Hur fungerar klassisk fast telefon?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

Den industriella revolutionen
Aleksander Gast & Jonas Johansson. Utförande o Vi började med att kartlägga alla accesspunkter (totalt 24 a.p) o Sedan hade vi bestämd i vilka punkter.
Klassens besök på Lusten. Klassen besökte Lusten på museét den 14 oktober. Alla på skolan har i omgångar varit där under hösten. Först fick vi en rundvandring.
Hur det kom sig att vi började studera generna (arvet)
Telefonen.
Sumererna i södra Mesopotamien
På en utflykt till havet ser vi att barnen visar ett stort intresse för vattnet, sanden och allt som går att upptäcka stranden. Det som väckte vårt intresse.
Cykeln.
~ Den första mobiltelefonen ~
Tekniska System - Elvispen
Jordens processer som formar jordytan
Tema boende hösten 2006 Stora arbetslaget Klicka med vänster musknapp för att byta bild © ptra06.
Tekniken inom musiken.
Grekland bestod av flera små riken/stater
Att förklara kriser och krig
Mellankrigstiden.
Befolkningsgeografi För cirka år sedan fanns de första människorna av arten Homo sapiens, de levde i Östafrika. Idag lever över 6,5 miljarder människor,
TYSKLANDS ENANDE & Otto von Bismarck.
Post- och telestyrelsen Nn a Alla i Sverige ska ha tillgång till effektiva, prisvärda och säkra kommunikationstjänster. Trygghetslarm Anna Lindgren Konsumentmarknadsavdelningen.
Connecting To The Internet (Internetanslutningar)
Docent Peter Parnes Luleå tekniska universitet Medieteknik 17 februari, 2005 teknik medie Mänsklig kommunikation.
Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl.
Globalisering.
Södra Fräkne Fiberförening
Mobiltelefonins utveckling
1 L U N D S U N I V E R S I T E T Ring, ring – med vem ska vi slå en signal? Gun Nilsson Telefoniansvarig, LDC.
Elektricitet och magnetism 2
Kvinnor i konfucianismen Av Theresa Kelleher. Kvinnor i konfucianismen under den klassiska perioden Kelleher börjar med en översikt över konfucianismen.
Den magiska tråden. Jag har gjort en höst halsduk. Den skulle vara varannan varm färg och varannan kall färg. Jag har bytt färg flera gånger.
Spolen och Kondensatorn motverkar förändringar
ZIP-formatet Av Viktor Ekholm.
Resonans, eko, ultraljud, infraljud, ljudets hastighet
Introduktion till IT och e-Tjänster Delkurs 3 1 Datorer i Nätverk En introduktion till ’Hård Infrastruktur’ DEL 2.
”Grekland” vs Persien Rond 1
Panasonic’s SIP Telefon KX-HGT100 HGT100 SIP Telephone Innehåll HGT100 SIP Telefon KX-HGT100 - Funktionsöversikt Display – Samtals ID – Samtals logg Vänt,
Riktlinjer för telefoni
IKT i nöd och lust! Hur får man eleverna att ta eget ansvar? Hur får man dem att samarbeta? Och hur får man lärare att vilja jobba ämnesövergripande?
Internet Styrdatorer och kablar Uppkopplade användare Servrar 182.QRZN.
De fyra elementen.
Lektion 3 Mahmud Al Hakim
Vissa är smarta, andra inte men oavsett så är de bra att ha
Mobilens utveckling Det började med att den italienska uppfinnaren Guglielmo Marconi lyckades föra över röster via radio. Efter det tog det inte länge.
1. Bosättning Hur bodde befolkningen förr i tiden?
PEPPOL – en infrastruktur för effektivare e-kommunikation.
Gitarrens historia del 1
Network Addressing (Nätverksadressering) Address Management (Adressunderhåll)
Elektricitet Vad är det egentligen?.
Från rökpelare till smartphone
Nätaggregat(stationär) batteri (bärbar)
Mobiltelefon.
Mobiler.
Till för omkring 200 år sedan var det flesta människor bönder. Människornas liv styrdes av solen. De började arbeta vid soluppgången och tog paus när.
Traditioner & Kulturer
1800-talet.
Förskolechefsträff Välkomna. Dagens arbete Kenth inleder med lite ekonomi Arbetsgång för barn i behov av stöd Implementering av läroplanerna.
En mobil växel olik alla andra
Datorkommunikation Lektion 8 Mahmud Al Hakim
HÖSTAKTIVITETER -15/16.
Telia Bredband / TV / IP telefoni Installation under december. Start senast 1 januari Kostnad 299 kronor / månad. Debiteras på hyresavin som tillägg.
Dialect Unified En mobil växel olik alla andra Innehåll Växeln som molnstjänst En telefonväxel på dina villkor För användaren Vem vill du ringa? Telia.
Veckans fördjupning handlar om en uppfinning. Vet du vilken uppfinning det är? Lös den kluriga rebusen för att få en ledtråd.
Elektrisk energi. Effektlagen Hur stor effekt en elektrisk apparat har räknar man ut genom att multiplicera spänningen med strömmen. Sambandet kallas.
Kretsar och kopplingar För att en krets ska fungera så behöver den vara sluten. En krets består av ledare (som an leda ström) och olika komponenter/delar.
 Vad använder vi elektricitet till?  Hur man använder elektricitet?
Mobiltelefonins utveckling
Varseblivningslösningar – Konsumetteknik för att varsla
Mobiltelefonins utveckling
Mi PC Den här presentationen beskriver Mi PC.
Presentationens avskrift:

Hur fungerar klassisk fast telefon?

Fakta Ericssons ”taxen”, 1892 Telefon är en apparat för telefoni - överföring av samtal via telekommunikationsnät eller datakommunikationsnät mellan vanligtvis två, ibland flera, samtalsparter.samtal mellan två (ibland flera) personer. Telefonen uppfanns av italienamerikanen Antonio Meucci som konstruerade den första telefonen omkring 1849. Alexander Graham Bell patenterade telefonen år 1876 och fick i många år äran för uppfinningen. Patentet upphörde i januari 1993. De första telefonerna introducerades på 1870-talet. Innan 1970-talet fanns bara fasta telefoner, som skulle uppkopplas viia teleledning till nätet. Ericssons ”taxen”, 1892

typer Fast telefon – traditionell telefontyp, som ansluts via teleledninig till nätet. Mobiltelefon – bärbar telefontyp, oberoende av fast anslutning. IP-telefon - telefon, som använder internetanslutning istället för klassiska teleledningar. Bildtelefon – telefon med bildsändningsmöjligheter. Radiotelefon – gränsen mellan fast- och mobiltelefon Porttelefon - Porttelefon används i fastigheter för att kommunicera mellan en oftast väggfast telefon i porten och de boende i bostäderna.

Tekniken i telefonen De första telefonerna var elektromagnetiska, där ljudvågor fick sätta ett membran i svängning. Detta skapade en växelström, som sedan överfördes till en hörtelefon i den mottagande telefonen via två trådar. Där började ett membran svänga, i takt med växelströmmen, och skapade åter ljudvågor. De följande telefonerna hade en kolkornsmikrofon istället. Där skapades växelströmmen genom att likström fick passera genom kolkornen. Membranet fick då kolkornen att göra varierande kontakt med varandra. Detta skapade ett varierande motstånd i kretsen. Signalerna skickades sedan vidare till den mottagande telefonen och omvandlades till ljud i membranet.

Teknik i telefonen Uppringningsanordningen var i början enkelt uppbyggd. Abonnenten vevade på en induktor (generator) som alstrade växelström. Denna ström fick en ringklocka att ljuda i en annan telefon, eller i en telefonväxel. Den anropade abonnenten eller telefonisten svarade. Hos telefonisten begärde man önskat nummer, och sedan gjorde telefonisten uppkopplingen av samtalet genom att mekaniskt koppla ihop den uppringande med den uppringda. Efter avslutat samtal lade de två abonnenterna tillbaka lurarna i deras viloläge, och den anropande vevade återigen på induktorveven. Då fick telefonisten slutsignal och kunde bryta förbindelsen. Fingerskivan — familjärt kallad "petmoj" — som kom i och med automatväxlarna skickade sifferimpulser genom att göra avbrott i likströmmen som levererades av telefonstationens centralbatteri som mikrofonström. Impulserna styrde sedan den automatiska telefonväxeln som kopplade samtalen. Tonsignalering var nästa sätt att slå ett nummer. Detta sker genom att tonsignaler med olika frekvenser parvis sänds över ledningen. Varje frekvenspar motsvarar en siffra. Detta styr idag elektroniska växlar.

Fast telefoni idag De senaste 30-40 åren har en mängd nya telefontyper introducerats, då tekniker, främst radioteknik, möjliggjort nya sätt att få telefonen anknuten till nätet. Mobiltelefoni är numera vanligare än fast telefoni i Sverige. Även i världen i stort dominerar mobiltelefoni, speciellt har utvecklingen av mobiltelefonanvändningen varit kraftig i områden som tidigare saknat nät för fast telefon.

SLUT