Lesson Study i kemi 1 och fysik 1 läsåret 13/14

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Lust att lära - möjlighet att lyckas!
Nya skolan till hösten Projektarbete En personlig dator Aktivt lärande
Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument
Hur kan man bedöma Symboliska uttryck i slöjdföremål?
BFL Piloter och rektorer 27/8 De 5 nyckelstrategierna
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
- en modell för skolutveckling
Handlingsplan för matematikutveckling
Välkomna till LNK MED ELEVEN I CENTRUM. Skolstarten MED ELEVEN I CENTRUM Skolstarten varit bra – mer om hur det varit i klasserna kommer tas upp av lärarna.
Den gula tråden Emil Tyberg Adjunkt i engelska.
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Biologi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i biologi har.
Pedagogisk dokumentation
Stödmaterial Hur ska våra elever kunna få möjlighet att utveckla alla kompetenserna som skolinspektionen skriver om. Vad finns det för stöd för läare i.
Hela världen talar… Global Issues in Context är en lektion i att lyssna! Hulebäcksgymnasiet, Härryda. Västerhöjdsgymnasiet, Skövde.
Planering.
LIKHETSTECKNET Learning study i skolår 6 och 7
MEDELVÄRDE, MEDIAN & TYPVÄRDE
Hjärtligt välkomna.  Kursintroduktion  Diskussion av läst litteratur  Inför nästa träff  Fika infaller vid väl valt tillfälle! Dagens program.
Eller formativt lärande…
Vi som genomfört denna Learning study är:
Läroplansträff Välkomna!.
Läroplansträff Välkomna!. Program för dagen 8.30 Inledning och program 8.40 Lars introducerar dagen med några bilder om undervisning och lärande.
Uppföljning av lärares arbete i klassrummet
IKT i nöd och lust! Hur får man eleverna att ta eget ansvar? Hur får man dem att samarbeta? Och hur får man lärare att vilja jobba ämnesövergripande?
Välkommen till introduktion av kursen LYVU10 med start HT14
Kunskaper Mål: Öka eleverna läs- och skrivförmåga Elever som lätt når kunskapskraven som minst ska uppnås upplever att de får ledning och stimulans att.
Matematiklyftet Märta-Stina Gahlin Lundberg
Kvalitetsarbetet och redovisningen
1. Vad? Med kvalitetsdeklarationer sätter vi tydliga nivåer på våra tjänster och vår service 2.
Bra skolor kännetecknas av:
Del 1: Naturvetenskap s. 6-7
? Gymnasiearbetet Hur kan biblioteket hjälpa dig
Learning study / Lesson study. Lesson Study började i Japan i organiserat skick för mer än 50 år sedan. Det är en process där ett lärarlag arbetar tillsammans.
Ett naturvetenskapligt arbetssätt
Förmågor och centralt innehåll
Systematisk kvalitetsarbete med kunskapsuppföljning - Skolinspektionens bild av hur det ser ut.
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
Tyresö förskola och skola
Nätverk kursplanepiloter
Handledarskap i Learning Study - vad kan vara kritisk?
Förslag på pilot: FoU-växthus i Nacka kommun version 0.2.
Skapa nya vägar. NU -03 ISBN Ca 200 kr hos Adlibris och Bokus.
Varför börjar alla prata om ”Drop outs” ?
Att vara professionell
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Matematik – Karl Johans skola i Örebro
Resultat av klassrumsbesök
Karlstads Universitet
Ifous Små barns lärande APT 22 april 2015
Erfarenheter om pågående forsknings- och utvecklingsarbeten i ett förskole- till högskoleperspektiv Learning och Lesson Studies i matematik och naturvetenskap.
Välkomna Klassbloggen Lärare i klassen Skolrådsrepresentanter
"Att tydliggöra kunskapskrav - arbete med källor och källkritik”
Att jobba språkutvecklande
Porthälla gymnasium Modellskola, lärande för hållbar utveckling.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Problemlösning Matematik II åk / Pia Eriksson.
Begreppet undervisning Utbildning: Den verksamhet inom vilken undervisning sker utifrån bestämda mål Undervisning: Sådana målstyrda processer som under.
Bagaregårdsskolans Inkluderingsarbete Lisa Häggdahl.

Svenska som andraspråk 3
Gemensam APT Förskolorna i Svedala
Workshop 6 Gångjärnsfrågor.
Varför just ämnet fysik?
Föreläsning Svenska II
Begreppet undervisning
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Välkomna! Dagordning Inledning: Helene Moquist, Uppföljningsenheten
Presentationens avskrift:

Lesson Study i kemi 1 och fysik 1 läsåret 13/14 Lärare: Anna Karin (Ke/Ma), Tuva (Ke/Bi), Niklas (Fy/Ma), Jenny (Ke/Ma), Sevil (Fy/Ma) och Giorgos (Fy/Ma) Projektmedel: 50 tkr från Danderyds kommun (vikariekostnader, konferens mm)

Samarbete kemi/fysik Liknande problematik, eleverna har svårigheter att lära sig grundläggande begrepp. Varför? Kan vi hitta nya och bättre arbetsmetoder? Kan vi hjälpa eleverna här?

Övergripande plan för en Lesson study Val av område Inläsning av ”Lärande i skolan” av M. Holmqvist (red) Identifiering av svårigheter (inkl. litteraturstudier och förtest) Lektionsplanering (detaljerad) Genomförande (inkl. lektionsbesök, eftertest) Resultat Reflektioner och framåtblickar

Val av ämnesområde FYSIK Introduktion av krafter i Fysik 1 med elever i årskurs 1. Krafter är ett centralt och abstrakt begrepp. Det är vanligt med felaktiga vardagsföreställningar gällande krafter.

Val av ämnesområden KEMI Introduktion av substansmängdsbegreppet. Svårbegripligt och abstrakt begrepp. Elever har ofta svårt att förstå varför detta begrepp behövs.

Förarbete Fysik Identifiering av de kritiska aspekterna utifrån erfarenhet och artiklar. Formulering av ett förtest/eftertest som skulle mäta kunskaper om krafter. Planering av en lektion som rättar till vardagsuppfattningar om krafter.

Förarbete Kemi Diskussioner utifrån egna erfarenheter, flera olika läromedel och artiklar om missuppfattningar i kemi och om substansmängdsbegreppet Svårigheterna med substansmängds-begreppet beror på - svaga förkunskaper om partiklar. - svårigheter att hantera extremt stora och små tal. - bristande kunskaper i ekvationslösning. - svårigheter med enhetsomvandling.

Genomförande Fysik Förtest Lektion 1 med genomgång och elevaktivitet Revidering och ny lektion 1 Eftertest (= förtest) Sammanfattande analys av lärarna.

Genomförande - Kemi Lektion 1 (utan lektionsbesök) Balansering av reaktionsformler med ”Kortövning” Förtest - kunskaper massans bevarande och reaktionsformler mm. Lektion 2 substansmängdsbegreppet. Revidering och lektion 2 Eftertest – samma som förtestet Sammanfattande analys av lärarna

Utfall fysik Testresultaten visade att - förståelsen för krafter ökade - vissa missuppfattningar hade korrigerats

Utfall kemi Lektion 1 inbegrep en rolig ny övning Förtestet visade att eleverna ändå hade svårt att tolka enkla reaktionsformler. Lektion 2 var välstrukturerad men väldigt kompakt. Fler elevaktiviteter hade behövts. Förtestet/eftertestet matchade inte innehållet i lektion 2. Lektionen handlade om ett nytt begrepp.

Slutsats Största vinsten har varit att i vår undervisning synliggöra de kritiska aspekterna. Behändigt och givande arbetssätt. Svårt att mäta och tolka resultaten. Intressant att få ta ett elevperspektiv i klassrummet.

Utvecklingsområden Övningar i matematik som ökar förståelsen för tiopotenser behövs innan intro av begreppet substansmängd (Uppskattningsövningar) Ämnesövergripande arbete i enhetsanalys Vi behöver vara mer medvetna om vilka missuppfattningar som förekommer hos eleverna Vi behöver synliggöra för eleverna vilka missuppfattningar de bär med sig

Framgångsfaktorer och fallgropar Tillgång till kompetent vikarie Sårbart vid sjukdom Tidbrist Svårt att avgränsa lektionens omfattning Medel till vikarie Gemensam mötestid Utgångspunkten är ett verkligt problem Gruppstorlek

Fortsättning? Övergång grundskola/gymnasium Dialog mellan grundskola och gymnasium om naturvetenskap. Vad är fokus i undervisningen av naturvetenskap på grundskolan? Vilka förväntningar kan vi ha på elevernas förkunskaper? Hur kan vi förbättra övergången? Utbyte av lektionsbesök med lärare på grundskolan