: systemfrågan att projekten blir bräckliga när folk hoppar av, svårt att utvärdera resultat osv. Grupp 4: Tiden är knapp för projekten och för PO2-betinget. Bränt intresse hos de som provat Anordnarkapaciteten är för låg. FK och AF anvisa deltagare Inriktning på stora projekt: när är det för stort?

4 Kritik och hinder Grupp 5: Medfinansiering
Investeringspuckel eller inträdeskostnaden, för tungt att påbörja ett projekt. Svårt att se långsiktighet. Informationsproblem: blivande organisationer, målgrupper osv. inte vet hur mkt pengar som finns och möjlighet att få dessa. Ganska mkt andra medel ex-vis Socialstyrelsens, vilka riktar sig till samma målgrupp. Brist på samordning av medlen och alla kategorisering av individer.

5 Var befinner vi oss 2014? Grupp 1:
- Antalet projektdeltagare upplever sig så stärkta att man kan vara arbetssökande på samma villkor som andra. Grupp 2: Nya modeller för samverkan med individens behov i centrum. Medfinansieringen är inget problem – behöver inte någon fokus. Större genomgripande projekt som ett resultat av många mindre projekt (aggregera upp i större projekt). Metodutveckling en central plats.

6 Var befinner vi oss 2014? Grupp 3:
Arbeta för att lära på alla nivåer! Skapa bättre incitamentsstrukturer redan nu. Empowerment. Grupp 4: Överträffa deltagarmålen med full resursanvändning. Nya mindre organisationer är också med. Slippa medfinansiering. Grupp 5: Erfarenheter från programmet har 2014 lett till att det finns metoder och organisationer för att ge långsiktigt stöd efter individens behov och till de arbetsgivare som behöver finnas för att lyckas med programmålen.

7 Aktiviteter/Bidrag till att nå målsättningarna
Grupp 1: Bra erfarenheter med Finsam, flera sådana ute i landet. Kan förenkla rekrytering och medfinansiering. Rollspel för att utveckla bemötandet från ESF-rådet, komma ut i verkligheten och se miljöerna där projekten ”blir till” Säkra projektdeltagare först och sedan söka och driva projekt.

8 Aktiviteter/Bidrag till att nå målsättningarna
Förkortningar: K = på kort sikt; M = på medellång sikt. Grupp 2: K: - Kräver breda partnerskap i projekten, ej kräva så mkt innovation utan bygga vidare på projekt. Hand-i-hand. (pröva innovationen flera gånger?) Differentierar medfinansieringsnivån utifrån målgrupp. Avsätta särskilda medel för att utvärdera projekt. M: Möjligheter för schabloner för medfinansieringen.

9 Aktiviteter/Bidrag till att nå målsättningarna
Grupp 3: K: Med ESF-medel kompletterade upp ersättningsnivåerna så att det blir ett incitament snarare ett bidrag för deltagaren Nödvändigt med att ansökningsomgångarna blir öppnare till innehåll och form. Idéer låter sig inte alltid formas utifrån beställning. Vad kan ESF göra för att underlätta för arbetsgivarna? M: Gå till en medfinansieringsmodell som PO1 (via anslag) Genomföra det arbetsgivarna har sagt (ex-vis handledartjänster, marknadsföringsaktiviteter, CSR, som ger arbetsgivarna incitament att få del av ESF, win-win)

10 Aktiviteter/Bidrag till att nå målsättningarna
Grupp 4: K: Finansieringsvägar, synliggöra dessa Informera om att planering av medfinansiering behöver starta tidigt Kan man snabba beredningsprocessen för att ge mer tid för genomförandet? Välja snabbt eller selektivt – om inte konkurrens varför inte välja snabbt. Det vill säga löpande beredning och beslut => fler SFP-möten. Är det rätt tajmat med att skära ned i ESF-rådet? M: Se över att förenkla processen med projekt, fler små projekt samt klustra små projekt för att komma längre

11 Aktiviteter/Bidrag till att nå målsättningarna
Grupp 5: K: - Hur skapa engagemanget för att starta och driva projekt? Fortsätta dialogen mellan aktörer på alla nivåer. Använda de befintliga nätverken och intensifiera detta. Använda processtödet projektutveckling Inse att pengarna är en resurs. Engagemang internt i organisationerna som är projektaktörer och medfinansiärer


Ladda ner ppt "Gruppresentation Kommitténs workshopspass den 15 mars 2011"

Liknande presentationer


Google-annonser