Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nationalekonomi – vad är det?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nationalekonomi – vad är det?"— Presentationens avskrift:

1 Nationalekonomi – vad är det?
Samhällskunskap 1b

2 Vad gör nationalekonomi?
En vetenskap som studerar valmöjligheter – när du väljer något väljer du samtidigt bort något annat. Vad har du valt bort för att sitta här? Nationalekonomer antar att människor försöker maximera nyttan av det beslut de fattar i jämförelse med vad de väljer bort. Människan måste göra val för att det finns knappa resurser. Det finns inte tillräckligt med tid, land, arbetskraft etc. för att tillverka alla hus, kläder, datorer och mat som människor vill ha. Nationalekonomi är vetenskapen om hur människor väljer att fördela knappa resurser mellan konkurrerande användningsområden för att maximera sin tillfredsställelse.

3 Grundläggande antaganden
Egennyttigt beteende. Människor vet vilka preferenser de har: De vet vad de tycker om och vad de inte tycker om och agerar för att tillfredsställa dessa preferenser. Maximera beteende. Människor vill maximera – få ut så mycket tillfredsställelse som möjligt av – de begränsade resurser de förfogar över. Detta kallas rationellt beteende. Respons på incitament. Människor reagerar på incitament. Om en arbetsgivare höjer timlönen arbetar de anställda hårdare, allt annat lika. Om priset på en vara höjs väljer människor att köpa ett billigare, för övrigt likvärdigt alternativ. Man talar dock om ett genomsnittligt eller representativt beteende istället för individuella. Besluta på marginalen. Det är inte ofta människor måste välja allt eller inget. Man väljer inte mellan att studera eller inte studera eller att gå ut och äta eller inte gå ut och äta. Istället sker valet mellan att läsa en timme eller gå ut och äta. Beslutsfattande på marginalen (marginalnyttan) innebär att avgöra om nyttan av ytterligare en enhet av en vara är värd kostnaden för den.

4 Knappa resurser och val
Produktionsfaktorer Alternativkostnad Produktionsmöjlighetskurvan

5 Produktionsfaktorer Produktionsfaktorer (resurser) är alla saker som används för att tillverka varor och tjänster. Den traditionella indelningen är: Land/naturresurser. De fysiska resurser som finns på jorden inklusive mineraltillgångar. T.ex. kol, jord, träd, bomull, järn. Arbetskraft. De mänskliga resurser som finns när människor arbetar. Humankapital är människans intellektuella och sociala kompetens och räknas som särskild tillgång. Kapital. Denna resurs har människor skapat för att kunna tillverka andra varor och tjänster. T.ex. verktyg, sjukhus, stålverk, maskiner. Verktyg, maskiner etc. som krävs för produktion av en vara kallas realkapital. Pengar och de tillgångar företaget förfogar över kallas finanskapital.

6 Alternativkostnad Begreppet alternativkostnad används för att förklara hur de knappa resurserna ska användas. Alternativkostnaden för att använda en viss resurs vara eller tjänst är värdet av det näst bästa alternativet. Ett exempel: Tina bor i Karesuando och funderar på att läsa på Uppsala universitet. Tinas föräldrar vill veta den totala kostnaden för hennes studier under tre år. Vad är hennes alternativkostnad?

7 Forts. alternativkostnad
Verkliga utgifter Alternativkostnader Bostad Resor Måltider Böcker Nöjen Övriga utgifter Tina avstår från den inkomst hon kunde ha tjänat genom att arbeta: det är den näst bästa alternativa användningen av hennes tid. Vissa utgifter är också oberoende av var Tina bor eller gör, t.ex. de för personligt bruk.

8 Produktionsmöjlighetskurvan (PPF)
PPF-kurvan är ett sätt att visa vilka valmöjligheter människor och samhällen står inför. Används för att visa hur tillgängliga resurser kan användas för att producera en viss kombination av två varor. Visar olika sätt att allokera (fördela) knappa resurser. Om lutningen är brant är alternativkostnaden stor; är den flack är alternativkostnaden mindre.


Ladda ner ppt "Nationalekonomi – vad är det?"

Liknande presentationer


Google-annonser