Uppdrag: Att utarbeta förslag till riktlinjer för barn med språkstörning för att tydliggöra uppdrag och ansvarsgränser Syfte: Att kartlägga hur många och.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Vårdhandboken säkerställer god och säker vård på lika villkor
Skola och arbetsliv i samverkan
NORRBUS Gemensamma riktlinjer för barn- och ungdomar
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Landstinget och Kommunerna i Kalmar län - i samarbete
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Psykisk ohälsa – överenskommelse 2014 mellan staten och SKL
PSYNK – Nuläge Östra Norrbotten.
Barnen allas ansvar PSYNKprojektet
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
E-post: Rosenlund Tideliusgatan 12, 6 tr Box Stockholm Tel: E-post:
Samhällsråd T. Innehåll Vi ansluter till den nationella ANDT-strategin De 7 länsmålen bygger på länets folkhälsoplan, regionalt program för social välfärd.
Mottagningen för logopedi och foniatri SU/Sahlgrenska
Aktualiteter SPSM; döv-hörselområdet
En vård värd samverkan Femtio år av insikt.
Om regional demensöverenskommelse
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Funktionshinderspolitiken
Psykisk hälsa barn och ungdom - Det krävs ett helhetsgrepp
Rapport om förslag till öppen verksamhet för ungdomar med självskadebeteende
Modell för dyslexiutredning Arbetet startade i april 2010 Arbetsgruppen är geografiskt och kompetensmässigt tillsatt. - Vad är bäst för barnet? -Minsta.
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Samordning för Psykisk (o)hälsa
Att främja närvaro – för alla elevers rätt till utbildning.
HLT Hälsa Lärande Trygghet.
Arbete med unga som varken arbetar eller studerar Studie av arbetet med unga mellan 16 och 25 år som varken arbetar eller studerar 21 kommuner och 38.
LÄNSLEDNING VÄLFÄRD Presentationen ger en bild av:
Första linjen för barn och unga med psykisk ohälsa
Överenskommelse om samordning kring barn
Modellområde psykisk hälsa barn och unga
Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen
Överenskommelse om samarbete mellan landstinget och länets kommuner när det gäller personer med psykiska funktionsnedsättningar Lagstadgad skyldighet –
Gävleborg/Hudiksvall
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Case Management (CM) I vår modell samarbetar landstinget och länets 12 kommuner Sammanhållet stöd för personer med psykisk funktionsnedsättning En service.
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
Övervikt och fetma i Sverige
Gemensamma mål för samverkan Strategigrupp äldrevård Samverkansrutiner - primärvård, sjukhus och kommun Habo kommunMullsjö kommun.
För ett bättre samarbete runt barn och ungdomar med psykisk ohälsa
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Bra initiativ med kalas och en eloge till skåne för detta arrangemang och allt bra som sker i skåne.
Åsa Heimer, projektledare, vårdutvecklare BHV-Nord, Stockholm
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
KOSTPOLICY VUXENNÄMNDEN I ESKILSTUNA KOMMUN ANTAGEN AV VUXENNÄMNDEN
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Habiliteringen för barn och vuxna i Uppsala län Studiebesök Marie-Louise Åkerlund kurator.
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Skoldialogen - samverkan för bästa skola Växjökonferensen den 27 januari 2016 Marie Sedvall Bergsten, Undervisningsråd.
Landstingets ledningskontor IFB-projektet Intensiv familjebehandling.
Välkommen!. Sen sommaren 2012 finns en övergripande överenskommelse BUS Gotland för arbetet med barn och unga i behov av särskilt.
Välkommen!. Välkommen! Fortsatt utveckling av e-tjänsten Stöd och behandling Anette Cederberg Programansvarig SKL Rebecca Anserud (H)järn kolls ambassadör.
OPTIMUS - ett multidisciplinärt samverkansprojekt för barn med misstänkta utvecklingsavvikelser 0-6 år Anna-Maria Angerstig, Läkare Helena Bergqvist,
Nätverksträff Trygg hemma 12 oktober 2015
Vuxennämnden i eskilstuna kommun
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare.
Lisa Fröst Björnsdotter Leg. Psykolog Föräldra- barnhälsan
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Avdelningen för vård och omsorg
Västbus Samverkan barn och unga Västbus
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
SKL 1 september 2018 Arbetsmaterial
Presentationens avskrift:

Uppdrag: Att utarbeta förslag till riktlinjer för barn med språkstörning för att tydliggöra uppdrag och ansvarsgränser Syfte: Att kartlägga hur många och vilka barn och ungdomar som tillhör målgruppen Identifiera gruppens behov av utrednings-, stöd- och habiliteringsinsatser Beskriva vilka insatser som ges målgruppen idag Föreslå för kommun och landsting gemensamma riktlinjer

Arbetsgrupp Ninni Påhlsson spec ped tal/spr Karlskoga kommun Ann-Catrin Götlin enhetschef Nora kommun Ann Johanson spec ped tal/spr Askersunds kommun Lena Carlsson spec ped/samordnare Örebro kommun Soile Leino psykolog Örebro kommun Katrin v Stedingk rektor/central skolstöd Örebro kommun Moa Pellrud enhetschef BUH ÖLL Eva Hillerbrand logoped LOF ÖLL Maria Lind vårdutv Barnhälsov ÖLL Helene Buciuto specialistläkare BUM ÖLL Kerstin Brandell, sekr verksh utveckl HoH ÖLL Håkan Hjelm, ordf verksh chef BUH ÖLL

Identifiering/antal barn BVC språkscreening 2½ års ålder Ca 10 % av alla barn identifieras per år Ca 250 remitteras för utredning av logoped De som inte identifieras följs upp och om problem finns remitteras senare Uppskattningsvis remitteras totalt ca 350 barn (0 – 6 år) per årskull (länet) 6 % av varje årskull (ca 3000 barn) dvs 180 barn har kvarstående problem Grav språkstörning hos ca 2 % dvs ca 60 barn. Försök att genomföra inventering i kommunerna men mycket osäkra uppgifter Sammanfattning: Mest tillförlitliga uppgifter om språkstörning enl statistik från ÖLL (se ovan)

Behov, tillgängliga resurser och insatser i kommunerna Stora svårigheter att få fram uppgifter ang riktade resurser tal/språk Ex på behov är kunskap, kompetensutveckling, handledning, hjälpmedel, TAKK mm Det som erbjuds varierar mellan kommunerna Stödet till barn och unga med språkstörning varierar med tillgången på resurser.

Allvarligaste bristerna Barn med enbart språkstörning ingår inte i BUH Insatser och uppföljning till barn i skolåldern inom LOF (begränsat uppdrag efter 7 år) Långa väntetider till utredning och behandling hindrar tidiga insatser

Förbättringsförslag Barn och unga med grav språkstörning och deras föräldrar bör få tillgång till BUH:s insatser och resurser. Helhetssyn på barnet och dess behov. Barn och unga med språkstörning bör få tillgång till ett tvärprofessionellt team som kan se till barnets och familjens totala behov samt ansvara för samordning inom nätverk Mindre grupper i fsk/skola. Behov av att kunna variera barngruppsstorlek

Förslag till aktiviteter för att förbättra stödet och insatserna Tillgång till varierande storlek på grupper inom fsk/skola Vårdprogram för barn och unga med grav språkstörning. Säkerställa att alla barn och unga med språkstörning får en likvärdig behandling efter behov och oavsett ålder. Länsteam för barn och unga med grav språkstörning sammansatt av repr från kommun och landsting i syfte att skapa tillgång till en samlad kompetens som även följer barnet över tid.

Förslag till Riktlinje för utredning, diagnostik, behandling och stöd till barn och unga 0 – 18 år med språkstörning i Örebro län

Syfte Säkerställa att insatserna och deras genomförande motsvarar barnets/ungdomens och familjens behov Utgöra stöd och vägledning för verksamheterna i arbetet med att fullfölja sina uppdrag Säkerställa att insatserna samordnas mellan huvudmännen och verksamheter på ett systematiskt och ändamålsenligt sätt Bidra till att skapa en helhetsbild av utrednings-, behandlings- och stödinsatser

Mål Barn och unga med språkstörning bosatta i Örebro län ska, utifrån sina individuella behov, erbjudas samordnade insatser av god kvalitet, så att de tillförsäkras en uppväxt på lika villkor. Målet är att de ska ges lika möjligheter som andra barn och unga till framtida goda levnadsförhållanden, ett självständigt liv med full delaktighet i samhällslivet.

Aktuella verksamheter Barnhälsovården (BHV) Barn-och ungdomsmedicinska kliniken (BUM) Logopedi- och foniatri/logopedmottagningar i länet (USÖ, Karlskoga, Lindesberg) Barn-och ungdomshabiliteringen Förskola och skola Elevhälsa Skolhälsovård (medicinsk kompetens inom elevhälsan) SPSM:s och socialtjänstens insatser till barn och unga och föräldrar har inte inkluderats i dessa riktlinjer.

Matris för ansvarsfördelning ex 0 – 5 år Verksamhet: Förskola, barnhälsoteam, BHV/BVC, BUM, LOF, BUH Behov/insatser: Screena/upptäcka, initiera insatser, utreda/remittera, diagnostisera, behandla/ge habiliteringsinsatser, tillgodose behov av hjälpmedel, ge stöd i lärosituationen, ge stöd till föräldrar, planera och samordna insatser, följa upp