Vigslar inom EFK efter 1 jan 2012 En ny praxis introduceras.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
 Service Systemet Strukturella Förslag Sveriges Servicekonference.
Advertisements

Integrationsplats För ett mänskligare och tryggare Göteborg.
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
Bön صلاة Sannerligen, om någon säger till berget här: Upp och kasta dig i havet! och inte tvivlar i sitt hjärta utan tror att det skall gå som han säger,
Protokoll föräldraråd Plats: Bjälbotullsförskola Tid: 17,30 •Tankar efter mötet med våra politiker. Finns det politiska frågor som vill lyfta.
Världsreligioner – Ni ska känna till:
Så här jobbar vi på smaragden
Varför är det viktigt att mäta?
Säters förskolor fastställd vt.2009 ( rev.ht. 2010)
Metodstöd.
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Välkommen till bön för Sverige Nationaldagen 6 juni.
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Demokrati.
Välkommen till Bönemöte
Närvaro!!.
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Anna Kesselfors, Sunnerbyskolan F-6, Sorunda –
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Samtalet På Arbetsplatsen.
Intervju inför ViV-projektet.
Vad är meningen med kristendomen?
Enkel dator teknik Tips och tricks.
 Eftersom Nikolas är humanist och Edina muslim kommer dom inte ha ett ’’vanligt’’ religiöst bröllop och måste tänka på vissa grejer innan dom ingår äktenskapet.
Kärlek, sex och äktenskap
Att skriva en artikel.
Välkommen till BÖN FÖR SVERIGE 6 juni
Be f ö r Politiker ”Först och främst uppmanar jag till bön och åkallan, till förbön och tacksägelse för alla människor, för kungar och alla som har makt”
Syftet med en personlig handlingsplan
I Solna kyrka, Råsundavägen Lördagen den 22 December kl
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Familj, föräldrar och barn
Samordnad individuell plan
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Bibelns syn på ÄKTENSKAP & SEX
Tidig kristendom i Rom.
Bygg- och miljökontoret Ånge Kommun
omniensen i monoteismen
Välkommen till Kattfots föräldramöte!
Manual: Att lägga till personer i en grupp. (Tryck på F5 för att se PP-presentationen)
Att rita en instruktion
TRE SAMFUND PÅ GEMENSAM RESA … större än vårt hjärta…
Vem är du?.
Arbete med avsnittet pågår Utdrag ur utkast Kenneth Flood Alf Susaeg utdrag#1.
Val av församlingsråd.
Livskarriär Din väg mot ett arbete som kommer att göra dig lycklig.
Förslag till Arbetsrutiner inför ”Nulägeskartläggning” MÅL 1
Samordnad Individuell Plan
Kristendomens riter.
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Vad kännetecknar en Reggio Emilia inspirerad förskola?
KÄLLKRITIK & INFORMATIONSSÖKNING
Välkommen till BÖN FÖR SVERIGE 6 juni Krön. 7:14.
Kristendomen Rehab & Anna.
M IRABELLA K ERSTIN. K ORT FAKTA Mirabella Katolik 25 år Heterosexuell Från Italien Hemmafru Kerstin Protestant 25 år Homosexuell Från Sverige Soldat.
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Värdighetsgarantier. Uppföljning 2014 BrukareNärståendePersonal Antal besvarade enkäter Känner till att det finns värdighetsga- rantier 14%27%69%
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Annika Kraft Biträdande utbildningschef Michael Rystad
Riktlinjer för misskötsamhet
Handledarutbildning för Läslyftet ht15-vt16 Handledning – Ewa Wictor
Nu ska jag/vi jobba smartare. Hur gör man då?
Andlig Klarsyn En måttstock för den Kristna församlingen.
Information om tävlingsdatabas tdb.ridsport.se. Ett centralt anmälningssystem för arrangörer och deltagare – Alla officiella tävlingar måste anmälas via.
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
1845 Lika giftorätt och lika arvsrätt för man och kvinna 1908 Borgerlig (icke kyrklig) vigsel införs 1917 Adoption införs i Sverige 1920 Giftermålsbalken.
PRIVATJURIDIK & RÄTTSKUNSKAP KAPITEL 5 N ÄR MAN fl YTTAR IHO p.
Seminarium om äktenskapet
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Presentationens avskrift:

Vigslar inom EFK efter 1 jan 2012 En ny praxis introduceras

Vigslar i EFK efter nyår  Vi fortsätter att viga efter årsskiftet  Vi vill uppdatera oss i vårt arbete med äktenskapsfrågorna  Ny procedur för alla par som vill vigas  Ny procedur för alla vigselförrättare o Alla har fått ett skriftligt meddelande om detta o Alla förväntas vara med på en samling för vigselförrättare – sker nu  Ny procedur för alla församlingar  Mediestrategi

Vi fortsätter att viga efter årsskiftet  Hur gör du om ett par kommer till dig och frågar om du kan viga dom? o Om paret är från församlingen? o Om paret inte tillhör församlingen?  Ditt agerande avgörs delvis av hur trygg du är i den nya ordning som nu gäller

Vilken övergripande syn har vi på äktenskapet?  Vi fortsätter att frimodigt viga efter årsskiftet utifrån en fördjupad förståelse av äktenskapets innebörd  Finns det skillnader mellan ett kristet äktenskap och vårt samhälleliga äktenskap?

Gemensam tro Ömsesidigt underordnande Löften inför Gud Församlingens förbön Välsignelse 1910 Gemensamt hem Offentlighet/registrering Bodelningsregler Underhållsskyldighet Arvsordning Faderskapspresumption & adoption Könsneutralt Antalsneutralt Släktskaps- neutralt Åldersneutralt Offentlighet/registrering Bodelningsregler Underhållsskyldighet Arvsordning Faderskapspresumption & adoption Trohet Livslångt (väldigt få undantag) Medling före skilsmässa Gemensam ekonomi Gemensam beskattning Gemensam pension Könsneutralt Antalsneutralt Släktskaps- neutralt Åldersneutralt 2010 Det civilrättsliga äktenskapets innehåll Äktenskapets innehåll i ett kristet lärjungaskap Förändringen av civilrättsliga äktenskap i Sverige Gemensam tro Ömsesidigt underordnande Löften inför Gud Församlingens förbön Välsignelse Gemensam barnuppfostran Gemensamt hem ”De 2 skall bli 1” Trohet Livslångt (väldigt få undantag) Medling före skilsmässa Gemensam ekonomi Gemensam beskattning Gemensam pension ”De 2 skall bli 1” Gemensam barnuppfostran

Nya procedurer i församlingen  Församlingen utser nu vigselförrättare o För alla pastorer ingår detta o Andra kan utses av församlingen o Vilka pensionerade pastorer och andra med vigselrätt nu finns i församlingen? o Skapa en ordning för hur man upphör att vara vigselförrättare o Kommunikation till församlingen om detta är också ditt ansvar o Församlingsprogrammet för ingen lista över vigselförrättare

Nya procedurer för vigselförrättare och paret  I samtal förklarar du vad äktenskapet är: o Förklara innebörden i det juridiska samhälleliga äktenskapet och den fördjupning av detta som det kristna äktenskapet är. o Vägled paret hur de går igenom den juridiska processen. Berätta vart man vänder sig, hur en vigselakt går till och erbjud dig att vara med vid denna som vittne. o Du måste förklara att du inte får viga någon som inte är vigd i juridisk bemärkelse innan.

Nya procedurer för vigselförrättare och paret  Paret kontaktar den lokala vigselförrättaren som de vill ska ordna den juridiska vigseln. o Kommunens vigselförrättare ansvarar för att paret skaffar ett intyg om hindersprövning. o Du ska veta om hur och med vem denna kontakt sker i din kommun.

Nya procedurer för vigselförrättare och paret  Berätta om de ramar som finns i församlingen omkring en vigselgudstjänst. o Ta upp de moment som måste ingå och moment som kan ingå. o Ta upp brudparets önskemål om innehållet och bearbeta dessa.

Nya procedurer för vigselförrättare och paret  Vigselakternas genomförande: o Juridiken ordnas strax innan. Normalt sker en kyrklig vigsel en lördag eller söndag. Kontakta kommunen om vilka ramar man kan erbjuda i just denna kommun. o Vigseln är en församlingsangelägenhet. Tänk igenom i varje fall hur du kan knyta gudstjänsten upp mot församlingen.

Nya procedurer för vigselförrättare och paret  Dokumentation ska finnas. o Paret ska ha med ett intyg eller vigselbevis från den borgerliga vigseln. Detta ska du som förrättar den kyrkliga vigseln ha sett innan. o Utfärda ett minnesark från vigselgudstjänsten. Texten ska innehålla: Kyrklig vigsel mellan NN och NN ingicks dag/mån/år. Upplysning om ort och vigselförrättare ska ingå. Det ska också framgå att vigseln föregicks av en borgerlig vigsel datum/mån/år. o Du ansvarar för att dokumentera vigseln i en vigselbok i församlingen.

Nya procedurer för vigselförrättare och paret  Uppföljning efter vigseln. o Du ansvarar för att följa upp paret. Varje vigselförrättare bör göra sin ordning för detta. o Församlingen bör ha en plan för hur man vidare följer upp äktenskaps- och familjefrågor.

Specialfall  Ekumeniska sammanhang  Kan jag söka kommunal vigselbehörighet?  Hur gör våra institutionspastorer?

Mediestrategi  Vi gör detta utifrån att vi tycker att juridiken omkring vigslar är något staten ska ta hand om och inte kyrkan. o Inte för att vi inte vill viga homosexuella o Inte som en protest mot ny lagstiftning om könsneutrala äktenskapet o Vi vill tillvarata vårt historiska arv där vi på ett tydligt sätt vill skilja stat och kyrka åt  Hur besvarar vi frågor om homosexuellas rätt att få en kyrklig vigsel?

Övrigt  Kontakt med kammarkollegiet sköts av Knut Bertil Nyström.  Kontakt med andra samfund sker från Församlingsprogrammet. o Men lokalt är det bra att ni informerar.

Vi fortsätter att viga efter årsskiftet  Hur gör du om ett par kommer till dig och frågar om du kan viga dom? o Om paret är från församlingen? o Om paret inte tillhör församlingen?