Kompetensförsörjningsstrategi södra Småland

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Regional digital agenda för Östergötland
Kompetensplattform Västra Götaland Westum
Skola och arbetsliv i samverkan
Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet
Vad säger utvärderingar av tidigare programperioder
Regeringsuppdrag om regionala Kompetensplattformar
Ett regionalt kriskompetenscentrum med människan i centrum.
Regionalt kompetensforum Utmaningen. Regionalt Kompetensforum Syfte Regionalt kompetensforum ska verka för att säkerställa kompetensförsörjningen i regionen.
Kompetensplattform Östergötland i tre delar
Strategiskt samtal i Folkets Hus Alvesta: Överenskommelse mellan civila samhällets aktörer och offentlig sektor.
Uppdraget: Enligt villkorsbrev för 2010 har Region Gävleborg av regeringen fått uppdraget att i Gävleborgs län etablera kompetens-plattformar för: ”Samverkan.
Kompetensförsörjningen lyft idag som en av de viktigaste faktorerna för tillväxt: •Att svårigheten att rekrytera kompetent personal är ett av de främsta.
Regionala kompetensplattformar - bakgrund
Kulturdepartementet Kulturpolitik – regeringens tre prioriteringar Barn och ungas rätt till kultur Vård av kulturarv Förbättrade villkor för kulturskapare.
Plug In - europeisk satsning för enskilda framgångar.
Centrum mot våld Förstudie Bakgrund Länsstyrelsen har ett regeringsuppdrag att stödja samordningen i länet av insatser mot våld i nära relation.
Länets kommuner i samverkan
Regional digital agenda för Östergötland
Kompetensforum 2011 Utvärdering Svar 88 personer svarade varav 56% kvinnor Få ungdomar har svarat 68 % av de svarande kom från Västernorrlands län 24%
Region Värmland. Region Värmland är värmlänningarnas organisation för tillväxtfrågor, regional utveckling,
Kvalitetsutveckling av studie- och yrkesvägledningen.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 RKG 2 juni 2010.
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Projekt Region 2015 November 2012 till juni 2013.
Innovation i södra Småland
Tankar från kompetensförsörjningsprojektet
Vård- och omsorgscollege Kronoberg
KOMPETENSFÖRSÖRJNING!
Välkommen till ”RUS” Kick-Off Regional utvecklingsstrategi Information om processen, arbetsgrupperna och viktiga dokument kommer att finnas samlade.
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
OECD Territorial Review of Sweden
Välkomna!.
Lärande/arbetsmarknad/kompetensförsörjning R egionförbunden Kalmar, Jönköping, Östsam Presentation december 2008 Arbetsmarknaden Utbildningsresultat och.
Riksantikvarieämbetets arbete med kunskapsunderlag Krister Olsson Kristin Lindgren Samhällsbyggnad Samhällsavdelningen Riksantikvarieämbetet.
Utvecklingsstrategi för Örebroregionen
Ur regionens synvinkel En annan roll för staten (7.4) Punkt 2: Den nya rollen är att vara strategisk, drivande och samordnande. I denna ingår samspelet.
Konstens Open Space 17 februari 2011 Ett strategiskt samtal om konstområdet i Kronobergs län En del av arbetet med Kulturplan Kronoberg
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Förstudie 2014 ”Socialfonden och kompetensförsörjning i region Örebro” – spår 1.
Förenkla för företagen Företagsträffar Hösten , 9 och 11 november, Malmö.
Lägesrapport ESF- Strateg Åsa Fichtel Köping 19 maj 2014.
Regeringens bredbandsstrategi för Sverige
Beredningen utbildning - summering Beredningsansvarig: Karin Jansson Ordförande: Peter Heie (C), Strömstad.
Inger Krekula Strategisk översiktsplan Ett nytt begrepp? PBL 1987:10 PBL 2010:900 -bestämmelser om ÖP:s innehåll -ett led i kommunens utvecklings-
Samråds- och Samverkansförfarande Samverkan avser den dialog och samarbete som sker mellan självständiga och sido- ordnade samhällsaktörer för att samordnat.
Förenkla för företagen Träff miljökonsulter Hösten oktober, Malmö.
VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING PÅ GYMNASIAL NIVÅ (RIKET)
Länsstyrelsen roll och uppdrag
Vård- och omsorgscollege Kalmar län
Verksamhetsidé Förena arbetsliv och utbildning i ett gemensamt åtagande och ansvar att trygga personal- och kompetensförsörjningen inom vård och omsorg.
Varför behövs KOBRA? Framtidens kompetensförsörjning är en gemensam stor utmaning för Sverige, Norge och Danmark. Arbetsmarknaden förändras allt snabbare.
Modell för bättre matchning mellan utbud och efterfrågan
Nobelmötet 2016 Ingela Valeur, Miljöstrateg
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Agenda 2030 för hållbar utveckling
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Regionkommun i Västerbotten
Dagens program 13.00: Hej och välkommen
Välkommen till chefsdag i Vård och omsorgscollege
Bild av esf-projektets tänkta process och målgrupp
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Nationell satsning för att långsiktigt stärka och utveckla yrkesutbildningen i landet Syfte: Underlätta introduktion och etablering på arbetsmarknaden.
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Vård- och omsorgscollege
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Regional utveckling Hållbarhet och samhälle
Presentationens avskrift:

Kompetensförsörjningsstrategi södra Småland Möten. Möjligheter. Mervärde.

Samverkansorgan i länet En gemensam organisation för kommunerna och Landstinget Kronoberg med syfte att ta tillvara länets möjligheter och främja dess utveckling. Vår vision är ett gott liv i södra Småland

Kompetens- och arbetskraftsförsörjning Södra Småland ska speglas av ett tydligt fokus på livslångt lärande. I södra Småland möts arbetstagarnas intressen och arbetsmarknadens kompetensbehov. Södra Småland ska vara en förebild när det gäller att ta tillvara alla resurser på arbetsmarknaden. I den regionala utvecklingsplanen (RUP:en) står följande som prioriterade insatser för kompetens- och arbetskraftsförsörjning

Uppdrag Kompetensplattformsuppdraget 2010 Syfte: Arbeta med kompetensförsörjning och utbildningsplanering på kort och lång sikt samt ta fram kunskapsunderlag. Regionförbundet fick som ni alla känner till kompetensplatformsuppdraget 2010, uppdraget är att arbeta med kompetensförsörjning och utbildningsplanering på kort och lång sikt samt ta fram kunskapsunderlag. Det är ju ur det här uppdraget som flera av våra projekt fötts såsom SYV i förändring, Plug-in osv. Uppdraget har mellan åren 2010 och 2013 varit helt ofinansierat och det har varit upp till varje region hur man har löst det. I december 2012 kom regeringen med ett pressmeddelande om att man tillsatte 60 miljoner under perioden 2013-2016. Det visade sig dock inte bli ett direkt stöd utan i form av projektmedel som regionerna fått söka. Det krävs 50% regional medfinansiering. Under utformningen av projektet fördes en dialog med medlemmarna i Kompetensforum södra Småland där er representant är Johan med Yngve som suppleant, innan ansökan skickades in fick sedan medlemmarna del av ansökan för kommentarer och inspel.

Kompetensforum Arbetsförmedlingen Vård och omsorgscollege Trygghetsrådet YH-Kronoberg Sydsvenska industri- och handelskammaren Linnéuniversitetet ESF-rådet Svenskt Näringsliv Länsstyrelsen i Kronoberg Företagarna Landstinget i Kronoberg Representant från näringslivet Regionförbundet södra Småland LO-sydost Unionen Studie- och yrkesvägledare Regionens näringslivschefer Regionens kommunala personalchefer Grund-gymnasieskolan Vuxenutbildningen Teknikcollege Som stöd för kompetensplattformsarbetet finns Kompetensforum södra Småland med representanter från flertalet av de aktörer som på något sätt arbetar med kompetens och arbetskraftsförsörjning. Gruppen möts fyra gånger per år för erfarenhetsutbyte och planering av det arbete som skall ske inom ramen för kompetensplattformsarbetet

Bakgrund Utlysning 60 miljoner 2013-2016 Krav på regional medfinansiering (50%) Kompetensförsörjningsstrategi södra Småland har beviljats totalt drygt 4,6 miljoner 2014-2016 Regionförbundet fick som ni alla känner till kompetensplatformsuppdraget 2010, uppdraget är att arbeta med kompetensförsörjning och utbildningsplanering på kort och lång sikt samt ta fram kunskapsunderlag. Det är ju ur det här uppdraget som flera av våra projekt fötts såsom SYV i förändring, Plug-in osv. Uppdraget har mellan åren 2010 och 2013 varit helt ofinansierat och det har varit upp till varje region hur man har löst det. I december 2012 kom regeringen med ett pressmeddelande om att man tillsatte 60 miljoner under perioden 2013-2016. Det visade sig dock inte bli ett direkt stöd utan i form av projektmedel som regionerna fått söka. Det krävs 50% regional medfinansiering. Under utformningen av projektet fördes en dialog med medlemmarna i Kompetensforum södra Småland där er representant är Johan med Yngve som suppleant, innan ansökan skickades in fick sedan medlemmarna del av ansökan för kommentarer och inspel.

Kompetensförsörjningsstrategi södra Småland Saknas strategi på området som samlar olika aktörers arbete Processutveckling Kompetensforum södra Småland Processutveckling för att ta vidare erfarenheterna från Plug-in och SYV i förändring Processutveckling för utbildningsplanering Projektets mål är att ta fram en regional kompetensförsörjningsstrategi för södra Småland som samlar regionens arbete för en hållbar framtida kompetens- och arbetskraftsförsörjning. Till strategin skall handlingsplaner knytas (bland annat ert arbete med Sveriges bästa skolregion) som tydliggör prioriteringar, insatser, olika aktörers ansvar och roller för att få arbetet i regionen att drivas mot gemensamt uppsatta mål. Vi ser det som oerhört viktigt att det är de aktörer som arbetar inom området som äger handlingsplanen och dess innehåll. Projektet delas in i fyra delprocesser varav den absolut största är framtagande och förankring av en långsiktig kompetensförsörjningsstrategi med de tillhörande handlingsplanerna. Processutveckling av arbetet med Kompetensforum södra Småland handlar om att ta vidare arbetet, hur förankras det arbete och dialoger som förs inom ramen ut i nätverk och ordinarie verksamhet. Det är en oerhörd styrka att ha alla de parter som finns samlade och vi måste bli bättre på att ta vara på de möjligheter som den samlade kompetensen innebär. Processutveckling för att ta vidare erfarenheterna från Plug-in och SYV i förändring, handlar mycket om att ta vara på det arbete som gjorts inom ramen för projekten men lyfta blicken, inom tex vägledning så ligger ju inte hela ansvaret på vägledarna utan hela skolan måste ta ett ansvar. Sofie här borde du kunna prata fritt utifrån dina erfarenheter om bred vägledning etc. Processutveckling för utbildningsplanering kopplat till de analyser och kunskapsunderlag som tas fram inom ramen för kompetensplattformsarbetet. Ta lärdomar från hur andra regioner arbetar etc. Dialog kring dimensionering av utbildning.

Handlingsplaner Handlingsplaner som tydliggör Prioriteringar Insatser Olika aktörers ansvar och roller Till strategin skall handlingsplaner knytas som tydliggör prioriteringar, insatser, olika aktörers ansvar och roller för att få arbetet i regionen att drivas mot gemensamt uppsatta mål. Vi ser det som oerhört viktigt att det är de aktörer som arbetar inom området som äger handlingsplanen och dess innehåll. Vilken roll vill RUC ha? Hur förmedlar man vidare tex informationen från kommunturnén Är det kommunerna som är bärare av frågorna eller är RUC villiga att ta ansvaret?

Helhet Regional utvecklingsstrategi ”RUS ska utgöra en samlad strategi för ett läns tillväxtarbete och binda samman planeringsprocesser med betydelse för regional utveckling.” ”RUS utarbetas av länets samverkansorgan, Regionförbundet södra Småland i samråd med kommuner, landsting, statliga myndigheter, näringsliv och organisationer”

Kompetensplattformsuppdraget Kompetensforum södra Småland SYV i förändring, Plug In Kompetensstrategi södra Småland Regionförbundet har hittills fokuserat mest på att ta fram kunskapsunderlag (sex rapporter – tre generella och tre fördjupningar) och arbetat med att utveckla forum för att föra dialog om de utmaningar och möjligheter vi står inför. Exempelvis genom tematiska workshops, konferenser och andra typer av möten. Utifrån kunskapsunderlag och dialoger har ett flertal behov identifierats och projekt har skrivits samman, mer info bild 6 Den faktiska utbildningsplaneringen ligger mer på andra aktörer i samverkan

www.kompetenskronoberg.se www.ruskronoberg.se