Matematiklyftet Märta-Stina Gahlin Lundberg

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Advertisements

Att hålla lektion i ämnet Idrott & Hälsa
Att bedöma elevers kunskaper i NO Anders Jönsson.
Kamratstödjar konferens 5/ Dagen startade för kamratstödjarna när de anlände till Munkedals folkets hus. Kamratstödjarna blev incheckade och fick.
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
Modersmålsenheten 28 oktober 2013
Källbystugans kvalitetsarbete
Pedagogisk dokumentation
Högskoleförberedelse
Hela världen talar… Global Issues in Context är en lektion i att lyssna! Hulebäcksgymnasiet, Härryda. Västerhöjdsgymnasiet, Skövde.
Självvärdering 13 november 2013 Henrik Svensson.
Avslutning Lärare förädlar Sveriges viktigaste naturprodukt!
Lokal pedagogisk planering
Syftet med en personlig handlingsplan
Mötesstruktur.
Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet – en potential för skolan – men vad är det och hur kan man göra?
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS”
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
Skriv till jag säger stopp, sen läser ni upp.
Eller formativt lärande…
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Hur stärker vi rektors pedagogiska ledarskap
Läroplansträff Välkomna!.
Läroplansarbete Träff med Ö-team Mål med dagen Öka förståelsen för det arbete vi gör med rektorer/förskolechefer och läroplanspiloter Öka.
Läroplansträff Välkomna!. Program för dagen 8.30 Inledning och program 8.40 Lars introducerar dagen med några bilder om undervisning och lärande.
Läroplansträff Välkomna. Program för förmiddagen 8.30 Uppföljning av lektioner som planerades förra gången. Berätta för varandra gruppvis om.
Läroplansträff Välkomna.
Uppföljning av lärares arbete i klassrummet
Nya utvecklingssamtal
 Vikande resultat i matematik hos svenska elever  Undervisningen präglas av allt för mycket individuellt arbete  Eleverna erbjuds inte möjlighet att.
Swedex Muntligt test B1 40 poäng.
Matematiklyftet - didaktisk fortbildning för alla matematiklärare - Anders Palm Projektledare Tel: 08 – E-post:
VÄLKOMNA! ELEVLEDDA UTVECKLINGSSAMTAL S:ta Gertruds skola, Sigtuna.
Att synliggöra lärande
Bra skolor kännetecknas av:
Learning study / Lesson study. Lesson Study började i Japan i organiserat skick för mer än 50 år sedan. Det är en process där ett lärarlag arbetar tillsammans.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Elevaktiva utvecklingssamtal
Läroplansträff Välkomna!.
Nyanlända elever och språkutveckling i alla ämnen
Skolutveckling via digitala medier
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
KVALITETSREDOVISNING En dokumentation över kvalitetsarbete.
Nätverk kursplanepiloter
Tillit, Tid och Reflektion Tre nyckelbegrepp i klinisk handledning
Läroplansträff Välkomna!.
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Lärande samtal Utse en gruppledare som leder samtalet och håller tiden
Vilka är vi? GR Utbildning Pedagogiskt Centrum Sandra Svensson.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Modell för kollegialt lärande genom klassrumsbesök
Formativt och Summativt
Bedömning för lärande = Ett förhållningssätt
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Matematiklyftet
Exempel på skriftligt omdöme
Välkomna Klassbloggen Lärare i klassen Skolrådsrepresentanter
Elev loggbok.
Att jobba språkutvecklande
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Systematisk problemlösning enligt EPA-modellen -MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR.
Undervisning och lärande för en hållbar framtid via aktionsforskning Inger Björneloo Inst. för didaktik och pedagogisk profession.
Att synliggöra det synliga lärandet. Bedömning för lärande Åsaskolan onsdagen den 5/10.
I mötet med dig ser jag mig själv Kollegiala observationer Cecilia Bergentz.

Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Presentationens avskrift:

Matematiklyftet Märta-Stina Gahlin Lundberg Skolverket Märta-Stina Gahlin Lundberg handledare i Matematiklyftet, Strömsunds kommun

Lärarkompetens… och lärarsamarbete Lärare ska genomföra fortbildningen - tillsammans med andra lärare - med externt stöd av matematikhandledare Modellen har starkt stöd i: - skolutvecklingsforskning - forskning om fortbildning av professionella yrkesverksamma

http://matematiklyftet.skolverket.se/

Exempel på hur man arbetar med varje delavsnitt Moment A Individuell förberedelse - inläsning av utvalda artiklar ca 60 min (dels didaktik och dels matematikinnehåll) Moment B Kollegialt arbete: diskussioner kring litteraturen planering av en aktivitet i klassen ca 120 min Moment C Genomförande av aktivitet i den egna klassen ord. lektion Moment D Kollegial uppföljning: återkoppling och reflektion (teori/praktik) ca 60 min Tidsperiod: 2 veckor

2 v. Totalt ca 16 veckors studietid för 1 modul

Lärarkompetens… lärarsamarbete Lyckas man med det i Matematiklyftet?

Tycker du att din egen kompetens som matematiklärare har höjts? ”Ja, det har den! Med bra litteratur och att utbildningen sker tillsammans med lärare som undervisar i samma årskurs blir utbytet jättebra.” ”Ja, det tycker jag. Det har t.ex. gett mig möjlighet att bli mera uppmärksammad på hur jag arbetar med matematiken i klassrummet.” ”Det teoretiska innehållet har givit mig en hel del kunskaper om undervisning och lärande, även i andra ämnen än matematiken. ” ”Ja absolut. Jag har tillägnat mig mer kunskaper i ämnet vilket gör att jag kan förhålla mig mer professionellt gentemot eleverna. ” ”Ja, utbildningen har gett tillfälle till att tänka på varför jag gör olika saker med eleverna. Jag tänker mera på hur jag lär ut nu. Jag har blivit mera observant kring att låta eleverna prova själva, sedan jobba två och två för att därefter vara en mindre grupp om att lösa problemet.” synpunkter från deltagare i pilotomgången

Finns det några tecken på att kollegialt lärande sker? Absolut. Genom pedagogiska diskussioner i kollegiet, även med lärare i åk 4-6. Vi pratar matte på ett annat sätt nu. Vi pratar mer under rasterna om hur vi gjort och hur man kan förbättra. Jag har märkt att jag tar till mig mycket av det mina kamrater berättar. Allt detta är en process, jag märker att jag tänker efter mer när jag t.ex. planerar, bedömer och utvärderar (GTLU). Jättestort kollegialt lärande i och med våra samtal och diskussioner vid träffarna samt det vi redovisar för varandra. En bra utbildningsmodell anser jag! Vi delger varandra och prövar varandras idéer. ”Min” grupp har varit jättebra. Ja absolut, vi delger och pratar och jämför olika sätt att tänka. Jag har fått hjälp att komma vidare och fått nya sätt att hjälpa barnen att förstå. synpunkter från deltagare i pilotomgången

Formativ bedömning… SKL:s Matematiksatsning PISA 2015 … Var står vi nu? Vart ska vi? Hur kommer vi dit?

”Vill du vara snäll och tala om för mig hur jag skall gå för att komma härifrån?” ”Det beror mycket på vart du ska”, svarade katten Lewis Carrol, Alice i underlandet