Vårdgaranti och tillgänglighet i Region Skåne

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Samordnad vårdplanering - SVPL Gemensam rutin för Västra Götaland
Advertisements

Ett gott liv i ett livskraftigt län
Uppföljning av återbesök inom planerad specialiserad vård modell för registrering, uppföljning och redovisning till den nationella väntetidsdatabasen.
Socialdepartementet Vårdkvalitet ur ett patientperspektiv SSN 23 november 2010.
Bakgrund och syfte Krav i patientsäkerhetslagen:
Sjukvårdsförsäkring-
Vad innebär val av vårdenhet?
”Så skulle det kunna bli” Nätverket Uppdrag Hälsa Stockholm,3 mars 2009 Karl-Henrik Pettersson.
Vad innebär vårdgarantin och hur fungerar den?
Delaktighet inom hälso- och sjukvården 1 Juni 2014 BjH.
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
VG Primärvård. Beslut VG Primärvård Grundtankar för VG Primärvård Stärka medborgarens och patientens ställning Ge medborgare och patienter.
Vård i rimlig tid Region Skåne Lund
Rehabiliteringsgarantin
Regionala tillägg i medicinska texter
Modell för dyslexiutredning Arbetet startade i april 2010 Arbetsgruppen är geografiskt och kompetensmässigt tillsatt. - Vad är bäst för barnet? -Minsta.
Patientlagen Ny lag som reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv Börjar gälla 1 januari 2015 Patientlagen ger en samlad bild av vad som gäller.
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
DIVISION Landstingsdirektörens stab Ny patientlag Lagen träder ikraft den1 januari 2015.
Bakgrund och sammanfattning med inriktning mot primärvård
Patientlagen 1 januari 2015 Den 1 januari 2015 införs en ny patientlag i Sverige. Hälso- och sjukvårdslagen försvinner och ersätts av Patientlagen och.
Patientlagen 1 januari 2015.
Patientlagen För att stödja medlemmarna i genomförandet av patientlagen beslöt hälso-och sjukvårdsdirektörsnätverket, informationsdirektörsnätverket och.
1 Patientlagen 1 januari Utveckling patientinflytande 2007 Valfrihet primärvård Halland 2009 Lag om valfrihetssystem Individens val styr Tvingande.
Patientlagen 2014: Den 1 januari 2015 träder den nya patientlagen i kraft. Syftet är att stärka och tydliggöra patientens ställning. Lagen ställer.
Patientlagen och information till patienter och närstående
Samordnad Individuell Plan
Landstingets ledningskontor Patientlagen 1 januari 2015 Bakgrund och sammanfattning med inriktning mot specialistvård.
1 Patientlagen 1 januari Utveckling patientinflytande 2007 Valfrihet primärvård Halland 2009 Lag om valfrihetssystem Individens val styr Tvingande.
Patientlagen Källa: Sveriges kommuner och landsting.
– överenskommelse mellan de halländska kommunerna och
Riktlinjer för tillgänglig information och kommunikation Rådet för funktionshinderfrågor 27 september 2012 Jan Terneby.
Patientlagen Källa: Sveriges kommuner och landsting.
Patientrörlighetsdirektivets implementering i landstingen
BjH 8 mars BjH 8 mars
Vårdval Kronoberg /1 Vårdval Kronoberg - fakta om modellen.
Region Skånes 1177-tjänster ger ökad tillgång till kvalitetssäkrad information, underlättar kontakten med vård och omsorg och ger bättre möjlighet till.
Patientlagen Maria Funk Anna-Karin Woodhouse Löfsved.
Landstingsstyrelsen /KS. Andel nöjda med besöken hos hälso- och sjukvården i Norrbotten. Grupper, år Genomsnitt för riket och Norrbotten 83.
Detta är God Vård
Regionledningen CVPA/SR Konflikteffekter och tillgänglighet.
Landstingets ledningskontor  Ny Patientlag  Etik, korruption och oegentligheter Jens Larsson, Chefsjurist
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Landstingets ledningskontor Väntetider i vården – mars 2015 Primärvård, specialiserad vård Vård inom 60 dagar Vårdgaranti.
A3-metoden Visuell kommunikation för att komma fram till beslut
Patientlagen 2014:821 Texten är framtagen och reviderad ( ) av länets Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor tillsammans med Kunskapscentrum för.
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Introduktion till hälso- och sjukvården i Sverige April 2016 Hälso- och sjukvård för nyanlända Finns även tillgänglig digitalt på
Vad är landstinget? I Värmland finns tre sjukhus. De finns i Arvika, Karlstad och Torsby. Det finns cirka 30 vårdcentraler. Några är landstingets och några.
Serviceresor Tidigare Regionförbundet Södra Småland Inte tillåtet att dela varandras system Vid sammanslagning Region Kronoberg kunde detta förverkligas.
Vårdval Gotland Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Vårdval Gotland steg för steg.
Patientlagen ur ett hjälpmedelsperspektiv Karlskrona den 26 maj 2016.
1 Patientlagen 1 januari Utveckling patientinflytande 2007 Valfrihet primärvård Halland 2009 Lag om valfrihetssystem Individens val styr Tvingande.
Hantering av krav på vård av viss behandlare inom hälso- och sjukvården.
Vad är 1177 Vårdguiden?.
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
Monica Zetterman Landsmöte myelom 27 augusti 2016
Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Vård- och behandlingsgarantin - en del av patientlagen
Krävs det remiss för att söka vård i Jämtland Härjedalen?
Ny Remissrutin till BUP
Hälso- och sjukvård i Region Östergötland Hur söker jag vård?
Patientlagen (2014:821).
Effektiv, trygg och säker utskrivning
Ny Remissrutin till BUP
Utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti
Vad är 1177 Vårdguiden?.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Vårdgaranti.
Presentationens avskrift:

Vårdgaranti och tillgänglighet i Region Skåne 27 mars 2014 Lena Kjellman Kiebach Tillgänglighetskoordinator Staben för produktion och ekonomi Enheten för vårdproduktionsutveckling

Vad säger Hälso- och sjukvårdslagen? Alla som vänder sig till hälso- och sjukvården har, om det inte är uppenbart obehövligt, rätt till en medicinsk bedömning av sitt hälsotillstånd En remiss är inte lika med ett besök. Det är den medicinska bedömningen av remiss/ egenanmälan som avgör behovet av vård och hur akut vårdbehovet är ”Vården och behandlingen skall så långt det är möjligt, utformas och genomföras i samråd med patienten. Olika insatser skal samordnas på ett ändamålsenligt sätt.”

Vårdgarantin 0 – 7 – 90 - 90 Primärvården ska erbjuda kontakt eller besök samma dag. Om kontakt med läkare i primärvården behövs får väntetiden vara högst 7 dagar från det att beslut om sådant fattats. Från det att beslut om remiss fattats får det gå högst 90 dagar till det första besöket. Från det att beslut om behandling fattats ska behandling påbörjas inom 90 dagar. Länk: https://www.skane.se/sv/Webbplatser/Vardgaranti--Vard-i-rimlig-tid/Planerad-vard/Arbetet_i_Skane/Remisshantering/

Du har rätt till information om aktuell väntetid och om eventuell förändring!

Tillgänglighet till vård i Region Skåne Gemensamt ansvar All specialiserad vård utförs inte överallt i Skåne

När sjukvården inte kan uppfylla vårdgarantin Om väntetiden överstiger 90 dagar är sjukvården enligt lag skyldig att se till att patienten får vård hos annan vårdgivare I första hand inom regionen I andra hand inom södra sjukvårdsregionen I tredje hand i övriga landet Verksamheten informerar om hur detta går till Vårdgarantin gäller inte Undersökningar (röntgen, provtagning) Kontroller (återbesök) Vård utomlands

Bra att känna till Det finns inget remisstvång i region Skåne Vanligtvis söker man i första hand till ”vårdcentralen” Remiss till specialist är inte lika med läkarbesök – det kan också vara till annan vårdgivare (sjukgymnast, specialistssjuksköterska) Remiss till ett sjukhus kan innebära besök/ operation på ett annat sjukhus Vårdval Operation av grå starr sedan 1 mars 2012 Besök till hudsjukvård och ögonsjukvård från 1 april 2014

Fritt vårdsökande Personer bosatta i Region Skåne har rätt att utan remiss välja offentligt finansierade vårdgivare Fritt vårdsökande omfattar inte medicinsk service – men Region Skåne samordnar även undersökningar inom regionen

Söka vård utanför Skåne Fritt vårdsökande – Vård t o m länssjukvårdsnivå inom landet i övrigt Personer bosatta i Region Skåne har rätt att välja - primärvård samt - specialistsjukvård hos annan offentligt finansierad vårdgivare i landet Om du har beslut om behandling vid något av sjukhusen i Södra sjukvårdsregionen kan du välja annan offentligt finansierad vårdgivare i landet. Ett godkännande, en så kallad betalningsförbindelse krävs - vid mer kostnadskrävande vård (överstigande halva basbeloppet) - för vård hos privat vårdgivare med avtal - vid högspecialiserad vård Tala med den läkare som du har kontakt med i Skåne för att få ett godkännande eller kontakta Region Skånes Patientservice på telefon 040-33 33 30. För vård i Region Halland och landstingen i Blekinge och Kronoberg behöver du ingen remiss eller betalningsförbindelse om det inte gäller högspecialiserad vård Länk: https://www.skane.se/sv/Webbplatser/Vardgaranti--Vard-i-rimlig-tid/Planerad-vard/Arbetet_i_Skane/Remisshantering/

Söka vård utomlands EU;s rörlighetsdirektiv 1 oktober 2013 Försäkringskassan ska kontaktas av de som är bosatta i Sverige och önskar vård inom EU/EES (ut) www.forsakringskassan.se

Hur kan jag som patient hjälpa till? Egenvård i första hand Egenvårdguiden Sjukvårdsrådgivningen ger råd. Ring 1177 eller läs på www.1177.se Kom på överenskommen tid Lämna återbud i god tid

Här finns uppgifter om väntetider: www.vantetider.se

Väntetider på SUS Områden med längre väntetider Ögonsjukvård Hudsjukvård Ortopedi, speciellt till ryggteamet CPAP-utprovning (vid uttalad snarkning)

Mer information och kontakt patientforum.sus@skane.se www.skane.se/1177 Regler och rättigheter Vårdgarantin Väntetider i vården