Regionala kompetensplattformar - bakgrund

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kompetensplattform Västra Götaland Westum
Advertisements

Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet
Vuxenutbildningen Definition
Regional tillväxtpolitik
Ett regionalt kriskompetenscentrum med människan i centrum.
Kompetensplattform Halland
Kompetensplattform Östergötland i tre delar
Yhmyndigheten.se Myndigheten för yrkeshögskolan ”Myndigheten för yrkeshögskolan bidrar till att försörja arbetslivet med rätt kompetens i rätt tid vilket.
Strategi för ökad och säker cykling Delredovisning 1 april
Uppdraget: Enligt villkorsbrev för 2010 har Region Gävleborg av regeringen fått uppdraget att i Gävleborgs län etablera kompetens-plattformar för: ”Samverkan.
Kompetensförsörjningen lyft idag som en av de viktigaste faktorerna för tillväxt: •Att svårigheten att rekrytera kompetent personal är ett av de främsta.
Kulturdepartementet Kulturpolitik – regeringens tre prioriteringar Barn och ungas rätt till kultur Vård av kulturarv Förbättrade villkor för kulturskapare.
Erfarenheter och förväntningar i Gävleborg – så här har vi gjort
Grunden i den nya strategin grunden för uppföljning och rapportering ett ramverk, verktyg och vägledning Konventionen och den nationella handikappolitiken.
Näringsdepartementet Pilotlän för grön utveckling Regional workshop 28 maj 2013 Fredrik von Malmborg, Näringsdepartementet.
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
Om regional demensöverenskommelse
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1.
Regional tillväxtpolitik Utgångspunkter: - Nationell strategi - Politisk plattform - Regionalt Utvecklingsprogram Nyckelord –Ekonomisk tillväxt / hållbar.
Kulturpolitik Västra Götaland
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 RKG 2 juni 2010.
Kompetensförsörjningsstrategi södra Småland
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Tillväxtverket 1 Sverige – ett föredöme för företagsamhet med hållbar tillväxt.
Kompetensplattform i Västernorrland
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
Tankar från kompetensförsörjningsprojektet
Det regionala planeringen och växande arbetsmarknadsregioner
KOMPETENSFÖRSÖRJNING!
Utveckling av lokal service i samverkan SE MEDBORGARNA - för bättre offentlig service.
OECD Territorial Review of Sweden
Uppdrag validering Björn Scheéle
Yhmyndigheten.se Lanseringskonferens valideringsinfo.se.
Uppdrag från regeringen – etablera kompetensplattformar! Öka kunskapen och översikten inom kompetensförsörjnings- och utbildningsområdet.
Ur regionens synvinkel En annan roll för staten (7.4) Punkt 2: Den nya rollen är att vara strategisk, drivande och samordnande. I denna ingår samspelet.
ÖP-läget i kommunerna. Den 21 juni tog riksdagen beslut om en ny plan- och bygglag som börjar gälla den 2 maj I och med förändringen stärks översiktsplanens.
Kulturdepartementet Nationell samordning för en positiv supporterkultur och mot våld och annan brottslighet i samband med idrottsevenemang Agneta Blom.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
APeL AB, Luleå tekniska universitet, Högskolan i Halmstad, Face Europe AB, Europaforum AB + ett 20-tal underleverantörer Processtöd inom tre områden: –Metodstöd.
Förenkla för företagen Företagsträffar Hösten , 9 och 11 november, Malmö.
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Kulturens Open Space – Vilken position ska kulturen ha i länet om tre år? Hur når vi dit genom samverkan? 19 maj 2011, Tylösandsveckan.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar
Länsträff Miljö och hälsoskyddshandläggare Västerås den 27 maj 2008 Klimat- och energistrategi för Västmanlands län -ett regeringsuppdrag.
Inger Krekula Strategisk översiktsplan Ett nytt begrepp? PBL 1987:10 PBL 2010:900 -bestämmelser om ÖP:s innehåll -ett led i kommunens utvecklings-
Tillväxtanalys och samverkan med regioner … att skapa en kunskapsinfrastruktur för regionala frågor Wolfgang Pichler.
Samråds- och Samverkansförfarande Samverkan avser den dialog och samarbete som sker mellan självständiga och sido- ordnade samhällsaktörer för att samordnat.
Förenkla för företagen Träff miljökonsulter Hösten oktober, Malmö.
”Målet med den regionala tillväxtpolitiken är utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt lokal och regional konkurrenskraft”. PROP. 2013/14:1 UTGIFTSOMRÅDE.
Länsstyrelsen roll och uppdrag
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Regional kompetensförsörjning Uppföljning hösten 2011 Presentation Örjan Johansson.
”Från Kust till fjäll skapas en hållbar attraktiv region” Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Regionbildning på gång? 18 augusti Lång dags färd mot ……? ?
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Utbildningsutredningen Glesbygdsklubben
Tre nya län 2019 Studieförbunden 10 oktober 2016.
Framtidens arbetsmarknad Kommunförbundet Skåne, Malmö 9 november 2016 Anders Axelsson analytiker, Region Skåne.
Miljötillsyn och sanktioner - en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Kerstin hälsar välkomna.
Kompetensförsörjning i Skåne
Modell för bättre matchning mellan utbud och efterfrågan
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Gävleborgs kommuner och Älvkarleby kommun i samverkan
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Vård- och omsorgscollege
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
E-vägledning under utveckling
Samordnad utveckling för god och nära vård
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Presentationens avskrift:

Regionala kompetensplattformar - bakgrund Behov av samordnad struktur för regional kompetensförsörjning samt ett mer flexibelt och behovsanpassat utbildningssystem med samverkan över kommungränser har bl.a. framkommit i: Varselsamordningsarbete Uppföljning av nationella strategin Dialoger Analyser och prognoser om demografisk utveckling – framtidens behov Utökad samverkan mellan den regionala tillväxtpolitiken, arbetsmarknadspolitiken och utbildningspolitiken har efterfrågats som del av lösningen. Som konstateras i uppföljningen är det av central vikt att kompetens och utbildningsfrågorna fungerar väl både på kort och lång sikt. Även i andra sammanhang lyfts detta tydligt.

Regionala kompetensplattformar – syfte Ökad kunskap och översikt inom kompetensförsörjnings- och utbildningsområdet, Samordning av behovsanalyser inom kompetensförsörjnings- och utbildningsområdet, Ökad samverkan kring kompetensförsörjning och utbildningsplanering, samt Ökad kunskap om utbud och efterfrågan av utbildningsformer, med utgångspunkt i de olika utbildningsformernas nationella mål samt myndigheternas ansvar.

Regionala kompetensplattformar - uppdrag Uppdrag enligt villkorsbeslut och regleringsbrev för 2010 till ansvariga för regionalt tillväxtarbete Etablera plattformar för samverkan på kort och lång sikt Etablerade samverkansplattformar inom kompetensförsörjningsområdet ska nyttjas Framtagande av kunskapsunderlag och behovsanalyser som förhåller sig till funktionella analysregioner Ett startskott för fortsatt arbete, delrapport 30 april 2010

Regionala kompetensplattformar - uppdrag Samverkan ska ske med relevanta regionala och lokala aktörer. Samråd och dialog med statliga myndigheter inom kompetensförsörjningsområdet. Dialog med berörda aktörer i angränsande län Förhålla sig till näringslivets och arbetsmarknadens behov samt funktionella arbetsmarknadsregioner.