Avrinningsområdesvisa

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Åtgärdsprogram och Miljökvalitetsnormer
Advertisements

MKB Miljökonsekvensbeskrivning
Reglering av vattnet och fysisk påverkan. Johan Kling johan
Samverkan kring vattenfrågor och kommunernas roll
Peter Wihlborg Åtgärdsprogram 2015 Vägen dit – från underlag till åtgärder.
Fantastiska vatten att vårda!. Kartläggning statusklassning Ange miljökvalitetsnormer Undantag Åtgärdsprogram Förvaltningsplan Genomförande Uppföljning.
Växt- och miljöavdelningen
Riskhanteringsplaner - tidplan, struktur och innehåll
Hur mår våra vatten? Anette Björlin och Uwe Stephan
Vanliga åtgärder Niklas Holmgren, strateg
EU:s ramdirektiv om vattenpolitik
Risk- och sårbarhetsanalyser Handlingsprogram
Åtgärdsbehov (vattenförvaltningen)
Pelle Grahn, Miljösamråd, En samlande kraft! Vad är VISS?
Renare vatten i Stavbofjärden Carl-Albert Rydemark, Lida Gård
Miljöproblem på Gotland Övergödning Fysiska förändringar Grundvatten, kvalitet och kvantitet Miljögifter - läkemedel Vi tar Gotland längre - i dialog och.
Anders Rimne Verktyg för Åtgärder, Regionalt Deltagande och Analys inom VATTENförvaltningen underlag för kostnadseffektiva åtgärder mot övergödning.
VattenInformationsSystem Sverige - VISS
Åtgärdsplanering i VISS - principer
Förslag till rådgivning i olika faser av Greppa Näringen Stina Olofsson, Jordbruksverket.
Administrativa systemet och databasen för växtnäringsbalanser Cecilia Linge, Jordbruksverket
Bakgrund Länsstyrelserna fick ett uppdrag i regleringsbrevet för 2012, ”uppdrag 57” Länsstyrelserna ska utöva ökad tillsyn enligt miljöbalken av vattenverksamhet.
Genombrottsmetoden.
Oxunda vattensamverkan och Edsviken vattensamverkan
Vattenförvaltning Dörrsån, 2008 Foto: Mattias Lindell.
Vattenvårdsplan för kust, vattendrag och sjöar i Torsås kommun Niklas Nilsson Ett verktyg för att engagera, inspirera och agera för.
Engagera markägare -Varför och hur? Lisa Germundsson och Sven Götesson, LRF.
Statusklassning, åtgärder och miljökvalitetsnormer Med fokus på fiskars möjlighet till en fri vandring Anders Larsson Länsstyrelsen i Västra Götalands.
Vattenmyndigheten för Södra Österjöns vattendistrikt
Vattenförvaltning Återkopplingsmöte Bo Sundström.
Vattenförvaltning / vattentjänster som möjlighet en fråga om utveckling, ekonomi och samverkan Vattenstämman den 15 maj 2012 Peter Sörngård.
Förstudie: Hållbar konsumtion
Miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram för vatten
Mörrumsån – från början
Hänt och timat inom Vattenförvaltningen Martin Larsson Vattensamordnare/ Vattenmyndigheten 23 september 2010.
Greppa Fosforn Johan Malgeryd Växtnäringsenheten, Linköping.
EU:s vattendirektiv – vad händer?. Sid 2 | Lantbrukarnas Riksförbund Tidtabell för EU:s vattendirektiv Karaktärisering av vattenmiljöer.
Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster (LAV). Länsstyrelsens uppgift Länsstyrelsen utövar tillsyn över att kommunerna fullgör sina skyldigheter enligt.
Aktuellt om vatten Illustration: Jonas Lundin
Vilka utmaningar står vi inför inom transportsektorn?
Statusklassning samt Åtgärdsprogram Bedömning av kemisk status, miljöproblem, risk, MKN Klart 30 aug 2008 Vattendelegationen tar beslut om.
Den framtida vattenförvaltningen och Nya Greppa Näringen Falkenberg Björn Sjöberg Västerhavets vattendistrikt.
Nytt från vattenmyndigheten Vattenråd Norr Pite Havsbad Bo Sundström.
Vattenkraft – påverkan på strandvegetationen Källa: Länsstyrelsen i Värmlands län.
FOMA-program Sjöar och vattendrag Mats Wallin koordinator Temadag 14 nov 2007: Fortlöpande miljöanalys - nuläge och visioner om utvecklingsvägar.
Miljömålen – regional dialog Amanda Palmstierna miljömålsamordnare.
Statusklassningsarbetet i Bottenviken
LOVA Lokala Vattenvårdsprojekt Statligt bidrag till lokala åtgärder för att förbättra havsmiljön Sofie Palmquist.
Samrådsmöte Vilhelmina 23 februari Tid för bättre vatten Information Inspiration Samverkan Dialog.
Ola Gustafsson Chef Vattenstrategiska enheten Tfn: Mobil: E-post.
Henrik Larsson Norra Bottenvikens kustvattenråd (VRO 12) Luleå Henrik Larsson.
Samarbeten  Samarbetsgrupp – Uppsala, Örebro, Stockholm  Gör riskkartorna, texterna och tabellerna samordnat  Nätverk mellan de 5 samordnande länsstyrelserna.
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Susanne Dahlberg, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten Företagsträffar hösten 2011.
Provtagning i Åkerströmmen. Miljöövervakning- Vårt uppdrag  Att följa storskaliga trender i miljön, positiva och negativa  Att följa upp effekten av.
Greppa fosforn Ansvarig: Johan Malgeryd Bilder: Katarina Börling, Jordbruksverket.
Vattenförvaltning och vattenrådens roll
Påverkansanalys Identifiera mått. Påverkansanalys En påverkansanalys görs för att: 1.synliggöra ett mål/målområde 2.identifiera bakomliggande faktorer.
Vattenmiljö Vattenmiljön i Sverige Vattenmiljön i Skellefteå Vattenverket Abborren SIWI Vattenmyndigheterna Myndigheten Bottenviken Svenskt vatten Copyright.
Länsstyrelsen i Västmanland
Anette Björlin Beredningssekretariatet för vattenförvaltning Miljöanalysenheten Länsstyrelsen i Stockholms län.
Avloppshantering i Stockholms län – ett vägval i strategin för Ingen övergödning Vas-rådet den 13 februari 2014.
REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM.
Vattenförvaltning Återkopplingsmöte
Lokala Vattenvårdsprojekt - LOVA
På gång hos Vattenmyndigheterna
Vattenförvaltning Återkopplingsmöte
Miljömålen består av tre slags mål
Miljömålen består av tre slags mål
Lokala åtgärdsprogram för vatten
Presentationens avskrift:

Avrinningsområdesvisa underlagsrapporter Johan Axnér johan.axner@lansstyrelsen.se 021-19 51 98

Disposition Bakgrunden till framtagandet av dessa planer Underlagsdata Kortfattad beskrivning av hur arbetet genomförs utifrån miljöproblemen STÄLL GÄRNA FRÅGOR!

Syfte Underlag för åtgärdsarbete på en högupplöst skala (mindre avrinningsområde eller vattenförekomst) Underlag för eventuellt framtagande av delåtgärdsprogram Underlag för nästa ÅP (2015) 1. Det är ganska uppenbart att det ÅP på distriktsnivå som vi tog fram många gånger är kan vara rätt bristfällig vägledning i det praktiska åtgärdsarbetet på lokal nivå. . förfinade påverkansanalyser något som är efterfrågat - det var något som framkom i många remissvar 2.

Planeringsunderlag i åtgärdsarbetet Underlag till åtgärdsplanering hos centrala myndigheter, länsstyrelser, kommuner, verksamhetsutövare, markägare, vattenvårdsförbund och andra intressenter där det behövs för att uppnå god vattenstatus Konkretisera omfattningen av åtgärder i relation till miljöproblem, nuvarande status och den MKN som ska nås Konkretisera ansvarsfördelning ”vem kan behöva agera och hur mycket” Identifiera vilka dataunderlag som saknas och behöver förbättras 1. Det är ganska uppenbart att det ÅP på distriktsnivå som vi tog fram många gånger är kan vara rätt bristfällig vägledning i det praktiska åtgärdsarbetet på lokal nivå. . förfinade påverkansanalyser något som är efterfrågat - det var något som framkom i många remissvar 2.

Delåtgärdsprogram Vattenmyndigheterna kan behöva fastställa delåtgärdsprogram 2011 (ev 2012), om regeringen beslutar om det, i enlighet med regeringsprövningen av åtgärdsprogrammen 2009. Ett syfte med det här projektet är att få fram nödvändigt underlag för att kunna samråda och fastställa delåtgärdsprogram. Det är ganska uppenbart att det ÅP på distriktsnivå som vi tog fram många gånger är kan vara rätt bristfällig vägledning i det praktiska åtgärdsarbetet på lokal nivå. . förfinade påverkansanalyser något som är efterfrågat - det var något som framkom i många remissvar För att klargöra sambandet mellan status, norm och åtgärd för kommunerna m fl behöver detaljerade beskrivningar av geografiskt mindre områden än vattendistriktet tas fram. Sådana önskemål framfördes också i remissvaren i höstas från flera kommuner men även från länsstyrelser och andra myndigheter.   Eventuellt behöver VM leverera delåtgärdsprogram inom två år, i enlighet med motiveringarna i regeringens prövning av åtgärdsprogrammen. I regeringens proposition 2009/10:184 om åtgärdsprogram och tillämpning av miljökvalitetsnormer betonas att det i åtgärdsprogrammen som tas fram för att följa en miljökvalitetsnorm ska framgå hur kraven på förbättringar fördelas mellan olika typer av källor och åtgärder, hur stora förbättringar varje åtgärd innebär och hur åtgärderna är avsedda att finansieras. Vattenmyndigheterna kan behöva fastställa delåtgärdsprogram 2011 (ev 2012), om regeringen beslutar om det, i enlighet med regeringsprövningen av åtgärdsprogrammen 2009. Ett syfte med det här projektet är att få fram väsentliga delar av det underlag som sedan kan behövas för att fastställa delåtgärdsprogram.

Mål En underlagsrapport per område (42 stycken) samt en rapport för alla grundvattenförekomster i distriktet Första version klart till december 2010 Innehålla beskrivning av områdets miljöövervakning, kartläggning, normer, påverkan och åtgärdsbehovet för vattenförekomsterna Rapporterna innehåller den information som är nödvändig för att Vattenmyndigheten/länsstyrelserna under 2011 ska kunna ta fram eventuella delåtgärdsprogram för rapportering december 2011

Innehåll Beskrivning av miljöproblemet Övergödning, Försurning, Fysisk påverkan och Miljögifter Beskrivning av källorna Beskrivning av åtgärdsbehovet Innehåller i nuläget inte förslag på åtgärder Flera branscher som man möter ute försöker hävda att man redan gjort det som är deras ”beting” och att deras åtgärder inte är kostnadseffektiva. Men i många områden kommer åtgärder som kanske ansetts för kostsamma nu att bli aktuella.

Underlagsmaterial för övergödningspåverkan från jord och skogsbrukssektorerna Jordbruk Beräknade förluster av fosfor och kväve till vatten (SMED/PLC5) Grödfördelning (IAKS/blockdatabasen fr Jordbruksverket) Tillståndspliktiga verksamheter (djurgårdar m.m.) Jordarter, P-AL, lutning m fl Nuvarande omfattning av åtgärder (skyddszoner m.m. , Greppa näringen; omfattning av nitratdirektivsåtgärder; åtgärder enligt gällande tillstånd) Skogsbruk - Beräknade förluster av fosfor och kväve till vatten (SMED/PLC5) aktuell hyggesareal (Skogens källa) Övrigt: Markavvattning (sjösänkningar, utdikningar, rätning, kulvertering

Kunskapsinhämtning Kommunenkät Överblick av vilken typ av information som kommunen har för enskilda avlopp, dagvatten, reningsverk, jordbruk och andra verksamheter som direkt eller indirekt kan tänkas påverka vattnets ekologiska och kemiska status Få information om det finns ytterligare material som kan vara användbart i dessa dokument Få er syn på om dessa dokument är användbara för ert arbete och vad de i så fall behöver innehålla Hur vi på bästa sätt samarbetar om framtagandet av underlagsrapporterna t.ex. mätningar av N och P i vatten, dagvattenundersökningar, övriga inventeringar med koppling mot angivna miljöproblem

Vi har fått in följande underlag via enkäten Anmälningspliktiga lantbruk Anmälningspliktiga reningsverk Enskilda avlopp Dagvatten Karakteriseras av kvalitativa data. Anmälningspliktiga lantbruk bl a med info om P-Al, läge, typ mm Anmälningspliktiga reningsverk. Vattenkemi och flöde i de fall data funnits. Enskilda avlopp avloppslösning, föreläggande Dagvatten, utsläppspunkt och i de fall vattenkemi funnits även det.

Beskrivning av miljöproblemet: Allmän beskrivning Beskrivning av miljöproblemet:

Beskrivning av miljöproblem - Övergödning Här är ett exempel för åtgärder på enskilda avlopp – jag visar detta bara som ett exempel på hur Åtgärdsprogramet ska tolkas. I den 1:a kolumnen finns de åtgärder som riktar sig till myndigheter och kommuner

Beskrivning av miljöproblem – Övergödning Källfördelning Här är ett exempel för åtgärder på enskilda avlopp – jag visar detta bara som ett exempel på hur Åtgärdsprogramet ska tolkas. I den 1:a kolumnen finns de åtgärder som riktar sig till myndigheter och kommuner

Beskrivning av miljöproblem – Övergödning Kvantifiering av hur mycket transporten av fosfor måste minska för att man ska nå god status i varje vattenförekomst Här är ett exempel för åtgärder på enskilda avlopp – jag visar detta bara som ett exempel på hur Åtgärdsprogramet ska tolkas. I den 1:a kolumnen finns de åtgärder som riktar sig till myndigheter och kommuner

Beskrivning av miljöproblem – Övergödning Betingsberäkningar Förklara hur vi beräknat detta med utgångspunkt i halter och de uppskattade belastningar som finns från PLC5. Halt som motsvarar God status

Beskrivning av miljöproblem – Övergödning Betingsberäkningar Preliminära siffror Uppmätt halt relateras till ett referensvärde. PLC5 data för totaltransporter ut ur varje daro är det vi sedan räknar fram vilken reduktion man behöver få till.

Beskrivning av miljöproblem – Fysisk påverkan Markavvattningsföretag Morfologi Rätning/Rensning HÖG   GOD   MÅTTLIG   OTILLFREDSSTÄLLANDE   DÅLIG EJ KLASSAD  

Beskrivning av miljöproblem – Fysisk påverkan Kontinuitet Vandringshinder HÖG   GOD   MÅTTLIG   OTILLFREDSSTÄLLANDE   DÅLIG EJ KLASSAD  

Miljögifter Beskriva de vattenförekomster som inte uppnår eller som riskerar att inte uppnå god status Västerås Hamn Köpingsviken Metallproblem i stora delar av Kolbäcksån Ganska bra dataunderlag Screeninganalyser At risk för vattenförekomster med belastning från reningsverk