Läroplansträff 2014-06-02 Välkomna!.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Spelarutbildningsplan Östergötlands FF
Advertisements

I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger.
BFL Piloter och rektorer 27/8 De 5 nyckelstrategierna
Kap 4 Dylan Williams - Att ta fram belägg för elevernas prestationer
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
Modersmålsenheten 28 oktober 2013
Närvaro!!.
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Högtidstal Retorik.
Bedömning för lärande Workshop för nyckelpersoner i Sundsvalls kommun
Förändringar i skolan En sammanfattning av de förändringar som påverkar er föräldrar Urban Åström Förvaltningschef BoU Lars Thorin Utvecklingsledare BoU.
Tema Feedback och hållbar utveckling Välkomna!
Välkommen Skriv ditt namn på en glasspinne och ställ den i muggen.
Självvärdering 13 november 2013 Henrik Svensson.
Inlärningsmiljö för att öka motivation
- Konsten att ge feed-back
Lokal pedagogisk planering
Syftet med en personlig handlingsplan
Välkomna till föräldramöte för klass 4C
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Eller formativt lärande…
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Läroplansträff Välkomna!.
Läroplansarbete Träff med Ö-team Mål med dagen Öka förståelsen för det arbete vi gör med rektorer/förskolechefer och läroplanspiloter Öka.
Läroplansträff Välkomna. Dagens arbete Björkbackaskolan presenterar sitt framgångsrika arbete med lärandeuppdraget Bedömning för lärande -
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Läroplansträff Välkomna!. Program för dagen 8.30 Inledning och program 8.40 Lars introducerar dagen med några bilder om undervisning och lärande.
Läroplansträff Välkomna. Program för förmiddagen 8.30 Uppföljning av lektioner som planerades förra gången. Berätta för varandra gruppvis om.
Läroplansträff Välkomna.
Läroplansträff Välkomna.
Nätverk No/Tk 25/ Välkomna!.
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS” Karim Daho Januari 2007.
Att synliggöra lärande
Matematiklyftet Märta-Stina Gahlin Lundberg
”Hur gör vi varandra bättre” IFK TUMBA FOTBOLL Ledarutveckling
Läroplansnätverk förskola
Bedömning Strategi 2 Tillfälle 4 1 Att ta fram belägg för elevers prestationer Att åstadkomma effektiva klassrumsdiskussioner, aktiviteter och.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Läroplansträff Välkomna!.
Läroplansträff Välkomna!.
Läroplansträff fritidshem
Att följa lärande Kap 3 Dylan Williams
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
Nätverk kursplanepiloter
Läroplansnätverk förskolan
Läroplansträff Välkomna!.
Bedömning för lärande En beskrivning av hur bedömning kan förstärka elevernas lärande Sammanfattning Christian Lundahls bok Bedömning för lärande 2011.
En guide för arbeten i SO
Diskussionstillfälle 4
Idrottspsykologi.
Distansuppgift Klass 7 v ”Bilden av mig själv”
Vilka är vi och vem är jag?
Jobbansökan När du ska söka ett jobb är det viktigt att fundera över på vilket sätt du matchar de kvalifikationer som efterfrågas i platsannonsen. Skriv.
DEMOKRATI Skriv ner dina tankar kring begreppet Demokrati. Vad betyder det för dig? Vad tänker du när du hör ordet? Går det att föreställa sig hur det.
Varumärket yrkeshögskolan – vårt gemensamma åtagande
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Läroplansnätverk skola Välkomna!. Dagordning Nyckelpersonernas uppdrag Kort återblick från studiedagen om bedömning den 20/8 Ca 9.30 fika Bedömning.
Elev loggbok.
FORMATIV BEDÖMNING BEDÖMNING FÖR LÄRANDE.
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Formativ undervisning – träff 1. Tankar om att vara förstelärare  Hedrande att få detta uppdrag  Mycket att leva upp till.  Dubbla roller – både kollega.
Workshop 5 - Kamratstöd 7/12.
Vad skiljer de bästa instruktörerna från de bra?
Formativ undervisning – Workshop 2 - Lärandemål
Ta reda på vad eleverna lär sig under lektionen
Grammatik gemeinsam lernen
Presentationens avskrift:

Läroplansträff 2014-06-02 Välkomna!

Dagordning för träffen 8.30 Presentation av kap 6-7 9.00 Diskussionsfrågor till kapitlet Vi jobbar gruppvis som vanligt 9.45 Fikapaus 10.15 Summering av våren Hur används kunskaperna i klassrummen? 11.00 Planering av höstens träffar 11.30 Planering rektor + piloter

Att följa lärande Kap 6-7 Dylan Williams - Aktivera eleverna som läranderesurser för varandra och att äga sitt eget lärande

Kollaborativt lärande Väldigt mycket forskat på men väldigt lite använt i klassrummen…..

Fyra framgångsfaktorer Motivation – eleverna hjälper sina kamrater att lära sig. Det ligger i deras eget intresse att hjälpa kamraterna Social sammanhållning – man värnar om gruppen vilket ökar insatsen hos eleverna Personalisering – eleverna lär sig mer eftersom de får hjälp med de svårare uppgifterna av sina kompisar Kognitiv utveckling – för att lära andra så kräver det att jag kan ännu mer själv

Forskning Utarbetande av förklaringar från en elev till en annan ökar lärandet med 50%, framförallt hos den som lär ut. Effekten av kamrathandledning kan vara nästan lika effektiv som individuell lärarledd undervisning Att bara ge svar leder inte till bättre lärande….. Kamrater förklarar på ett enklare sätt en lärare som ibland använder för svårt språk (Webb 1991)

Förutsättningar för kamrathandledning Att det finns ett mål för gruppen, inte att vi bara arbetar i grupp Individuell ansvarsskyldighet så att inte vissa elever åker snålskjuts

Praktiska tekniker C3B4ME – fråga minst tre kamrater innan du frågar mig ( Fiffiga kompisar ) Kamratbedömning på läxan – rätta varandras uppgifter. Bara de som gjort läxan deltar i grupputvärderingen Tavlan för läxhjälp – skriv upp de frågor eleverna har om läxan. De som kan svaren, hjälper därefter de som inte kan Två stjärnor och en önskning

Praktiska tekniker Slutfrågor efter genomgång – sätt er i grupper och fundera på om ni har frågor på genomgången Felklassificering – vilka fel har jag gjort på uppgiften. Sök upp en kamrta som kan hjälpa dig med ditt specifika problem Vad har vi lärt oss idag? – i grupper skriva upp punkter på vad vi lärt oss idag (jmfr Exit tickets)

Praktiska tekniker Elevrapportör – en elev utses att sammanfatta lektionen och försöker även svara på frågor från klassen Checklista inför flygning – innan en uppgift lämnas in så gör en kamrat en check att alla delar i uppgiften är genomförd t ex en labbrapport ( fråga, hypotes, metod, resultat och analys ) Jag-du-vi checklista – skriv något om ditt eget arbete, gruppens arbete och gruppens resultat

Praktiska tekniker Slumpvis rapportör – en gruppdeltagare väljs ut efter grupparbetet för att analysera gruppens arbete och resultat Gruppbaserad provförberedelse – eleverna får enskild uppgifter som de kan träna på och därefter förklara för sina kamrater (för att se exempel se sid 155 ) Om du lärt dig, hjälp någon annan! – när du själv kan, hjälp någon av dina kamrater

Aktivera eleverna till att äga sitt lärande Självbedömning av elever Metakognition – att hela tiden utvärdera och förbättra sin lärprocess Motivation – inre eller yttre motivation Motivation som en konsekvens av sina prestationer

Fyra nivåer av motivation Utmaningen Uppgiften Förmågan Kunskapen Resultatet Låg Likgiltighet Hög Långtråkigt Oro, ångest ”Flow”

Vad händer när en elev får en uppgift? Vad har jag för uppfattning om uppgiften och dess kontext? Sin kunskap om uppgiften och vad som behövs för att nå framgång Vad de tror om sin motivation, intresse och om de tror att de har tillräckliga kunskaper för att lösa uppgiften

Framgångsfaktorer för att lyckas Tydliggör lärandemålen för eleverna så de själva kan kontrollera sina framsteg Uppmuntra dem med att förmåga växer stegvis och inte är förutbestämd Gör det svårare för eleverna att jämföra sig med varandra än att jämföra sig med sig själv Ge feedback som innehåller recept för framtida handling istället för att analysera misslyckanden Kontroll av elevens lärande flyttas från läraren till eleven. ( Läraren måste naturligtvis också känna till lärandet)

Praktiska tekniker Trafikljus Röda och gröna kort Olikfärgade muggar på bänken/bordet Portföljer/Portfolios Loggböcker

Diskussionsfrågor Varför tror ni kollaborativt lärande används i så begränsad omfattning? Vad krävs för att kamratbedömning ska vara möjlig i era klassrum? Vilka av dagens modeller kan ni tänka er att prova i era klassrum? Beskriv varför Hur kan vi skapa uppgifter som ligger på rätt nivå för alla i klassen? Berätta för varandra hur ni gör idag Hur kan vi tänka kring de fyra framgångsfaktorer som beskrivs? Har kan vi använda dessa i vårt planeringsarbete Vilka fallgropar finns vid kamratbedömning?

Lite filmer om kollaborativt lärande Aktivera eleverna som läranderesurs för varandra Christian Lundahl Aktivera eleven som resurs i sitt eget lärande Christian Lundahl

Frågor På vilket sätt är kunskaperna från dessa träffar levande i våra klassrum? Bikupa 6-7 min Kort summering