Vad innebär LSS-lagen ? Rättighetslag

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Subjekt i ”mitt” eget liv
Advertisements

Myndighets-presentation
Brukarfokus i biståndshandläggning
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)
Rätt stöd i boendet till rätt kostnad för personer som omfattas av LSS
Handläggarnas roll och handläggningens förutsättningar
Vård och omsorg 1 Lagstiftning.
och aktuella handikappolitiska frågeställningar
Introduktion till NPF Jag tänkte ge en kort introduktion till NPF
Inventering av personer med psykiska funktionshinder i Halland
RIKSFÖRBUNDET FRIVILLIGA SAMHÄLLSARBETARE (RFS)
Förhållningssätt inom personlig assistans
RÄTTEN TILL BÄSTA MÖJLIGA FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA
Samordnad individuell plan
LSS 1§ Omfattar personer med
Föreståndares kompetens
Handikapp&Habilitering
LSS 1§ Omfattar personer med
Jämförelseprojektet Treårigt nationellt projekt, Sveriges kommuner och landsting, Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA) Finansdepartementet.
Föreläsare Lillemor Franson, socionom, Aspergercenter
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Sjukgymnastik för äldre personer
Juridiska aspekter Eva Nordin-Olson 2007.
Utgångspunkter vid biståndsbedömning
Individ, familj och funktionsnedsättning (IFF)
Funktionshinderomsorgen informerar!
Lag om stöd och service för vissa funktionshindrade, LSS
Socialtjänstens uppdrag Hospiteringsutbildning
Socialpsykiatriska avdelningen
Några reflektioner kring LSS/LASS-verksamheten
Från Psykiatriutredningen till Psykiatrisamordningen
Konferens om Forskning och utvecklingsarbeten inom funktionshinderområdet i Öresundsregionen 5 april 2011 Rafael Lindqvist Från sociala rättigheter.
Ulf Uddsten FUB. –Boendet är anpassat till 3-5 funktionshindrade. –Personal är tillgänglig dygnet runt. –De boende har tillgång.
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Handikapp & Habilitering
Utbildning i SIP – Samordnad individuell plan
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Patientlagen 2014:821 Texten är framtagen och reviderad ( ) av länets Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor tillsammans med Kunskapscentrum för.
Funktionshinderomsorgen informerar!
Kommunens stöd och service till personer med funktionsnedsättning - myndighetsutövning Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
Kunskap till praktik Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) och Offentlighet och sekretesslag (2009:400) Sanna Othman landstingsjurist.
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Kunskap till praktik - riskbruk, missbruk och beroende 18 maj Folkets hus Maria Lewandowski, kommunjurist.
Dagordning : LSS- Lagen om stöd och service Bostäder för personer med funktionsnedsättning Erbjudande om lägenhet.
Idrottslyftet – mer och fler Utformning av kommande arbete.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Västra Götalandsregionen ska bidra till att personer med funktionsnedsättning kan delta i samhällslivet, få möjlighet att påverka sin livssituation och.
Landstingets ledningskontor IFB-projektet Intensiv familjebehandling.
Inga patienter brukare ska ”falla mellan stolarna” Gråzoner synliggöras Beslutas av Direktörer/Nämnder /Fullmäktige beroende på olika krav Överenskommelser.
LSS och SoL Jenny Ahlqvist och Cecilia Wallgren SDF Majorna-Linné.
Välkommen till Din Förlängda Arm. Många väljer oss för vår egen erfarenhet av att vara förälder till ett funktionshindrat barn. Vi vet precis hur du har.
LSS Lagen som väcker/väckte förväntningar och förhoppningar om ett bättre liv Lagen väcker dock många frågor Den stora mängden av rättsfall till vägledning.
Funktionshinderomsorgen informerar! Intellektuellt och fysiskt funktionshinder Psykiskt funktionshinder, missbruk och beroende Personlig assistans.
Historiska tillbakablickar 1944 kom första lagen som reglerade omhändertagandet av utvecklingsstörda och ansvaret att driva särskolor (landstinget) 1954.
Välkommen!. Välkommen! Fortsatt utveckling av e-tjänsten Stöd och behandling Anette Cederberg Programansvarig SKL Rebecca Anserud (H)järn kolls ambassadör.
Inför processkartläggning
LSS 1§ Omfattar personer med
LSS 1§ Omfattar personer med
Maria N Tafuri, SDF Västra Hisingen Annika Björkhem , SDF Östra Gbg
Annika Björkhem och Nina Sunnerfjell, SDF Östra Gbg
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Boendestöd.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Nya tillstånd och tydligare krav i IVO:s tillsyn från 1 januari 2019
Insatser enligt LSS och SoL
Nya bostäder i Skärstad
Nätverksträff för deltagare i NKR
Anordnarmöte LSS Brukarundersökningen - Peter Linsér, Origo group redovisar resultatet Fikapaus Utvärdering av brukarundesökningen Information.
Information om LSS Ämne.
Presentationens avskrift:

Vad innebär LSS-lagen ? Rättighetslag Definierad personkrets som omfattas av lagen 10 tydligt definierade insatser Går att överklaga

Vad innebär LSS-lagen ? Ersätter inte annan lagstiftning Insatserna kan endast ges om den enskilde eller dennes företrädare begär det och att behovet inte tillgodoses på annat sätt Bärande principer: självbestämmande och inflytande, tillgänglighet, delaktighet, kontinuitet och helhetssyn Verksamhetens mål: att främja goda levnadsvillkor och full delaktighet i samhället

LSS personkrets Personkrets 1: Personer med utvecklingsstörning autism eller autismliknande tillstånd

LSS personkrets Personkrets 2: Personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom

LSS personkrets Personkrets 3: Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder och som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd och service.

Insatser enligt LSS 9 § 1. Rådgivning och annat personligt stöd (landstinget har ansvaret) 9 § 2. Biträde av personlig assistent 9 § 3. Ledsagarservice 9 § 4. Biträde av kontaktperson 9 § 5. Avlösarservice i hemmet 9 § 6. Korttidsvistelse utanför det egna hemmet

Insatser enligt LSS 9 § 7. Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år 9 § 8. Boende i familjehem eller bostad med särskild service för barn och ungdom 9 § 9. Bostad med särskild service för vuxna, servicebostad eller annan anpassad bostad för vuxna 9 § 10. Daglig verksamhet Insatsen 9 § 10. omfattar inte personkrets 3

Övriga insatser enligt LSS 10 § Individuell plan Kommun och landsting ska om den enskilde så önskar, i samband med att en insats beviljas upprätta en individuell plan med beslutande och planerade insatser. Planen är till för att klargöra den enskildes behov av insatser samt underlätta samordning mellan de olika organ som individen får stöd av.

Övriga insatser enligt LSS 16 § Förhandsbesked En person som vill flytta från en kommun till en annan kommun har rätt att i förväg ansöka om förhandsbesked av inflyttningskommunen om rätt till insatser i den kommunen. Det ska underlätta för funktionshindrade att flytta till en annan kommun. En ansökan om förhandsbesked ska behandlas på samma villkor som om personen var bosatt där.

Definition av goda levnadsvillkor Insatserna ska vara varaktiga, så länge behov finns. De ska vara samordnade och anpassade till individuella behov och stärka förmågan att leva ett självständigt liv. Insatserna ska ej vara i form av beskyddande omhändertagande där den enskilde själv spelar en passiv roll.