Har du någon gång frågat dig …

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Advertisements

Frågor som vi brottats med
Listar de sökta objekten.
Framgångsfaktorer för tillgänglighet
Nya bibliotekslagens betydelse för personer med funktionsnedsättning Niclas Lindberg, generalsekreterare SDK:s jubileumskonferens 2013 Stockholm 29 november.
Tillgänglighet till webben – en del i den nationella handlingsplanen 29 oktober 2002 Sören Hansson Tillgänglighetscentret vid Handikappombudsmannen.
Folkhälsa och funktionshinderspolitiken - hälsa på lika villkor
Tillgänglig läsning - en mänsklig rättighet
En bild av debatten Vårdskandaler Vinster
Enkelt avhjälpta Hinder i Sverige / Eda
Tillgänglig lek Helena Bjarnegård Stadsträdgårdsmästare ansvarig för strategisk utveckling av parker och naturområden på park- och naturförvaltningen.
Socialdepartementet Strategi för funktionshinderpolitiken Nationell konferens 16 mars 2011 Ulrik Lindgren Politisk sakkunnig för Maria Larsson.
Mänskliga rättigheter i Västra Götaland
Den nya bibliotekslagen. Ny bibliotekslag Ändamål 2 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling.
Resultat Vi kan konstatera att de framgångsfaktorer och de insatser vi genomfört gjort skillnad. Personen ifråga har fått ett jämnare humör. Enligt diagrammet.
En guide till SKLs Millenniemålsprojekt (2015)
Västra Götalandsregionen - Funktionshindersrörelsen.
Mål och betygskriterier
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Gemensam webbinformation inom området psykisk ohälsa
Här befinner vi oss.
RÄTTEN TILL BÄSTA MÖJLIGA FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA
Svenskt Lantmäteri en viktig grund för det goda samhällsbygget
Sjukgymnastik och arbetsterapi på primärvårdsnivå inom Västra Götalandsregionen HSU
Hållbar service i Västerbotten
Granskning av handikappanpassning Sunne kommun juli 2012.
Länets kommuner i samverkan
Handikappolitikens två kungsvägar  Stärka den enskilda människan (Hälso- och sjukvårdens aktörer och handikappförvaltningen)  Skapa tillgänglighet i.
Hur kan informationsflödet i detaljplaneprocessen effektiveras
Kan vi mäta den handikappolitiska utvecklingen?
Kommunkompassen Sundsvall Oktober Kommunkompassen 1.Offentlighet och demokrati 2.Tillgänglighet och brukarorientering 3.Politisk styrning och kontroll.
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
Certifieringssystem för kvalitetsregister
Funktionshinderspolitiken
EBP Barn o unga Kunskap till praktik Psykiatri Funktions hinder Bättre liv E-hälsa Regional stödstruktur Våld i nära relationer Koh I Noor Barn och unga.
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Lära Använda Testa 1 september 2013 – 31 augusti 2014 Offentliga tjänster - Lokalt - Regionalt - Nationellt Internetfonden – Regionförbundet Kalmar län.
Bilder för lokal utbildning
RTS Konjunkturbarometer RTS konjunkturbarometer Presenteras årligen av RTS i samarbete med regionala turistorganisationer Syftar till: att följa.
Tillgänglig information och kommunikation
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Val av transport till resmålet.
Strategier för säker hälso- och sjukvård i Västra Götaland
Bra för alla – nödvändigt för några!. Ur verksamhetsplan kommittén för rättighetsfrågor 2015 Mål 3. Drifta, utveckla och bredda TD (Tillgänglighetsdatabasen)
Vilken roll har de idéburna organisationer Kärt barn har många namn – idéburna, ideella, non-profit, kooperativ och sociala företag Unikt inte komplement.
- aktiva och delaktiga medborgare Det goda livet.
Ett mänskligare internet Stefan Johansson
Vision Västra Götaland det goda livet - ur ett medborgarperspektiv
Delprojekt 1:1- Projektbidrag via länsstyrelserna 50 mkr för 2007 Länsstyrelserna - ansökningar och beslut Projekt inom affärsutveckling och.
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Passion för livet utvecklas och stödjs av Region Jönköpings län
1 Det kommunala uppdraget! 2 Verksamhetsidé för SKL En fråga om demokrati. SKL är en arbetsgivarorganisation för kommuner och landsting.
Mänskliga rättigheter i Västra Götalandsregionen Förvaltning/avdelning/grupp/enhet som dragningen är för Datum:
Välkomna! Till Västra Götalandsregionen. Arbetet mot en regionreform.
… går det att komma in i cafét med rullstol eller barnvagn? … finns det mat för den som inte kan, får eller vill äta allt? … finns det handikapptoalett.
Generell titel Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Resultat enkätundersökning - Användbarhet i KLARA.
Mats Hellstrand, för temagrupp Indikatorer-Avtal-Ersättning Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS) Indikatorresultat verksamhetsår 2014.
Ingemar Götestrand Temagrupp Uppdrag/Uppföljning Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS) Uppföljning av år 2015 HFS-nätverket.
Delprojekt 1:1- Projektbidrag via länsstyrelserna
TD agenda samråd Inledning Film Publik visning EAH - projektet
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Krisberedskap
Ett verktyg för att arbeta med tillgängligheten
En dag om tillgänglighet och bibliotek
Digital plattform Delaktig kommunikation
Risk- och sårbarhetsanalyser
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Invånarnas inställning till digitalisering i välfärden Undersökning genomförd av KANTARSIFO på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting våren 2018.
Introduktion till processen för balanserad styrning
Presentationens avskrift:

Har du någon gång frågat dig … … går det att komma in i cafét med rullstol eller barnvagn? … finns det mat för den som inte kan, får eller vill äta allt? … finns det handikapptoalett i omklädningsrummet? … erbjuds personlig service dit jag ska?

Vad är TD TD är idag den enda databas i Sverige som erbjuder information till medborgare om tillgänglighet i allt från fiskeplatser, gästhamnar, bibliotek, förskolor, hotell, sjukhus, vandringsleder, nöjesparker till campingplatser, livsmedelsbutiker, kyrkogårdar, sporthallar och konserthus.

?

Informationen presenteras utifrån fem förutsättningar: • svårt att höra • svårt att se • svårt att röra sig • svårt att tåla vissa ämnen • svårt att bearbeta, tolka och förmedla information

En mänsklig rättighet - tillgänglighet, bemötande, användbarhet och begriplighet Det finns grupper som diskrimineras och som inte kan utöva sina mänskliga rättigheter. Där kan TD utgöra ett verktyg för att påverka utformningen av offentliga lokaler och miljöer samt attityder. TD bidrar härigenom till att vi alla kan ta del av samhällets Utbud och utöva våra rättigheter.

TD är framtagen av Västra Götalandsregionen, Västsvenska Turistrådet, den samlade funktionshinderrörelsen i Västsverige samt företag och kommuner i Västra Götaland

TD bygger på Förutom FN-konventionen och Regeringens strategi för funktionshinderspolitiken 2011-2016 Svensk lagstiftning PBL (Plan- och byggnadslagen) BBR (Boverkets byggregler) HIN2 (Enkelt avhjälpta hinder) ALM2 (Allmänna platser) Västra Götalandsregionens riktlinjer Personer med funktionsnedsättningars förtrogenhetskunskap och behov av information Verksamhetens förutsättningar

Alla verksamheter regionen bedriver eller finansierar ska ingå i TD Västra Götalandsregionens budget 2011– politiskt prioriterade mål med speciell återrapportering Tillgängligheten till tjänster, produkter och miljöer som regionen tillhandahåller ska öka Alla verksamheter regionen bedriver eller finansierar ska ingå i TD I 2012 års budget kommer det att stå fel, brister och hinder som belyses i TD ska åtgärdas och återrapporteras.

TD:s syfte är att Förbättra tillgänglighetsinformationen och förstärka konsumentmakten Göra hinder synliga för verksamhetsansvariga och motivera åtgärder Följa upp, beskriva graden av tillgänglighet och skapa förutsättningar för öppna jämförelser 1. Om jag ska gå på bio vill jag till exempel veta om: det finns trappsteg eller det är plant eller hur hög tröskeln är dörren är kontrastmarkerad så att jag hittar den om det som säljs i kiosken eller caféer visas på bild ”Detta är ett nytt sätt att tänka, där makten ligger hos oss brukare – vi tar egen ställning till om vi kan eller vill besöka verksamheter utifrån en information som vi själva varit med och tagit fram och utformat.” Elaine Johansson, ordf HSO Västra Götaland 2. Verksamhet: Ökad marknadsföring Kunskap om den egna verksamhetens tillgänglighet Kunskap om vad som bör åtgärdas för ökad tillgänglighet Möjlighet att få ut en åtgärdslista Fler besökare med rätt förväntningar Uppföljning/Åtgärder Ska vi visa strax! 3. Möjlighet att genom TD få ut olika värden och jämförelser tex för politiker. Möjligt att jmf olika habiliteringar med varandra eller anläggningar över Sverige

Vad har jag som medborgare för nytta av TD Om jag ska gå på bio vill jag till exempel veta om: det finns trappsteg eller det är plant eller hur hög tröskeln är dörren är kontrastmarkerad så att jag hittar den det finns personal som kan prata med mig även om jag har svårt att höra det finns växter som kan orsaka allergiska besvär om det som säljs i kiosken eller caféer visas på bild om det finns syntolkning om den svenska filmen textas

Vad har jag som verksamhet för nytta av TD? Ökad marknadsföring Kunskap om den egna verksamhetens tillgänglighet Kunskap om vad som bör åtgärdas för ökad tillgänglighet Möjlighet att få ut en åtgärdslista Fler besökare med rätt förväntningar 10. Varför ska en verksamhet ansluta sig? Marknadsföring mot nya målgrupper Skapar kunskap om den egna verksamhetens tillgänglighet En ”bonus-effekt” är att den även är användbar som verktyg för att identifiera enkelt avhjälpta hinder (HIN). Tillgängligheten kan alltså öka genom att inventering ofta leder till åtgärder och uppföljning. Pålitlig – hålls uppdaterad utifrån lagstiftning. Väl förankrad genom en ständigt pågående arbetsprocess. Inget vinstdrivande syfte bakom – utgår enbart en anslutningsavgift och en löpande driftskostnad per år. Öppen för alla – möjlig att koppla ihop med andra system Långsiktig hållbarhet genom enkla och tydliga kriterier som beskriver hur verkligheten ser ut.

TD skapar nya möjligheter Kommuner – Landsting Har ett särskilt ansvar att se till att den offentliga verksamheten kan användas av, vara begriplig samt tillgänglig och användbar för alla. TD sprider kunskap om att små åtgärder kan skapa tillgängliga miljöer. Person – Organisation – Region – Företagare • Ekonomiska argument • Bra varumärkesvård • Större kundkrets • Ökad kunskap • Möjlighet till strukturerat förbättringsarbete • Fler besökare med rätt förväntningar • TD minskar risken för anmälningar till DO (Diskrimineringsombudsmannen)

Detta är TD Svensk lagstiftning Besökarens behov av information Verksamhetens förutsättningar Ständig förankring tillsammans med användare och verksamheter Besökaren fattar själv beslut Beskrivs utifrån fem svårigheter Enhetlig användarvänlig webbaserad information Finns där annan information finns Lättläst svenska, svenska, engelska, tyska och talsyntes

Elaine Johansson, ordf HSO Västra Götaland ”Detta är ett nytt sätt att tänka, där makten ligger hos oss brukare – vi tar egen ställning till om vi kan eller vill besöka verksamheter utifrån en information som vi själva varit med och tagit fram och utformat.” Elaine Johansson, ordf HSO Västra Götaland

TD-spindeln gör skillnad! TD mäter den fysiska miljöns tillgänglighet och kan redovisas i olika diagram En populär variant är den så kallade Tillgänglighetsspindeln som beskriver en enkel bild av ett komplext område

TD-spindeln ger svar på: Hur ser det ut hos oss? Har andra kommit längre? Var och vad är problemen? Hur långt har vi kvar 2010? Finns det en övergripande bild?

TD-spindeln kan också: Tydliggöra förbättringsområden Sortera enkelt avhjälpta hinder Användas i jämförelser Förenkla kostnadsberäkningar

TD:s spridning 2011 Lycksele Bergslagen Salem Haninge Botkyrka Linköping Landstinget i Jönköpings län Västra Götalandsregionen och 46 kommuner Turism VG region Småland Region Skåne Blekinge Rörelsefolkhögskolorna, naturreservat, landsbygdsbutiker, interregionalt projekt Norge (Östfold), turistnäringen Skottland, mm

Utvecklingsprojekt 2010-2012 Kvalitetssäkring Ny teknik Ökad användarvänlighet Mänskligt Rättighetsperspektiv

Mål med TD 2.0 TD ska kunna användas såväl nationellt som internationellt TD ska klara EU:s tillgänglighetskrav TD:s kriterier blir svensk standard TD används som verktyg för tillgängliga upphandlingar

Vill du veta mer? www.t-d.se