Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

En dag om tillgänglighet och bibliotek

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "En dag om tillgänglighet och bibliotek"— Presentationens avskrift:

1 En dag om tillgänglighet och bibliotek
24 november 2016, pedagogen

2 Lagar, konventioner, riktlinjer…….
Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Plan- och bygglagen/Boverkets byggregler/EAH Språklagen Diskrimineringslagen Riktlinjer och standarder för fysisk tillgänglighet VGR Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning gäller sedan januari 2009 i Sverige. Konventionens syfte är att stärka skyddet av de mänskliga rättigheter som personer med funktionsnedsättning har enligt de konventioner som redan finns. Den fokuserar på icke-diskriminering och listar nödvändiga åtgärder för att personer med funktionsnedsättning ska kunna åtnjuta såväl medborgerliga och politiska som ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter.  Artikel 30 Deltagande i kulturliv: Personer med funktionsnedsättning ska på lika villkor som andra delta i kulturlivet och alla ändamålsenliga åtgärder ska vidtas för att film, teater och annan kulturell verksamhet finns i tillgänglig form och att det är fysiskt tillgängligt. Personer med funktionsnedsättning ska på lika villkor kunna utöva sin konst och arbeta med den. Plan- och bygglagen. Krav på tillgänglighet i publika miljöer har funnits i plan- och bygglagstiftningen sedan 1960-talet och kravnivån har utvecklats efterhand. Kraven ställs när man bygger nytt och när man gör större förändringar. För att öka tillgängligheten i en snabbare takt behöver man även förbättra befintliga miljöer, inte bara invänta att de byggs om eller ersätts. Sedan år 2001 finns det därför bestämmelser med krav om att enkelt avhjälpta hinder ska åtgärdas i lokaler dit allmänheten har tillträde, så kallade publika lokaler, och på allmänna platser. Språklagen 9 § Det allmänna har ett särskilt ansvar för att skydda och främja det svenska teckenspråket. Diskrimineringslagen Sedan 1 januari 2015 finns i diskrimineringslagen en särskild diskrimineringsform som heter Bristande tillgänglighet Bristande tillgänglighet är när en person med en funktionsnedsättning missgynnas genom att en verksamhet inte vidtar skäliga tillgänglighetsåtgärder för att den personen ska komma i en jämförbar situation med personer utan denna funktionsnedsättning. Den som är ansvarig för en verksamhet är skyldig att genomföra skäliga åtgärder för att verksamheten ska vara tillgänglig för en person med funktionsnedsättning. Den som låter bli att genomföra skäliga tillgänglighetsåtgärder kan komma att göra sig skyldig till diskriminering. Utgångspunkten för vad som är skäliga åtgärder är de bestämmelser som finns i lagar, förordning eller annan författning om tillgänglighet i Sverige och EU.

3 Bristande tillgänglighet diskriminering
Det innebär att myndigheter, offentliga verksamheter och företag kan anmälas till Diskrimineringsombudsmannen och tilldömas vite om de inte är tillgängliga. Tillgängligheten omfattar allt från lokaler till webb och information. Sedan 1 januari 2015 finns i diskrimineringslagen en särskild diskrimineringsform som heter Bristande tillgänglighet Den som är ansvarig för en verksamhet är skyldig att genomföra skäliga åtgärder för att verksamheten ska vara tillgänglig för en person med funktionsnedsättning. Den som låter bli att genomföra skäliga tillgänglighetsåtgärder kan komma att göra sig skyldig till diskriminering. Diskrimineringslagen, jan 2015: När en person med funktionsnedsättning missgynnas genom underlåtenhet att vidta skäliga åtgärder för tillgänglighet för att personen ska komma i en jämförbar situation med en person utan funktionsnedsättning.

4 Bibliotekslagen Prioriterade grupper
4 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska ägna särskild uppmärksamhet åt personer med funktionsnedsättning, bland annat genom att utifrån deras olika behov och förutsättningar erbjuda litteratur och tekniska hjälpmedel för att kunna ta del av information. Gäller från 2014 januari.

5 5 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska ägna särskild uppmärksamhet åt de nationella minoriteterna och personer som har annat modersmål än svenska, bland annat genom att erbjuda litteratur på 1. de nationella minoritetsspråken, 2. andra språk än de nationella minoritetsspråken och svenska, och 3. lättläst svenska.

6 8 § Folkbiblioteken ska ägna särskild uppmärksamhet åt barn och ungdomar för att främja deras språkutveckling och stimulera till läsning bland annat genom att erbjuda litteratur utifrån deras behov och förutsättningar.

7 Folkbibliotek 6 § Varje kommun ska ha folkbibliotek. Folkbiblioteken ska vara tillgängliga för alla och anpassade till användarnas behov. Folkbibliotekens utbud av medier och tjänster ska präglas av allsidighet

8 Framtagen av Avdelning mänskliga rättigheter i VGR i samverkan med funktionshinderrörelsen. Bygger på lag och erfarenheter från personer inom rörelsen. Antas av politiker och är just nu överklagade, men det kommer förmodligen inte att påverka riktlinjerna för bibliotek. Människor är olika och offentliga miljöer är till för alla. Utgångspunkten när vi utformar miljöer är att så många människor som möjligt ska kunna vara med och delta, arbeta och klara sig så självständigt som möjligt.

9 Just nu finns de gamla riktlinjerna här, så snart beslut kommit så hittar ni dem här.

10 tolka, bearbeta och förmedla information
Svårigheter att: röra sig se höra tåla vissa ämnen tolka, bearbeta och förmedla information Vi tänker inte diagnoser utan inom vilka områden som många människor kan ha nytta av åtgärderna. Se – bra belysning, stor text, ljushetskontrast mot bakgrund, uppläst text, syntolkning, punktskrift. Tal kan ersätta punktskrift för många med det finns också dövblinda personer som använder punktskrift. Höra – högtalare, mygga, hörslinga, textdisplay, teckenspråk Röra sig - utrymme att ta sig fram vända, inga nivåskillnader eller utjämningar med hjälp av ramp eller hiss Tåla vissa ämnen – dofter inte bara parfym utan rakvatten, starka dofter från schampon, till många olika alternativ till mat och dryck i bar och restaurang. Bearbeta, tolka och förmedla information – en stor grupp. Personer med psykiska svårigheter, neuropsykiatriska svårigheter – ADHD, autism mm, kognitiva svårigheter i form av utvecklingsstörning, svårigheter att tala och uttrycka sig kanske efter en stroke, personer med dyslexi. Tydlig skyltning, tydlig information, grafiska symboler, hjälp att förbereda besöket med mera.

11 Riktlinjer Riktlinjer för tillgängliga och anpassade miljöer
Riktlinjer för scenkonst och utställningar Riktlinjer för bibliotek Avdelning Rättighet Västra Götalandsregionen

12 Kapitel 20 är biblioteket
Kapitel 20 är biblioteket. Alla riktlinjer är upplagda på samma sätt: Riktlinjen anger huvuddragen i funktionen och ska ge en förståelse för vad som ska uppfyllas. Här ingår inga detaljkrav. Riktlinjen är därmed mer beständig och behöver därför inte uppdateras lika ofta. Tillhörande kapitel , de kapitel i det stora dokumentet, som också gäller för bibliotekslokaler. Utifrån gatan, parkeringsplatser, entréer, dörrar och in i en lokal: toaletter, hissar ramper, kapprum, konferensrum, skyltar mm

13 Innehållet i Tillgängliga bibliotekslokaler

14 Syfte; Inför varje standard beskrivs i ett syfte varför behoven i standarden behöver uppfyllas.
Grön standard Tillgängligt för nästan alla. Grön standard anger vilka behov som måste uppfyllas för att uppnå tillgänglig och användbar miljö. Föreskrifter anger att miljöer ska vara användbara. Vad som menas med användbar är definierat i den gröna standarden och är baserat på lagkrav och erfarenheter. Gul standard Tillgänglighet för några men inte för alla. Gul standard anger vilka lagkrav som Boverket har som miniminivå på tillgänglighet. I de fall lagkrav och erfarenheter sammanfaller, finns endast en grön nivå. Röd standard Ej tillgängligt Röd standard uppfyller varken lagkrav eller erfarenheter. Ska vi inte ha Följer riktlinjerna för scenkonst och utställningar, börjar personalens kunskap Referens 14 = Konvention om rättigheter för människor med funktionsnedsättning

15

16 Ref 15 =Kulturrådets handlingsplan, Ökad tillgänglighet till kultur för personer med funktionsnedsättning , information om lokalens tillgänglighet på webben.

17 Standard 8 i riktlinjerna, inomhusmiljöer,, bord, stolar, hyllor

18

19 Ta del av information. En fördel om det finns spcialutbildad handledare, Anpassad dator ska finnas, grönt: - punktskrift, gult utan. Rätt att använda befintliga datorer Publika datorer: rättstavning, talsyntes förstoringsprogram Höjd på borden: passa kortvuxna och personer som använder rullstol. Publika datorerna: minst ett av borden höj och sänkbart Referens 16 = e-delegationens webbriktlinjer

20

21

22 Kulturrådet Samtliga kulturinstitutioner inom teater-, dans-, musik-, litteratur-, biblioteks-, musei- och utställningsområdena som får statsbidrag ska ha åtgärdat enkelt avhjälpta hinder senast 2016, och bör då endast verka i tillgängliga lokaler. Detta gäller även fria grupper med flera i den omfattning det kan anses skäligt. Handlingsplan 2013 Tillgänglig webb 2016 Enkelt avhjälpta hinder åtgärdade2016 I slutet av 2016 ska offentliga verksamheter och myndigheter vara helt tillgängliga för alla. Gäller allt från lokaler till webb och information. (Strategi för genomförande av funktionshinderpolitiken , KUR 2011/3799.) Statlig myndighet som har uppdrag att genomföra funktionshinderploitiken.

23 Vad är enkelt avhjälpta hinder?
• höga trösklar • tunga dörrar • dålig belysning • bristfällig skyltning • bullrig ljudmiljö • avsaknad av ledstänger ? ? ? Många som inte vet vad detta är. Inga stora investeringskostnader ? ?

24 De här grafiska symbolerna känner ni igen från SVT.
De kan köpas från SIS (Svenska standardiseringsinstitutet) och kostar 150 kr/st. Textning kommer att finnas med i nästa revidering av den svenska standarden men fram till dess kan jag lämna ut den efter att fått ok från SVT:s projektledare. Det är inte så lätt att navigera på så här är länken till det dokument som innehåller symboler för syn- och teckentolkning och uppläst. Det går också att skicka en beställning till: och beställer dem direkt.

25 Länkar Riktlinjer och standard för fysisk tillgänglighet, Västra Götaland Webbriktlinjer Tillgänglighetsdatabasen, TD Det finns också en film om TD, ca 11 min Kulturrådet Här har kulturrådet lagt ut tips och länkar för ett tillgängligare kulturliv. SIS (Svenska standardiseringsinstitutet) grafiska symboler ,

26 Kultur i Väst Konsulent IT Elisabeth Eriksson Örjan Hellström
Konsulent tillgänglighet Ninni Eriksson


Ladda ner ppt "En dag om tillgänglighet och bibliotek"

Liknande presentationer


Google-annonser