Prioriterade vatten- och sanitetsfrågor Övergripande prioriteringar  att betona vikten av att u-länderna visar starkt politiskt ledarskap i att prioritera.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hur handlägger vi er Leaderansökan?
Advertisements

Norrstyrelsens styrgrupp för infrastruktur 2009 BILD 1 Infrastruktur i Region Norrland – vision, mål och verksamhetsidé.
Den nationella planen för kontrollen i livsmedelskedjan - mål, prioriteringar och ständiga förbättringar Presentation av Sveriges fleråriga plan för.
Nationell Strategi Vattenbruk • Varför en strategi • Målsättning • Hur vi tänkt göra.
Policy för miljö och hållbar utveckling
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
AU Digital samverkan LO Process
KOMMUNALAVA-PLANER Kjell Jonsson Anna Myhr.
Hållbar nordisk välfärd - Ett program för nya välfärdslösningar till människor i Norden Hållbar nordisk välfärd – ett program för nya välfärdslösningar.
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
EU:s ramdirektiv om vattenpolitik
Välkommen till information om utvecklingsarbete
Tillgång till den bästa forskningsinfrastrukturen Vi har forskningsinfrastruktur av högsta klass och är internationellt ledande inom ett par områden som.
Reglemente för God hushållning och intern kontroll
Forsknings- och utbildningsstrategier 2009–2012 Förändring för kvalitet och förnyelse.
Människan eller naturen i centrum?.  Syftet med rapporten är att klargöra avsikten med de nationella miljökvalitetsmålen och belysa möjligheterna och.
Västra Götalandsregionens handlingsprogram för energi
Forskning och utveckling/innovation i Norrbottens kommuner
EU;s sammanhållningspolitik Ny strategi Europa 2020 ersätter Lissabonstrategin Tillväxt o sysselsättningsstrategi Fokus på smart, hållbar och inkluderande.
Ungdomspolitiken i Sverige Ansvar nationellt: Integrations- och jämställdhetsdepartementet, Ungdoms- och folkrörelseenheten Ungdomsminister: Nyamko Sabuni.
Kunskaper Mål: Öka eleverna läs- och skrivförmåga Elever som lätt når kunskapskraven som minst ska uppnås upplever att de får ledning och stimulans att.
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Kvalitetsarbetet och redovisningen
Mälardalens kompetenscentrum för Hälsa och Välfärd MKHV
Välkommen till ESF:s seminarium
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Nationellt centrum för flexibelt lärande, CFL CFL är en statlig myndighet med uppgift att främja livslångt lärande för alla, genom att stärka och stimulera.
Attraktiv kust - Norra Bohuslän - Förutsättningar och strategier.
Utvecklingsprogram Södertörn. Vision 2020 Kommunerna på Södertörn är en attraktiv del av Stockholm - Mälarregionen, med en halv miljon invånare, som med.
Får jag lov? Om planering och byggande
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
OECD Territorial Review of Sweden
Norrstyrelsens styrgrupp för infrastruktur 2009 BILD 1 Infrastruktur i Region Norrland – vision, mål och verksamhetsidé.
Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Från RUP till RUS Möjligheter nära dig Styr regionala utvecklingsarbetet Grund för regionala program med betydelse för hållbar.
Det regionala miljömålsuppdraget
Regionalt utvecklingsprogram
Regionstyrelsen
Vilken roll har de idéburna organisationer Kärt barn har många namn – idéburna, ideella, non-profit, kooperativ och sociala företag Unikt inte komplement.
Niklas Lundin Näringsdepartementet
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
ÅRP 2007 FS riktlinjer för VP och budget FS riktlinjer för 2007 Målbild, verksamhets- och utvecklingsområden ligger fast Dialogen och samplaneringen.
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Miljökvalitetsnormer för vatten
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Program 13.00Introduktion - vad är CSD? Kort historik Resultaten från CSD-12 samt svenska prioriteringar inför CSD Presentation av två.
Långsiktighet samverkan dialog process relation insyn mångfald respekt medverkan utveckling ansvarsfördelning partnerskap tydlighet självständighet oberoende.
”Målet med den regionala tillväxtpolitiken är utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt lokal och regional konkurrenskraft”. PROP. 2013/14:1 UTGIFTSOMRÅDE.
Myh.se Kvalitetsarbete konst-och kulturutbildningar Utvecklingsarbete Steg 1 utarbeta en strategi för kvalitetsarbetet Arbetsmetod: diskussion med konstnärliga.
Länsstyrelsen roll och uppdrag
Nya regionala miljömål för Västra Götaland. Miljömålsarbetets styrgrupp (Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och VGR) har beslutat att vi behöver regionalisera.
Regeringsuppdraget Nationell informationsstruktur för vård och omsorg Monica Winge Socialstyrelsen.
Utrikesdepartementet Ett nytt policyramverk för utvecklingssamarbetet Maj 2016.
Patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län Politiska samverkansberedningen Strategi för Norrbottens län = kommuner + landsting Bygger på SKL’s arbete.
FN – Agenda Antogs i september 2000 och pågick tills deadline 2015 Huvudsyftet var att bekämpa fattigdom Satsningen var framgångsrikt i många länder,
Psykisk hälsa och ohälsa: ett tudelat uppdrag
Infrastruktur Marks kommun
Ett treårigt utvecklingsprojekt
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Förutsättningar invånare ca 900 anställda Pendlarkommun.
Uppstart arbetsgrupper
Hållbar VA-plan Åland VA-utredare David Ståhlman.
Miljömålen består av tre slags mål
Utgångspunkter för regional styrgrupp
Introduktion till processen för balanserad styrning
Miljömålen består av tre slags mål
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Agenda 2030 i ett kommunalt perspektiv
Ingrid Petersson, Generaldirektör Formas
Presentationens avskrift:

Prioriterade vatten- och sanitetsfrågor Övergripande prioriteringar  att betona vikten av att u-länderna visar starkt politiskt ledarskap i att prioritera de vattenrelaterade målen från WSSD, bl.a. genom att vattenrelaterade frågor tydliggörs i nationella planer för fattigdomsbekämpning, inklusive PRSP och/eller nationella strategier för hållbar utveckling  att FN:s samordning av vatten- och sanitetsfrågor stärks (UN-Water)  att genomförandet av vatten- och sanitetsmålen 2005 och 2015 kan följas upp inom ramen för antingen CSD eller ECOSOC  att betona vikten av en samlad planering för bebyggelse och infrastruktur för vatten och sanitet att framhäva nödvändigheten av kvinnors medverkan i planering och utförande av vattenresursförvaltning

IWRM- och vatteneffektivitetsmålet 2005  att betona att detta mål rör såväl i-länder som u-länder.  att CSD12 klargör att utarbetandet av IWRM-planerna till år 2005 skall ha sin utgångspunkt i Johannesburgplanen (para 26 a-g) samt att detta bör betonas för att undvika försök till omtolkning av målet.  att framhålla att IWRM-målet även inkluderar en ekosystemansats (JPOI, para 25 c)  att betona att även gränsöverskridande samarbete kring vattenresurser utgör en integrerad del av IWRM

Vatten och sanitetsmålet 2015  att ge sanitets- och hygienfrågor högre status för att en förbättrad hälsa ska kunna uppnås, bl. a genom att vatten och sanitet genomförs integrerat med hygienutbildning och att detta synsätt får en högre prioritet i PRSPs.  att betona vikten av ett tydligt offentligt ansvar för sanitet- och hygienfrågor.  att lyfta fram de områden där Sverige har erfarenheter av dels innovativ metodutveckling (ekologisk sanitet, sustainable sanitation) och erfarenheter från att synliggöra alternativa vattenresursförvaltningsmetoder som efterfrågestyrd vattenresursförvaltning (water demand management).

Övrigt  att betona vikten av att stater och kommuner tar ett tydligt ansvar för utbyggnad av tillgång till vatten och sanitet av en godtagbar kvalitet till samtliga invånare självkostnadsprincipen är viktig vid skapandet av vatten- och sanitetslösningar att betona kemikaliers negativa inverkan