Etik och ärftlighet: exemplet cancer

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Carina Begquist Palm, 12 april
Advertisements

Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Multikulturella aspekter på apoteksverksamhet Är detta något vi bör forska om och i så fall hur? SIG Samhällsfarmaci Tobias Renberg Sofia Kälvemark.
Nationella screeningprogram
Etik i vård och omsorg SOMS1201.
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Uppdrag: färre fall - en möjlig utmaning!
Sambanden mellan hälsa, ekonomisk utveckling och planering
Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen – Från egen erfarenhet till inflytande – Delaktighet och kunskapsutveckling David Rosenberg.
Etiska Rådet – On Tour – Underprissättning.
Vuxna barn som vårdar och hjälper sjuka föräldrar
PROJEKTLEDARE Projektledarrollen gestaltar projektledningsfunktionen
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Vad innebär val av vårdenhet?
Hur bör samhället organiseras
Vårdplaneringsmötet ur patientens perspektiv
Sydlänsträff i Karlstad Björn Lindbom, SGU
Janlert U. Folkhälsovetenskapligt lexikon
Hållbar utveckling i Sahlgrenska akademins utbildningsprogram
Varför behövs forskning inom allmänmedicin?
Ta emot och registrera remisser
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Brister i vården, fokus de äldre Efter 35 år i sjukvården, 17 på sjukhus och med ansvar för äldre förvånas jag av att: 1. Inget gjorts för att korrigera.
Ta ställning och handla!
Att dela kakan rättvist i vården
Pilotgruppens egna erfarenheter från studiegruppen våren 2009
Funktionshinder i tiden 1-2 april, Stockholm Samling för social hållbarhet – åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland.
Levnadsvanor vid sjukdom - etiska aspekter
Tönus Idrottsmedicinkurs, Visby Måndag den 9 juni 2014 IDROTTSMEDICINSK ETIK Åke Andrén-Sandberg
Effektivisera med ökad kvalitet
Christian Munthe Professor i praktisk filosofi Nätverket för medicinsk etik I västra Sverige Arbetsgruppen f ordnat införande: nya läkemedel.
Resursgruppmöte 1:a mötet inom 3 månader
Spelarutveckling Ligger sanningen i betraktarens ögon?
Sveriges förenade studentkårer SFS Robin Moberg Vice ordförande SFS SFS 10 september 2009.
Assistanskommittén – bred översyn av personlig assistans för vissa personer med funktionshinder.
Lund Tekniska Högskola 2012 Forskning Forskarutbildning Grundutbildning.
Så hänger det ihop VISION VÄRDERINGAR MÅLBILDER
Onkogenetisk utredning?
Etik, försiktighet och hållbar utveckling med havet i särskilt beaktande Christian Munthe Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori flov.gu.se.
Att lära sig att analysera
SPELA MED MIG, SÅ SPELAR JAG MED DIG spelteorins väg till fred & samarbete Christian Munthe Filosofiska institutionen
Försiktighetens pris… …och klimatets Christian Munthe Filosofiska institutionen
Genteknikens svåra frågor
Smittskyddsområdets etik – ur ett folkhälsoperspektiv
Christian Munthe Filosofiska institutionen Göteborgs universitet
SÄRART OCH UTESLUTNING är begreppen handikapp och funktionsnedsättning nedvärderande? Christian Munthe Filosofiska institutionen Göteborgs Universitet.
Var går gränsen mellan att bota och förbättra? – eller är frågan fel ställd? Christian Munthe Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori.
Den ”galna brottslingen” och det goda samhället – forskargruppen FILUR – Christian Munthe Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori flov.gu.se.
Del 1 Medicinens och omvårdnadens etik
Om oss: Vi är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Vi företräder våra medlemmar Vi driver på utvecklingen.
Samverkan – främjande och hindrande faktorer
Läget i Sverige Sverige har högsta andelen sjukskrivna i Europa. Vår kostnad för förtidspension och sjukskrivning ligger.
 Prata om två former av demokrati.  Prata om vad ett parti har för uppgift och hur de jobbar.  Diskutera begreppet lycka och uttrycket ”största möjliga.
Ulf Blossings 32 levnadsregler för pedagogen, som är viktiga för ett pedagogiskt förhållningssätt. 1.Barns och ungdomars sociala liv i förskola, fritidshem.
PERSONCENTRERAD VÅRD DE KRONISKA SJUKDOMARNAS UTMANING
Kan legitimitet berättiga orättvisa lagar?
Gentester och försäkringar – etiska grundfrågor
Vetenskap och beprövad erfarenhet – begreppens möjliga innebörder
Omställningen av hälso- och sjukvården
Miljömålen består av tre slags mål
Försäkringsmedicinsk definition
Spelar priset någon roll? Om samhällsekonomiska analyser
Systemförståelse och systemiskt tänkande
Förbättra klubbkvalitet
Samordnad utveckling för god och nära vård
Att främja små barns hälsa och utveckling.
Presentationens avskrift:

Etik och ärftlighet: exemplet cancer Christian Munthe Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori flov.gu.se www.phil.gu.se/munthe/PGT.html

Om mig själv och mitt perspektiv Jag är moralfilosof som ägnat mig en hel del åt medicinsk forsknings- och vårdetik i nära samarbete med specialister och kliniker och ofta med stark samhällsanknytning, bl.a.: Abort Fosterdiagnostik Assisterad befruktning Gentestning och genetisk vägledning Stamcellsforskning, kloning, genetisk modifikation Patientcentrering i vårdplanering och patientbemötande Folkhälsoarbete och hälsopolitik, t.ex. prioriteringar Projektet Genetisk vägledning och presymtomatisk testning: mål och etik för klinisk praktik, omvårdnad och utbildning (Etik i vården, 2000-2008): Deskriptiva studier av den cancergenetiska omvårdnadens organisation och ideologi, klinikernas syn på patienterna, patienternas syn på och upplevelse av verksamheten, etikens roll i utbildningen av genetiska vägledare Etiska analyser av den presymtomatiska genetiska testningens mål, rätten till och värdet av genetisk information för olika parter, mm. Cancergenetisk testning och vägledning en modell för framtiden: multifaktoriella sjukdomar med varierande hereditet som kan förebyggas/behandlas.

Ärftlighet och annat: snabba förändringar Klassisk och populär tankeram: arv i motsats till miljö Endast monogenetik (om än komplex, t.ex. kromosomrubbningar) Inga ’skalor’ (expressivitet, penetrans, predisposition, risk) Vanliga föreställningar: det ärftliga är kärnan i vår identitet, extra naturligt, oföränderligt, opåkallat, skuldbefriat, etc. Varierande syn på vad som beror på det ena eller andra, men cancer har (utom i specialfall) inte ansetts höra till det ärftliga. Samhälls- och individintresse av att förutsäga och styra med hjälp av genetisk kunskap och teknik (Platon, Judendomen, Äktenskapsavtal, Steriliseringspolitik och annan eugenik…). OBS! Denna bild av ärftligheten är nog fortfarande den som de allra flesta associerar till när de får höra talas om genetik och ärftlighet… Modernare tankeram: arv tillsammans med miljö Samspel genotyp-miljö ger fenotypen Större utrymme för variationer och graduella skillnader Det ärftliga är påverkbart: risk och predisposition Cancergenetikens intåg: släktspecifika mutationer som predisponerar/ökar risk Förhoppningar om genetiskt baserad prevention Intresse hos olika aktörer för genetisk information (enskilda, näringsliv, NGO’s samhälle) Hypermodern tankeram: distinktionen meningslös DNA är en biokemisk kausalfaktor bland andra och påverkar alltid (även sig självt), tillsammans med en massa andra faktorer i varierande grader Drastiskt ökad komplexitet och variation i många olika dimensioner Genetisk risk och predisposition är alltid närvarande - ’på en skala’

Grundfrågor Vad är målet med presymtomatisk genetisk vård? Cancervården: hindra sjukdom, effektivisera behandling Reproduktionsmedicin: välja friska barn snarare än sjuka Klinisk genetik: hjälpa människor att genomföra sina livsplaner Alla tre: minska oro och osäkerhet Andra perspektiv: privatekonomin, arbetsgivare, försäkringsbolag, samhällsekonomin, prioriteringar, talang selektion… Alla förslag kan ifrågasättas och komma i konflikt! Hur ska det gå till att nå målet? Vad ska utredas? Vilka tester ska erbjudas? Vad avgör det? Hur ska den genetiska informationen hanteras? Hur ska vägledning och omsorg utformas och organiseras? Vilka vidare etiska frågeställningar aktualiseras av detta? Olika svar beroende på vilket mål man siktar på Några faktorer som alltid blir viktiga Genetisk information är alltid kollektiv: det handlar aldrig bara om patienten Informationens vägledande och helande kraft – och vice versa Bristfällig förförståelse och/eller oklarhet om mål pga. av kris/okunskap Samma sannolikhet, olika värdering Riskökning och risk: lätt att missförstå Information kan förvirra i stället för vägleda, oroa i stället för att lugna Behovet av omsorgs- och vägledningskompetens vid sidan av medicinsk/genetisk Prevention inte alltid självklart önskvärd: bieffekter, individuella mål Konsekvenserna för patienten beroende av samhällets utseende Dito: verksamhetens organisation

Etisk problematik i verksamheten Osäkerhet om mål och nytta Gynnar vi verkligen hälsan? Befrämjar vi verkligen självbestämmandet? Vilken avvägning ska göras vid konflikter? Hur ska genetisk presymtomatisk vård prioriteras? Vem ska ha vilken information och hur? Rätt till information – rätt till konfidentialitet? Lämplig informationsförmedlare? Lämpliga former? Behövs särskild utbildning / kompetens / organisation? Ansvarets räckvidd När tar vägledarens ansvar ”slut”? Den genetiska vårdens plats i vårdkedjan Ansvaret mot andra än patienten? (släkt, 3e parter) Ansvar att skydda patienten mot sammanhangsberoende bieffekter? Informationens vidare användning och konsekvenser Fosterdiagnostik, PGD Presymtomatisk genetisk information i ett samhälle där individens ansvar för den egna hälsan gradvis stärks

Vad ska utredas och testas? Utredningens/testets prediktiva potential Vilken absolut risk kan påvisas? Hur entydig/säker/välunderbygd är risken? Hur stor är tillståndets variationsrikedom? Mer komplexa tillstånd svårare att berättiga Tillståndets allvarlighetsgrad Debutålder Progressivitet Mortalitet, funktionsnedsättning och lidande Tillgängliga vägledningsresurser: pre- och post-testning Preventiv prognos Tillgängliga åtgärders effektivitet (i jämförelse) Tillgängliga åtgärders risker och bieffekter Patientens inställning och mål Sammanvägning krävs: prevention kanske inte alltid avgörande – däremot prediktiv potential och vägledningsresurser!

Organisationen av genetisk vägledning i framtiden (inte bara cancer…) Kontinuerlig högre utbildning av genetiska vägledare Mångdisciplinär kompetens med praktiska inslag där etik, omsorgskunnande och samtalskonst har en viktig roll vid sidan av genetik. Uppsala och Göteborg idag (Masterprogram), kanske behövs högre nivåer framöver (forskarutbildning)? Kanske behövs en expansion framöver? Organisationsmodeller Mottagningsspecifik vägledningsexpert som själv sköter vägledningsdelen av den genetiska vårdverksamheten, alt. stöttar de verksamma med information och råd. Mottagningsspecifika team med inslag av vägledningsexpertis som tillsammans sköter vägledningsverksamheten. Centraliserad vägledarfunktion (eller stab) som konsulterar och stöder mottagningsspecifika team och annan verksamhet. Modell 2 har klara fördelar ur vårdetiskt perspektiv Modell 3 mer realistisk om volymerna blir stora och medger dessutom en överblicks- och kontrollfunktion (t.ex. klinisk genomforskning, farmakogenetisk testning).