Intressenter OL108A.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Det värdefulla ENGAGEMANGET
Advertisements

Mål med samverksanssystemet
Diskussionsfrågor för gymnasiearbetet – yrkesprogram
Swot - analys.
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Nyttorealisering på 10 min
Affärsplaner för samhällsentreprenörer?
Examensarbete - ett projekt
En integrerad strategi för kompetensutveckling Linköpings universitet
Affärside Fallskyddspecialisterna är ett komplett fallskyddsföretag vilket innebär att vi förutom försäljning av fallskyddsprodukter och räddningssystem.
Samverkan kring förebyggande barn- och ungdomsarbete Dokumentation
Riskbedömning vid ändring i verksamheten
Förra måndagen gick vi igenom:
Syften med utvärderingar • Kontrollera och ge beslutsunderlag Har man gjort det man skall? Har man följt riktlinjerna? Behövs det kompletterande åtgärder?
Miljosamverkanvasterbotten.se Miljösamverkan Västerbotten och Egenkontroll med fokus på riskbedömning Umeå, 20 februari 2013 Lisa Redin Projektledare Miljösamverkan.
Varför SWOT ? Åskådliggör ett företags styrkor och svagheter, samt möjligheter och hot i omvärlden. En systematisk och bred granskning av ett företag och.
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
i kommuner, landsting/regioner
Påverkansanalys Identifiera mått
Välkommen till ESF:s seminarium
Gruppvägledning – En effektiv metod
Arbetsberedning förebygger risker och fel
Projektplanen Vård och stödsamordningsprojektet. Avgränsningar Vård och stödsamordningsprojektet avgränsas inte av några diagnostiska kriterier utan kan.
Riskhantering Säkrare resultat genom systematisk riskhantering
Kapitel 12 Marknadsföringen påverkas av omvärlden.
Från idé till projektplan
Kommunikation för yrkesverksamma -vad händer i mötet mellan människor?
Projektledning – VBEF 01 Kristian Widén, PhD. Jag är 38 år Jag bor i Kävlinge Civilingenjör VoV, Doktor i Byggnadsekonomi, Innovationsspriding i byggsektorn.
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Förstudie: Hållbar konsumtion
Marknadsplan Gör en marknadsplan.
Kvalitetssäkring ISO 9000.
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
När projekt blir mer än ett gästspel Regional lärkonferens - För samverkan, lärande och erfarenhetsutbyten 30 september – 1 oktober 2010 Skellefteå Carina.
Projektår 2 - Forskningsuppdraget inom VUXBIB – Folkbibliotekens stöd för vuxnas lärande Eva-Maria Flöög Anette Eliasson Cecilia Gärdén Christina Persson.
+ Projektledarens lilla blå
KOMMUNIKATION SOM PÅVERKAR SUNDSVALL 13 FEBRUARI 2012
AU-matrisen Utbud Marknad Penetration
Lärande utvärdering genom följeforskning
Leda Avdelning Leda Kår Ditt Personliga Ledarskap
För tre veckor sedan gick vi igenom:
Affärsplaner för samhällsentreprenörer? Distanskurs i SHE 4 april 2011 Fredrik Björk, Malmö högskola.
Koll framåt Luleå. Luleå Lokaltrafik AB Ange Björk Vd.
Passion för livet utvecklas och stödjs av Region Jönköpings län
Projektledarträning. Målsättning / Önskat utfall Deltagarna/teamet har en gemensam uppfattning avseende sina egna och gruppens styrkor och svagheter i.
Anders Hammar Rickard Hinsell Sharooz ArashGohar
PROJEKT Projektkurs - DA7075 VT04.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Attraktiv Hemtjänst Program som pågår
SÅ GÖR VI EN VERKSAMHETPLAN- UTIFRÅN SPF SENIORERNAS MÅL OCH RIKTLINJER 2.
Riskanalys i patientsäkerhetsarbete
Skurup – en godbit av Skåne Skurup – en framgångsrik skolkommun Skurup, en av 16 kommuner i Sverige, som ingått i SKL:s.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön 1§ Dessa föreskrifter gäller arbete där det kan finnas risk för våld eller hot om våld. Risken för att utsättas.
SWOT Styrkor – Svagheter – Möjligheter – Hot (Strength – Weakness – Opportunity – Threat) SWOT-analys är ett verktyg för att utforma en lämplig strategi.
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön
Att starta, planera och driva projekt
Riskbedömning vid förändring i verksamheten
på personer i behov av hjälp
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön
Riskbedömning vid förändring i verksamheten
(Företagsnamn) SWOT-analys
Projekt! Mål, förstudie, uppstart
Projekt Processhantering
Styrkor Svagheter Möjligheter Risker/Hot SWOT
på personer i behov av hjälp
Att leda och genomföra transformation WS 3 Region 10
Förbättra klubbkvalitet
OL108A // Introduktion till projektledning // Samhällsentreprenör
Digitalisering av kvalitetsledning och kvalitetsuppföljning
Presentationens avskrift:

Intressenter OL108A

Intressenter Intressentmodellen: ”En politiskt maktbaserad beskrivning av ett projekt i mitten av ett kraftfält av motstridiga och sammanfallande intressen” (Mikkelsen & Riis)

Vem är intressent? Alla som har ett intresse i projektet Både intresse av framgång – och motgång Alla som påverkas Eller kan påverka

Intressentanalys Syftet med intressentanalys: Att få kunskap om intressenterna Grund för planering/kommunikation förankra och skapa samsyn: grund för samverkan

Metodik Ofta utifrån ”brainstorm” Listan är aldrig slutgiltig Intressenter kan komma och gå

Steg 1: Identifikation Vilka kan vara intresserade av projektet? Vilka har en sådan position att de reellt kan påverka? Vilka vill vi själva engagera i arbetet ?

Steg 2: Fastställa relationer Indelning i primära och sekundära intressenter Primära: direkt intresse i projektet Sekundära: kan ha intresse Varför skulle de vara intresserade? Vilka förväntningar kan de ha på projektet? Vilken roll vill de spela i projektet? Hur aktiva kommer de att vara? Vad skulle kunna få dem att engagera sig i och stödja projektet?

Steg 2 Positiv Påverkan Låg Hög Negativ

Steg 3: Handlingsplan Hur skulle de kunna bidra till ett positivt resultat? Hur skulle de kunna bidra till att försvåra projektet? Hur skapa förutsättningar för samverkan? Intressentanalysen ger underlag för handling! Kommunikation? Dokumentation?

Exempel på intressenter Projektägare Konkurrenter Samarbetspartners Myndigheter Leverantörer Kunder/beställare/uppdragsgivare/finansiärer Brukare

Brukarmedverkan Brukarmedverkan kan vara en viktig framgångsfaktor Vilka är brukarna? Hur kan brukarna involveras? Vad är lämplig nivå av brukarmedverkan? Har projektet avsatt tillräckliga resurser för brukarmedverkan? Vilka resurser krävs? Är jag som projektledare öppen och lyssnande? Hur planera och genomföra projektet med hänsyn brukarna?

Några andra vanliga analyser Riskanalys SWOT

Riskanalys Alltid risker… Men de innebär ofta möjligheter Omöjligt att ”eliminera” alla risker Snarare ”riskhantering”

Några frågor… Kan vi reducera eller eliminera hoten? Kan vi minska sannolikheten? Kan vi påverka konsekvenserna? Vilka varningssignaler kan vi få? Ska vi utarbeta alternativa planer? Vem har ansvaret för att åtgärder kommer att vidtas? När bör de utföras? Vem kommer att påverkas om problemen uppstår? Vilka beslut kan vi fatta idag för att förebygga de största riskerna? Hur ska vi informera om våra planer?

Risker Det viktigaste: att få en gemensam bild och förståelse för möjliga vägar Riskerna – ofta kopplade till olika intressenter Eller kan uppstå för att man inte tagit hänsyn till intressenter

SWOT engelska (Strength, weaknesses, oppurtunities, threats) Analysera projektets inre: Styrkor Svagheter …och yttre: Möjligheter Hot Skall leda till att man fastställer kritiska faktorer – grund för strategival (bifogad pdf med tillvägagångssätt)