El descubrimiento de América (Upptäckten av Amerika)

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Vikingatiden År
Fem goda vänner på äventyr De fem goda vännerna träffades varje dag och hittade på nya bus. Den här dagen hade myggan en idé. ”Jag vet, vi flyger till.
S p e g l a r.
Elsa Beskow.
Livet på bondgården Sjövik -berättat av kossan Linda.
Här kommer några bilder från platsen där mysteriet hände en gång…
Äventyr i sjumilaskogen
Sagan om den hungriga vargen
Hur det kom sig att vi började studera generna (arvet)
Bildspel om konstnären
Historien om Antiken i Grekland.
Amerikanska revolutionen
~ Den första mobiltelefonen ~
Hans och Greta.
Hej på er alla! ETT STORT TACK för den fina blomman med tillbehör. Jag ska njuta av den en vacker sommarkväll i min trädgård.
Välkommen till trettondags Gudstjänst.
Relativa pronomen & adverb
Grekland bestod av flera små riken/stater
Vasco da Gama.
Mellankrigstiden.
Egypten.
Christofer Columbus
Två av våra stora författare
Vincent Van Gogh.
Jenny Nyström.
Det va en gång en katt och hund del 1
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Kriget efter 1940.
Ni ska nu få lära er om Buddhismen!!
Barnens sagor.
Antiken är en tidsperiod i Europa som började ca. 800 f
SYDAMERIKANSK ARKITEKTUR
De försvunna monstret Det var en gång en monster mamma som födde en monster bebis. Monster bebisen heter Brolle. Bebisen var jätte snäll och omtyckt. Dom.
Åsa Lillerskog, Eriksdalskolan, Skövde –
Judendomen.
Historien om Grekland.
Henrik Sjöfararen ( ) Den portugisiska prinsen Henrik Sjöfararen stöttade den första expeditionen i Atlanten för att så småningom hitta en sjöväg.
Av Murwet och Sandra. Det var en gång en planet som hette Mars. Han hittade flera planeter.
USA under andra världskriget
BUDDHISMEN STILLHETENS TRO.
Upptäckternas tid Bildspel av Mattias Larsson; Marks Gymnasium.
Renässansen.
Det var en gång en man som  inte var nöjd med sitt redskap.
Det var en gång en kille som hette Albert. Han var 1000 år. Han bor på Habbo planeten. Alla är snälla. Dom äter utomjordiska grisar.
Pengar 1 Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Det var en gång en drake som hette Nidaros
Feeling a little bit blue
DEN MAGISKA DÖRREN.
Jag ställer mig upp Jag sitter igen Jag ställer mig upp Jag sitter igen Det är jätte roligt Jag vill sjunga mer.
Världshandeln på 1700-talet
Grattis faster! ...jag hörde att du fyller år idag. Det tänkte jag man kunde fira genom att bland annat visa lite hur jag har det  Pappa pratade om någon.
Jesus liv Jesus föds för cirka 2000 år sedan
En värld i lågor Andra Världskriget.
Européer upptäcker världen 1400-talet
Kolonialism s
Kristendomen Rehab & Anna.
Den stora utvandringen Emigrationen från Sverige till Nordamerika av: Asli, Frong och Leylo.
1800-talet.
Religion, Kristendomen
Av: Linus, Clara och Agnes!
Judendomen k.
Judendomen Emmy Hanna Nathalie.
Det stora utvandringen.
Experiment med vatten Densitet.
Naturlandskap blir kulturlandskap
stenåldern, bronsåldern och järnåldern
Upptäckarna.
Med betoning på Kina, Upplysningstiden och Franska revolutionen.
Den Nya tiden e. Kr.
Presentationens avskrift:

El descubrimiento de América (Upptäckten av Amerika) Joselyne Sepulveda Freinetskolan Mimer

Cristobal Colón Christofer Columbus föddes 1451 i trakterna kring den norditalienska staden Genua. Hans far var vävare. Själv drömde han om att bli sjöman. Columbus blev mer än så. Han fick till slut sitt eget fartyg, men vägen dit var lång och fylld av motgångar. Columbus (1451-1506) visste liksom många andra under hans samtid att jorden är rund. Det borde därför gå att ta sig från Portugal till Indien genom att resa västerut. Han trodde att Indien låg cirka 600 mil väster om Kanarieöarna

En idé började ta form Hans yngre bror, Bartolomé, hade flyttat till Lissabon och bosatt sig där. Ivrig att se vad havet kunde erbjuda i form av spänning och karriärmöjligheter följde Columbus efter. Han gifte in sig med en portugisisk sjömansfamilj år 1477. Det strategiska äktenskapet gav honom ett inflytande i staden. Av sin bror, som ritade kartor, fick han tag på ett sjökort över Atlanten som visade hur man kunde ta sig till Indien, Kina och Japan. En idé började ta form hos honom. Det borde gå att ta sig från Portugal till Indien genom att resa västerut. Columbus trodde att Indien låg cirka 600 mil väster om Kanarieöarna.

Ekonomiskt bistånd till Columbus resa Han hade dock problem med att hitta finansiärer till resan. Portugiserna ville inte sponsra hans resa. Med hjälp av genuesiska kontakter lyckades han få in en fot i det spanska hovet. Där uppvaktade han kungaparet Ferdinand av Aragonien och Isabella av Kastilien. De gick till slut med på att ge den entusiastiske och excentriske norditalienske sjöfararen de medel han behövde för att resa till Indien. .

År 1492 Med en besättning på 90 man och 30 passagerare, fördelade på tre skepp, lämnade han den 6 september 1492 Kanarieöarna och satte kurs mot den nya världen. Skeppen hette Santa Maria (Columbus fartyg), Pinta och Niña. Efter att ha firat ankomsten till Guanahani, som han döpte till San Salvador, och träffat lokalbefolkningen, for de vidare. Den 28 oktober kom de till Cuba, som Columbus trodde var Kina. Den 4 mars 1493 var han tillbaka i Portugal igen. Utan att själv vara medveten om vad han åstadkommit, hade han skrivit världshistoria: en ny kontinent var upptäckt.

Vacker befolkning Istället för monster fann han en lokalbefolkning som han tyckte var vacker. Indianerna var ”välbyggda, med mycket smäckra kroppar och fina ansikten ... De är generellt sett ganska långa och ser bra ut.” I ett brev till Ferdinand och Isabella skriver Columbus att han inte funnit några monsterraser i Indien (Amerika). ”På dessa öar har jag inte någonstans funnit människomonster, som många trodde, tvärtom, bland dessa människor värderas skönhet högt ... Således har jag vare sig funnit eller kan rapportera om några monster, förutom ... ett folkslag ... som äter människokött ... men de är inte mer vanställda än andra människor.”