Www.regionvasterbotten.se G A S Tillgången till och utformningen av den gymnasiala utbildningen är en strategisk fråga som har betydelse för både tillväxtfrågor.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Advertisements

Nya bibliotekslagens betydelse för personer med funktionsnedsättning Niclas Lindberg, generalsekreterare SDK:s jubileumskonferens 2013 Stockholm 29 november.
Diskussionsfrågor för gymnasiearbetet – yrkesprogram
Gymnasiesamverkan i Skåne
Lägg till en inledande text här Utveckling för huvudmän.
Uppdrag om utveckling av kvaliteten i introduktionsprogrammet yrkesintroduktion - ett av de svenska uppdragen som inkluderas i LPA-projektet Cristina.
- nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv
Yhmyndigheten.se Myndigheten för yrkeshögskolan ”Myndigheten för yrkeshögskolan bidrar till att försörja arbetslivet med rätt kompetens i rätt tid vilket.
Plug in riktar sig till elever som avbrutit eller riskerar att av bryta gymnasieskolan. Nationellt visar SKL:s öppna jämförelser att ca 77% fullföljer.
Plug In - europeisk satsning för enskilda framgångar.
Centrum mot våld Förstudie Bakgrund Länsstyrelsen har ett regeringsuppdrag att stödja samordningen i länet av insatser mot våld i nära relation.
Länets kommuner i samverkan
Entreprenöriellt Lärande _says_schools_kill_creativity.html Hur förbereder vi eleverna att möta en framtid.
Gymnasiesamverkan i Västerbottens län ff.
En viktig utgångspunkt- skolans breda uppdrag
Gymnasiesamverkan i Västerbottens län ff.
Göteborgsregionens kommunalförbund: Ale|Alingsås|Göteborg|Härryda|Kungsbacka|Kungälv|Lerum|LillaEdet|Mölndal|Partille|Stenungsund|Tjörn|Öckerö Framtidsvägen.
Vård- och omsorgs-(college)
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
- för arbetsliv och utbildning Mötesplats en arena att mötas på för att lära, studera och diskutera. Mäklare utvecklar samverkan.
Projekt Region 2015 November 2012 till juni 2013.
Göteborgsregionens kommunalförbund: Ale|Alingsås|Göteborg|Härryda|Kungsbacka|Kungälv|Lerum|LillaEdet|Mölndal|Partille|Stenungsund|Tjörn|Öckerö Vård- och.
Europeiska socialfonden
Tankar från kompetensförsörjningsprojektet
Det regionala planeringen och växande arbetsmarknadsregioner
Vård- och omsorgscollege Kronoberg
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
Organisationsmodell VOC GR
Gymnasieutredningen Gymnasieutredningen U 2007:01 Anita Ferm.
Från RUP till RUS Möjligheter nära dig Styr regionala utvecklingsarbetet Grund för regionala program med betydelse för hållbar.
Entreprenörskap + Studie- och yrkesvägledning
1 4e året på Teknikprogrammet Regionförbundet Östsam svarar på remiss senast den 31 maj -Införande av försöksverksamhet från hösten 2011, T4 -4e året bygger.
Organisera vattentjänsterna för framtiden. Vattentjänstorganisationernas utmaningar Klimatförändringen ställer nya krav på dricksvattenproduktion och.
GYMNASIAL LÄRLINGSUTBILDNING - nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv Teknikcollege Östergötland
Vård- och Omsorgscollege (VO-College)
Bakgrund -Generationsväxling Personalbrist Över 20% går i pension -Efterfrågan på personal inom vård och omsorg med utbildning både på gymnasial.
skall stödja kommuner och andra huvudmän i deras utveckling av verksamheten så att nationellt fastställda mål och likvärdighet i.
Samordna rehabiliteringen – Brukarcoach/IPS Bakgrund SoL, HSL Överenskommelser/avtal Riktlinjer Förordningar Samordna rehabiliteringen 2011 Supported employment.
VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING PÅ GYMNASIAL NIVÅ (RIKET)
Vård- och omsorgscollege
Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Antal respondenter:
RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING KRONOBERGS LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR September 2015.
RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING JÖNKÖPINGS LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR September 2015.
RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING JÄMTLANDS LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR September 2015.
RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING DALARNAS LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR September 2015.
Propositionen – övergripande bestämmelser Utbildning i gymnasieskolan En bas för den nationella och regionala kompetensförsörjningen En god grund för.
Vård- och omsorgscollege Kalmar län
ET 100% FJERNUNDERVISNINGS-BASERETSTUDIECENTER © Jerry Engström Campus Västervik.
Arbetsmarknadsutsikter hösten 2015 Skåne län Analysavdelningen Thomas Behrens Anna Hansen
Verksamhetsidé Förena arbetsliv och utbildning i ett gemensamt åtagande och ansvar att trygga personal- och kompetensförsörjningen inom vård och omsorg.
Barn- och ungasatsningen
Regionkommun i Dalarna 2019
Modell för bättre matchning mellan utbud och efterfrågan
Ett treårigt utvecklingsprojekt
Välkommen till Baskurs ”Riskbruk, missbruk och beroende”
Välkommen till chefsdag i Vård och omsorgscollege
Omställningen av hälso- och sjukvården
...mellan arbetsliv och utbildning!
För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion
Kommunernas och Landstingens Arbetsmiljöråd (AMR)
Planering och dimensionering av komvux och gymnasieskola
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Tanum
Välkomna! Dagordning Inledning: Helene Moquist, Uppföljningsenheten
Bjurholm "Att alla invånare har tillgång till ett allsidigt och tillgängligt utbud av utbildningar av hög kvalité från förskola till och med universitetsutbildning,
Vindeln "Att alla invånare har tillgång till ett allsidigt och tillgängligt utbud av utbildningar av hög kvalité från förskola till och med universitetsutbildning,
Vilhelmina "Att alla invånare har tillgång till ett allsidigt och tillgängligt utbud av utbildningar av hög kvalité från förskola till och med universitetsutbildning,
Göteborgsregionens kompetensråd
Robertsfors "Att alla invånare har tillgång till ett allsidigt och tillgängligt utbud av utbildningar av hög kvalité från förskola till och med universitetsutbildning,
Kvalitetsanalys – förskola och skola i Nacka år 2017
Presentationens avskrift:

G A S Tillgången till och utformningen av den gymnasiala utbildningen är en strategisk fråga som har betydelse för både tillväxtfrågor och näringspolitik, såväl nationellt som lokalt. (Regeringen) I Västerbottens län har majoriteten av de yrkesverksamma högst gymnasieskola som utbildningsnivå. (Regionförbundet) Antalet ungdomar som kommer ut på arbetsmarknaden är färre än de personer som lämnar arbetsmarknaden på grund av pensioneringar (SCB) Gymnasieutbildning – Arbetsliv – Samverkan Bakgrund till GAS:

G A S Den kommunala gymnasieskolan i länet står inför en strukturomvandling. - Antalet utbildningsplatser måste anpassas till antalet elever. - Hänsyn måste tas ex till arbetslivets behov av kompetens, - Ungdomarnas önskemål av utbildning - Geografiska avstånd - Etablering av friskolor. Gymnasieutbildning – Arbetsliv – Samverkan Bakgrund till GAS:

G A S En ny gymnasieskola nära samverkan mellan huvudmän och avnämare är avgörande för att utveckla yrkesutbildningens kvalitet. - lokalt programråd för varje yrkesprogram Gymnasieutredningen i Västerbottens län Collegeutbildningar i Västerbottens län Gymnasieutbildning – Arbetsliv – Samverkan Bakgrund till GAS:

G A S Upprätthålla ett allsidigt utbud av gymnasieutbildningar av god kvalitet inom rimligt pendlingsavstånd för eleverna. En utmaning för utbildningsansvariga kommuner i länet är att bygga upp en bra struktur för lokalt samråd med avnämarna. En utmaning för kommunerna är att bibehålla och utveckla sin samverkan trots påfrestningar från omvärlden!? Gymnasieutbildning – Arbetsliv – Samverkan Utmaningar:

G A S I Västerbottens län finns det ett allsidigt utbud av gymnasie- utbildningar. Dessa är av hög kvalitet, tillgängliga i hela länet samt motsvarar arbetslivets behov av kompetens Det finns en tydlig struktur av lokala och regionala programråd för yrkesprogrammen i gymnasieskolan. Den nya gymnasieskolan är implementerad hösten Det länsövergripande samverkansavtalet om gymnasie- utbildningar består och har utvecklats. Gymnasieutbildning – Arbetsliv – Samverkan Mål:

G A S Gymnasieutbildningarna har fått sin rättmätiga roll i regionalt utvecklingsarbete. Dess betydelse för länets kompetensförsörjning har stärkts. Det finns en tydlig struktur av lokala och regionala programråd för yrkesprogrammen i gymnasieskolan. Vilka som är lokala och vilka som är regionala avgörs av vad som är mest ändamålsenligt för respektive bransch. Samverkansavtalet om gymnasieutbildningar i länet är på väg att förnyas. Alla kommuner i Västerbottens län skriver under avtalet och eventuellt också några kommuner utanför länet. Gymnasieutbildning – Arbetsliv – Samverkan Förväntat resultat:

G A S Formerna för fortsatt samordning av gymnasiesamverkan i länet är klarlagd, både ansvarsfördelningen och finansieringen. Kommunerna har en fungerande modell för samråd av utbudet av gymnasieutbildningar, både lång- och kortsiktigt. Implementeringen av den nya gymnasieskolan 2011 har fungerat bra. Flexibla former för distribution av gymnasieutbildning har utvecklats ex med hjälp av ny teknik. Gymnasieutbildning – Arbetsliv – Samverkan Förväntat resultat:

G A S Förhållningssätt i GAS-projektet: ”Vad vi vet är att de flesta människor känner sig utsatta för förändringar, när de mycket hellre skulle vilja vara delaktiga i utvecklingen” SCANIA ”Vi ska vara varandras kritiska vänner” Attraktiv skola Kommunala självstyret gäller! Gymnasieutbildning – Arbetsliv – Samverkan

G A S Gymnasieutbildning – Arbetsliv – Samverkan Hur upprätthålla, utveckla och tillgängliggöra utbudet av gymnasieutbildningar i hela länet? Hur bibehålla och utveckla gymnasiesamverkan i länet? Vilka frågor löses bäst på vilken nivå: - i den enskilda skolan/kommunen - i samarbete mellan några kommuner - på länsnivå

G A S Tel Mobil: Gymnasieutbildning – Arbetsliv – Samverkan Bertil Almgren