Fattigdom och ett gott liv

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Det goda samtalet Lena Fritzén 21 maj 2013
Advertisements

Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Mål med samverksanssystemet
Om människosyn och etik
Motivation och förändring
Liberalism Individer och stater är rationella.
Att leva med multipel skleros
TEMA I HÄLSOFRÄMJANDE LIVSSTIL
En av de främsta samhällsteoretikerna.
”Existensen föregår essensen!”
Konstruktivism Aktörers identiteter och intressen kan inte tas för givet. Kan vara olika vid olika tillfällen. Immateriella fenomen, te x identitet, språk,
FN - Förenta nationerna
VILKA VAR DE VIKTIGASTE LÄRDOMARNA FRÅN CASET?
Konsten att leda sig själv
Organisationskultur, makt och konflikt
Varför tror människor.
Möjligheter till arbete med hjälp av kognitivt stöd ?
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Skriv här ArtDatabanken Konventionen om biologisk mångfald Från Rio till idag – vad gör vi nu? Jan Terstad ArtDatabanken, programchef Naturtyper och naturvård.
Etik- Modet att välja!.
Vad är du för typ av person?
Ta ställning och handla!
Nonviolent Communication NVC”Giraffspråk”. Marshall Rosenberg Vad är det som gör att vi tappar kontakten med vår medkänsla? Varför beter sig människor.
Kapitel 2 Livsstilens betydelse för hälsan.
Positiv Livskraft © Att komma dit du vill
LIVETS VÄRDE OCH ABORTETIK
Genera Nya Ideer FOXPOPULI “ Social entrepreneurship for social change”, Nordplus adult Project ID AD-2012_1a
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
MORIA: Aristoteles.
1. Begränsad klimatpåverkan
Date LEDARUTVECKLING Coachning Jan 2010.
MORIA: Medeltiden. Medeltiden (ca 400 – ca 1500 Teodicéproblemet Naturrätt Moralens natur (Dygder, plikter, sinnelag) Fri vilja.
Norrstyrelsen [ ] BILD 1 Norrstyrelsen Ideell förening med uppgift att förbereda bildandet av en sammanhållen norrländsk.
Logoped Lena Nilsson Logoped Elin Berglund
Politiskt deltagande: demokrati och mänskliga rättigheter
KEPS att lära sig ur flera perspektiv
Förebygga Tersen 1. Förebygga är bättre än ”ta hand om”! Sociologen Aaron Antonovsky flyttade fokus från externa faktorer som orsak till ohälsa till individens.
MORIA: Frihet och utlitarism
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Vardagsliv och boendestöd
Ulrika Palme, Hållbara urbana VA-system Ulrika Palme Miljösystemanalys, Energi & Miljö Chalmers tekniska högskola.
Välfärdsrapport för Linköping 2010 Välfärdsrapporten ska  Ge kommuninvånare, förtroendevalda och anställda ökad kunskap om välfärdens tillstånd och utveckling.
PLIKTBARN LUSTBARN.
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Energi ur ett genusperspektiv Ulrika Lundberg. Det övergripande målet är att kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.
Caseinlämning kl Grupp 5 Denise Niemi Jennie Östh
Etik och ledarskap.
Stoicism: En filosofi för svåra tider
Stoicism Epikureism MORIA: Senantiken. Hellenism (323 f.kr – kristendomen) Det goda livet Döden Fri vilja.
Var går gränsen mellan att bota och förbättra? – eller är frågan fel ställd? Christian Munthe Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori.
Del 1 Medicinens och omvårdnadens etik
Absolut relativt sa Bill, relativt absolut sa Bull Fattigdom i Sverige – är det ett problem? Björn Halleröd Sociologiska institutionen Göteborgs.
Kapitel 2 Livsstilens betydelse för hälsan.
Samtidigt som många hem i världen har förstörts, som här i staden Homs i Syrien…
Vad är fattigdom? Fattigdom kan mätas på många sätt. UNICEF anser att barn kan räknas som fattiga när de går miste om sina grundläggande rättigheter till.
 Prata om två former av demokrati.  Prata om vad ett parti har för uppgift och hur de jobbar.  Diskutera begreppet lycka och uttrycket ”största möjliga.
Konsekventialister säger att moraliskt rätt handlande = maximerandet av värde. Vissa (dock inte alla) K hävdar att det relevanta värdet i fråga är välfärd.
Etik och moral.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Konsekventialism: en handlings moraliska status bestäms alltid av hur den förhåller sig värdet av möjliga utfall. Pliktetik: en handlings moraliska status.
1 KIF:s AFF Black Knights Värderingar
Normativa moralteorier är abstrakta strukturer som klassificerar människor, handlingar och utfall (sakförhållanden) i värdetermer, och framställer ett.
Det kategoriska imperativ-testet: (i) Formulera din maxim. I situation S utför jag H i syfte att uppnå Ä.
Hållbar utveckling Vad ska ni kunna?
Mänskliga rättigheter
Internationella relationer
Olika teorier om yttrandefrihet
Nationalekonomi – vad är det?
Varför finns vi som grupp? Syfte. Uppdragsbeskrivning.
Hållbar utveckling.
Presentationens avskrift:

Fattigdom och ett gott liv Lars Löfquist CSD Uppsala

Fattigdom och ett gott liv Vad skall vi fokusera på när vi ska avgöra vem som är fattig och vad som är ett gott liv? Pengar Frihet Lycka Välfärd Resurser Grundläggande behov Förmågor Rättigheter

Pengar och lycka Pengar: Inte värdefullt i sig självt – endast ett medel för något annat. Ibland viktigt, ibland oväsentligt. Frihet: Kan ses som värdefullt i sig men verkar ofta vara en förutsättning för något annat Lycka: Är värdefullt i sig självt, verkar alltid vara viktigt och någonting som vi söker för dess egen skull. Men: Är lycka detsamma som njutning? Är lycka att lyckas med någonting bra? Är lycka detsamma som att få det man vill ha?

Välfärdsperspektivet Anknyter till lyckoperspektivet Grundtes: Det är bättre om människor har mer välfärd än mindre (men detta är helt eller delvis separat från om de är lyckliga eller inte) Välfärd = Tillfredsställelse av preferenser = tillfredsställelse av önskningar, “vad folk vill ha” Låg välfärd = Fattig Problem: Vad gör vi med folk som har önskningar som är ogrundade eller omoraliska? Vad gör vi med de som har för låga krav?

Resursperspektivet John Rawls’ ”primära nyttigheter” Grundtes: Alla behöver vissa resurser för att kunna leva ett gott liv Primära nyttigheter = Rättigheter, möjligheter, rikedom, inkomst och självrespekt Primära nyttigheter = villkor för välfärd eller ett gott liv Få primära nyttigheter = fattig Problem: Hur hanterar vi det faktum att folk får ut olika stor välfärd av resurserna?

Behovsperspektivet Grundtes: Alla människor har vissa biologiska och sociala behov, t.ex. skydd, vatten, mat, vänskap, självrespekt Tillfredsställa behov = ge människor ett tillräckligt gott liv Få behov tillfredsställda = fattig Problem: Är människor bara passiva varelser med behov? Hur avgör vi vad som är verkliga behov från konstruerade?

Diskussionsfrågor Vem skall definiera vem som är fattig? Finns det något sätt att definiera fattigdom som är helt opassande, vilket och varför?

Förmågeperspektivet Amartya Sen and Martha Nussbaum Lars Löfquist CSD Uppsala

Amartya Sen Grundtes: Öka människors möjligheter att göra olika saker Mer frihet = Mer välfärd och mer agentskap Förmåga = Den faktiska möjligheten att välja att leva olika livsstilar Funktioner = De liv som vi faktiskt lever Få förmågor = fattig Många förmågor är viktiga, t.ex. att vara frisk, att slippa hot om våld, att kunna delta i politik …

Martha Nussbaum Grundtes: Det kan skapas ett överlappande konsensus om vad som är ett gott och värdigt liv Alla skall ha följande förmågor Liv Kroppslig hälsa Kroppslig integritet Sinnen och fantasi Känslor Praktiskt förnuft Samhörighet Andra arter Lek och spel Kontroll över sin omgivning

Fördelar med förmågeperspektivet Fokuserar på målet för utveckling (att ha möjlighet att leva på ett sätt man värdesätter) istället för medlen (pengar och resurser) Undviker adaptiva preferenser Hävdar att många saker är viktiga, dvs. inte bara resurser, välfärd eller behov. Ser människor som agenter och inte som mottagare Nussbaums lista fastställer ett “konkret” socialt minimum, går att tillämpa på verkligheten

Kritik Förutsätter metodologisk individualism Kan inte ta tillräcklig hänsyn till institutioner och normer Borde fokusera på det liv vi lever istället för de liv vi kan leva, dvs. funktioner istället för förmågor Gör starka normativa uttalanden om vad som är ett gott liv (Nussbaum)

Slutsatser Förmågeperspektivet ger nya insikter i vad utveckling kan tänkas vara Har en bred förståelse av vad som är ett gott mänskligt liv Kan användas för att jämföra människors situationer Undviker problemen med de andra perspektiven Innehåller normativa påståenden som inte alla kan acceptera

Diskussionsfrågor Enligt Sen bör vi fokusera på frihet. Om det skulle visa sig att frihet inte är förenligt med t.ex. en höjning av den materiella välfärden, borde den då inskränkas? Skulle Nussbaums lista behöva kompletteras med någon förmåga?