Jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se Strukturerad screening, utredning, behandling och uppföljning av näringstillstånd Uppföljning.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Nationella riktlinjer för vård och omsorg om personer med demenssjukdom 2010 Sammanfattning av riktlinjerna Demenssjuksköterska Lena Tronnler Arbetsterapeut.
Advertisements

Leg sjukgymnast, medicine doktor
Undernäring och Fallrisk börjar i hemmet
Tidigare… From 2008: Projektanställd på kommundietist
Samordnad vårdplanering och informationsöverföring Sörmland
Uppdrag: färre fall - en möjlig utmaning!
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Svensk sjuksköterskeförenings kampanj för att göra vården säkrare
Att införa LCP – LCP-ansvariges roll Marie-Louise Ekeström
Hur får vi goda idéer att smitta och bli resistenta?
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för god vård och omsorg
AT-undervisning - Undernäring
Mat och ätande ett komplext område Lusten att äta likaså
Undernäringstillstånd
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Måltiden som helhet Rummet (ljus, ljud, rekvisita, färg, form)
Systematisk dokumentation inom socialtjänsten
Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus
Förändringsidéer i arbetet
att förebygga fall, trycksår och undernäring
Vård.
Nationella riktlinjer för vård och omsorg om personer med demenssjukdom 2010 Sammanfattning av riktlinjerna Demenssjuksköterska Lena Tronnler Arbetsterapeut.
Mobbning gör ont!.
Rehabiliteringsgarantin
Vad menar vi med begreppet behov?
KOL skola 1 förmedlar kunskap om sjukdomen KOL. Hur man får diagnosen
Förebyggande åtgärder undernäring
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Bättre livskvalitet tack vare en hälsogenomgång
Prevention och behandling av undernäring i hemsjukvården Kvalitets och utvecklingsarbete i Stockholms läns landsting Sonja Modin, allmänläkare Centrum.
Ramverk för patientmedverkan
Distriktssköterska Annelie Bobeck-Axling
Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format på bakgrundstexten – Nivå två Nivå tre – Nivå fyra » Nivå fem 1 Frågor för god vård i samband.
Levnadsvanor vid sjukdom - etiska aspekter
Tillsammans för världens säkraste vård
Riktlinjer för rehabilitering vid Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom, (KOL). – Landstinget Kronoberg Eva Edfeldt, leg. sjukgymnast.
Stimulansmedel för insatser inom vård och omsorg om äldre personer Leg.dietist Anna-Karin Sjöberg Vård och Omsorgsförvaltningen Tel ,
Förbättringsarbete Säker utskrivning
SOSFS 2012:9 Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Föreskrifter är bindande regler.
Följsamhet till riktlinjer Dec 2014 – feb 2014 Följsamhet till riktlinjer Dec 2014 – feb 2014.
– överenskommelse mellan de halländska kommunerna och
Nationella riktlinjer för demenssjukdom
Strategier för säker hälso- och sjukvård i Västra Götaland
Om utvärdering 9 februari 2011 Per Sandén Regionförbundet Örebro.
Vård, forskning, utbildning för äldres hälsa
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Samarbete med Försäkringskassan
Omhändertagande av barn med komplexa hjärtfel
Hur kan vi förstå begreppet?
Följsamhet till riktlinjer Medicinsk vård - per avdelning Följsamhet till riktlinjer Medicinsk vård - per avdelning.
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Kost och Hälsa Då är det två timmar med kost och hälsa, Socialstyrelsens nationella riktlinjer för levnadsvanor när det gäller kosten, patientfall, Dietistens.
Susanne Fredén och Karin Kauppi
Palliativ vård och samordning
AFS 2001:1 Systematisk Arbetsmiljöarbete, SAM
NATTFASTA.
Aktiviteter i det dagliga livet/ Äldre med Depression
Linneaprojekt Ett förbättringsarbete kring nattfasta på en medicinavdelning Maja, logoped Charlotte, dietist Lisa, sjukgymnast Katja, arbetsterapeut.
Framtidsmöte Trygg hemma Vi kommer alltid att vara på väg! Kiruna
Följsamhet till riktlinjer
Tidig kontakt med arbetsgivare vid arbetsrelaterad ohälsa
Livstilsprojekt unga vuxna med lindrig utvecklingsstörning
Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus
Samarbetsformer för SoL och Hälso- och sjukvård (ordinärt boende och hemtjänst) Hur hittar vi samverkan/ samarbetsformer mellan SoL och Hälso- och sjukvårdsorganisationen.
Riskbedömning blåsdysfunktion (Inkontinens)
Somatisk hälsa och goda levnadsvanor i Region Jönköpings län
Följsamhet till riktlinjer
Följsamhet till riktlinjer
Presentationens avskrift:

jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se Strukturerad screening, utredning, behandling och uppföljning av näringstillstånd Uppföljning Utvärdering jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se

jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se Presentation Jessica Grundutbildning 1994 Specialistutbildning äldrevård 2005 Projektledare vårdutveckling Demenssjuksköterska Pernilla Grundutbildning 1992 Specialistutbildning äldrevård 2005 Arbetsledare MAS jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se

Definition Malnutrition FELNÄRING d.v.s ett tillstånd när intaget av näring inte motsvarar behovet. Observera att man kan vara malnutrierad utan att vara underviktig! jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se

Syfte med systematisk prevention Garanterad miniminivå  Förebygga & motverka godtycke – strukturerad bedömning oavsett vem jag är eller vem jag möter Adekvat utredning, behandling och stöd/insatser utifrån individuella behov & förutsättningar Kontinuerlig kvalitetsutveckling & fortbildning Anseende & att stärka berörda professioner Ekonomi jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se

Syfte med systematisk prevention Förebygga & snabbt motverka Ökad frekvens av Fall Frakturer Sår Infektioner, inklusive aspirationspneumoni Konfusion & pseudodemens Depression Känslor av meningslöshet, rädsla, skam, uppgivenhet förödmjukelse, isolering, Översjuklighet & för tidig död Försämrad Autonomi Kommunikationsförmåga ADL-förmåga Rehabiliteringsförmåga Livskvalitet Det skall också finnas rutiner för diagnostik, behandling, uppföljning och dokumentation samt samverkan och utbildning. jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se

jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se Metoder Utveckling av standardvårdplan med evidensbaserad kvalitetsnorm Personalutbildning via Kompetensstegen Organisation Kvalitetsuppföljning jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se

Metoder: Standardvårdplan Kvalitetsnormen uppdateras årligen. Screening av näringstillståndet MNA - fullständigt, kostanamnes vid inflyttning + årligen BMI, munbedömning minst x 4/år Läkarkontakt vid inflyttning + vb Standardvårdplanen individualiseras och införs i journalen med individuella åtgärder utifrån den enskildes resurser, behov och förmågor samt individuellt uppföljningsintervall Individuell nutritionsutredning Individuell kostordination jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se

Standardvårdplan: Individuell nutritionsutredning Längd Vikt BMI MNA Munstatus Läkemedelsgenomgång Kost- & vätskeregistrering Läkarkontakt för ställningstagande till medicinsk utredning Hb (på ordination) P-glucos (på ordination) Kostanamnes Måltidsvanor Aptit & aversioner Ätproblem Sittställning & motorik Tugg-/sväljsvårigheter Konsistensanpassning Viktutveckling Överkänslighet/intolerans Eventuellt testmåltid enl. Axelsson jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se

Åtgärdande av ät- & nutritionssvårigheter Gör en individuell vårdplan och behandla om möjligt bakomliggande orsak till malnutritionen. Konsultera vid behov arbetsterapeut, sjukgymnast, dietist, kökschef, dysfagisjuksköterska, logoped… Dokumentera, dokumentera, dokumentera… jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se

Standardvårdplan: Åtgärdsförslag Behandla muntorrhet och andra besvär från munhålan Sittställning Måltidshjälpmedel Konsistensanpassning Berikning Guidning/måltidsassistans Anpassa måltidsmiljön Anpassa övriga aktiviteter för att frigöra ork till att äta Önskekost Man kan inte vänta på att matlusten ska infinna sig… Efterfråga aktivt synpunkter kring ätande och måltid Läkemedelsgenomgång Munvård Inga lättprodukter Översyn av måltidsordningen, inklusive nattfasta. Näringstäta mellanmål & efterrätter Fysisk aktivitet Frisk luft, dvs utevistelse Undvik tomma kalorier MEN vid malnutrition är alla kalorier bra kalorier. jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se

Användning av berikad kost Berikad kost bör ordineras av sjuksköterskan vid Malnutrition eller risk för sådan Nedsatt aptit Ätsvårigheter som medför otillräckligt näringsintag Ohälsa som medför ökat näringsbehov jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se

Standardvårdplan: Struktur Uppföljning Utvärdering jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se

jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se Metoder: Utbildning Personalutbildning till alla berörda i samverkan med vårdgymnasiet (Kompetensstegen) Evidensbaserad faktakunskap Rutiner Attityder Miljö Kontinuerlig fortbildning Sjukskötersketräffar med tema ätande och nutrition x 1/år. Personlig handledning till sjuksköterskorna. Kostombudsträffar x 2/år jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se

Metoder: Organisation Övergripande nutritionsteamet Kostombud Anställning av dietist som ny kostchef Förändrad kostorganisation jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se

Metoder: Kvalitetsuppföljning Kvalitetsinventering x 4/år Kontroll av antal personer med BMI <22, feb 2009 =15% Att jämföra med nationella siffror på 30-70% BMI <18… Kontroll av antal malnutritionsplaner Feb 2009 = 100% av alla med BMI <22. Feb 2009 = 36% av alla med BMI >22. Kontroll av antal trycksår Två tryck-/skjuvsår feb 2009 (= 1,6%). Kostombudsträffar x 2/år Verksamhetsansvariga Sjukskötersketräffar jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se

Nackdelar & svårigheter Det tar tid… (artikelsökning, revidering, screening, dokumentation m.m) Att sätta realistiska mål – i det enskilda fallet och gruppvis. Svårutvärderat Eftersom klientelet varierar över tid För att klientelet har sjukdomar som gör att vi arbetar ”i motvind”. Att vi ej gjorde någon mätning före start Kompetensbrist. Kostregistrering Portionsstorlekar Näringsinnehåll/portion Ologiskt upplägg kompenserades av engagemang! jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se

Planerad vidareutveckling Årlig uppdatering av kvalitetsnormen Ytterligare fortbildning av kostombud och medicinalpersonal. Portionsstorlekar, kosttyper och berikningar Förbättra kostregistreringarna Extern utvärdering? jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se

jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se Lästips Nutritionsbehandling i sjukvård och omsorg Socialstyrelsens rapport 2000:11 Näringsproblem i vård & omsorg. (2000). Stockholm: Socialstyrelsen. Socialstyrelsens artikelserie ”Mat för äldre – inom vård och omsorg” http://www.socialstyrelsen.se/Amnesord/aldre/matuppdraget/index.htm BraVå, Bra vård för äldre, Kvalitetskriterier för vård och omsorg av äldre Forsberg, A., & Edlund, K. (2003). Standardvårdplaner. Lund: Studentlitteratur jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se

Även små tuvor kan stjälpa stora lass! jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se

jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se Tack För uppmärksamheten! Jessica & Pernilla jessica.sehlstedt@arvidsjaur.se pernilla.bergstrom@arvidsjaur.se