Högskoleförberedelse

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Camilla Wallström Kunskap föds där tanke och känsla möts
Advertisements

Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Viktiga delar från skolverket
Gymnasiearbetet Mål för gymnasiearbetet
Beskriver vad eleven ska försöka uppnå
Gymnasiearbete Grans naturbruksgymnasium
Examensmål SA SA Kreativ? Aktiv? Nyfiken?.
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Kvalitet i förskolan Erfarenheter från Kungälvs kommun
Gymnasiearbetet p..
Ditt kvitto på en väl utförd utbildning
Diskussionsfrågor för gymnasiearbetet – yrkesprogram
Från Fanta till Fleece Lokal pedagogisk planering Biologi åk 5
Nytt från Skolverket skolverket.se/yrkesutbildning.
Skoljuridik för lärare
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Pedagogisk dokumentation
Att skriva projektrapport
Syftet med en personlig handlingsplan
Eller formativt lärande…
Kvalitetsredovisning 1 ÖSTERÄNGENS REKTORSENHET. kvalitetsredovisning 2.
Hur stärker vi rektors pedagogiska ledarskap
Läroplansträff Välkomna!.
Läroplansträff Välkomna. Program för förmiddagen 8.30 Uppföljning av lektioner som planerades förra gången. Berätta för varandra gruppvis om.
Föräldramöte Att välja till gymnasiet
Projektarbete 100p Ekebygymnasiet
Hej och välkomna!.
Lokal Pedagogisk Planering
Bedömning.
Vägen mot en timplanelös skola
Ett kvitto på att du är förberedd för högskolestudier
Välkommen till introduktion av kursen LYVU10 med start HT14
Matematiklyftet Märta-Stina Gahlin Lundberg
Kvalitetsarbetet och redovisningen
Individuella utvecklingsplaner ska: - vara ett stöd för elevens lärande - innehålla omdömen om elevernas kunskapsutveckling - innehålla en planering av.
Lärandemålklinik – vanliga och ovanliga frågor om lärandemål (=LM) Kvalitetsenheten och Lärcentret samarbetar inom projekt Alcuin, som har som.
 Från idé till slutprodukt  100 gymnasiepoäng  Programmålen styr  Enskilt eller i grupp  Om projektarbetet på Elevportalen (under Aktiviteter)
Formativ bedömning i itslearning
GYMNASIEARBETE – vad är det?
? Gymnasiearbetet Hur kan biblioteket hjälpa dig
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Gymnasiearbete 100p Introduktion.
PROJEKTARBETE 2010 – 2011.
Gymnasie & Vuxenutbildning
1 Ny gymnasieskola GY De viktigaste förändringarna 18 nationella program Yrkesprogram - högskoleförberedande program Nya strukturer och ämnen Lärlingsutbildning.
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
Projektarbete (PA1201) 100 poäng.
Uppföljning och utvärdering
Läroplansnätverk förskolan
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
Välkommen till Info om Projektarbete i åk3. Vad är ett projektarbete? 100 gypoäng Ca 100 timmar per elev Särskild handledare/lärare Särskild planering.
Projektarbetet 2012 En 100-poängskurs som är gemensam för alla gymnasieelever - men som ändå skiljer sig åt…
Steg 4 - Mötet FÖLJA UPP OCH UTVÄRDERA VÅRT ARBETSMILJÖARBETE
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Rektor/förskolechefens roll i införandet av ny läroplan
Hur kan vi förstå begreppet?
Bedömning - Skolan har ett kunskapsuppdrag som bedömningen ska relateras till - Kunskapssynen uttrycks i styrdokumenten – läroplanen, Lgr 11.
Estetiska programmet 2015 Ylva Eriksson. Nyheter från Skolverket Yrkesdansarutbildningen Gymnasiesärskolan Stödmaterial särskilt begåvade elever Utvärdering.
Gymnasiearbete för högskoleförberedande examen
Att jobba språkutvecklande
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Propositionen – övergripande bestämmelser Utbildning i gymnasieskolan En bas för den nationella och regionala kompetensförsörjningen En god grund för.
Vad vet ni om Vård och Omsorgscollege?
BESÖK OSS PÅ EDGYMNASIET.SE OCH FACEBOOK
Ett samarbete mellan biologi, BILD och idrott och hälsa
Kontaktpersoner Bedömning & Betyg
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Dialogmaterial om Arbetstider och arbetsbelastning
Presentationens avskrift:

Högskoleförberedelse Diskussionsfrågor för gymnasiearbetet – högskoleförberedande program Nedanstående frågor kan lärare använda som stöd för start och planering av elevens kommande gymnasiearbete. Frågorna är tänkta att utgöra underlag till exempel för diskussion i arbetslaget. Examensmål och ämnen Högskoleförberedelse Organisering Lärare och medbedömare Planering, genomförande och utvärdering Och sen …

Examensmål och ämnen I boken Gymnasieskola 2011 står att eleven i gymnasiearbetet ska ”visa vad hon eller han kan utifrån det eleven har lärt sig tidigare i utbildningen”. Gymnasie-arbetet ska vara ett kvitto på att eleven är förberedd för högskolestudier och kopplingen till examensmålen är tänkt att förstärka helhetssynen på utbildningen. Diskussionsfrågor: Var hittar vi tydliga kopplingar till examensmålen i Skolverkets exempel på gymnasiearbeten? Hur relaterar de gymnasiearbeten vi planerar till programmens karaktär och till tidigare lästa kurser? Hur kan eleven visa att hon eller han ”är förberedd för högskolestudier” genom de gymnasiearbeten som vi planerar?

Högskoleförberedelse I examensmålen för de högskoleförberedande programmen står att ”Gymnasiearbetet ska visa att eleven är förberedd för högskolestudier” inom för utbildningen relevant område. Diskussionsfrågor: Hur syns det att eleverna är högskoleförberedda i Skolverkets exempel på gymnasiearbeten? Och hur vill vi att våra elever visar det i sina gymnasiearbeten? Vad innebär högskoleförberedelse i relation till områdena för våra gymnasiearbeten? Vad innebär en gymnasial nivå i relation till gymnasiearbetet, sett både till kvantitet och kvalitet?

Organisering I exemplet på gymnasiearbete på estetiska programmet har Mikael planerat med några andra elever utifrån en egen idé om att komponera och framföra musik i samverkan med rörelse. Samtidigt ska arbetet filmas. Diskussionsfrågor: Hur ser det ut i de andra exemplen, vem tar initiativ till ett visst arbetsområde – och arbetar man tillsammans i grupp? Vilka är för- och nackdelarna med att elever arbetar enskilt eller i grupp? Hur mycket vill vi som lärare föreslå innehållsområden och styra arbetsprocesser? Vill vi ha samma arbetsområde och process för alla elever? Vill vi – och i så fall hur – samverka med olika ämnen i arbetet med gymnasiearbetet? Vilka möjligheter har vi till samverkan med högskola och universitet?

Lärare och medbedömare – planering för bedömning I exemplet på gymnasiearbete på teknikprogrammet gör eleverna en muntlig utvärdering tillsammans med ansvarig lärare i mitten av processen. För att ytterligare synliggöra de individuella arbetsinsatserna görs utvärderingar i slutet av arbetet också. Diskussionsfrågor: Hur vill vi samverka lärare emellan, och mellan lärare och medbedömare, före, under och efter gymnasiearbetet – både vad gäller planering och bedömning? Hur kan tidplanen se ut med avstämningar, deadlines, redovisning och respons? Vid vilka tillfällen sker bedömningen av gymnasiearbetet? Hur kan vi planera för att bedöma den enskilda elevens insats om eleverna arbetar i grupp?

Planering, genomförande och utvärdering I ett exempel på gymnasiearbete på naturvetenskaps-programmet planerar tre elever en rapport om hur de hälsorelaterade dna-självtester som säljs av svenska företag genomförs, tolkas, används och regleras. Hur ser gymnasiearbetena ut i de andra exemplen – och vilka typer av gymnasiearbeten vill vi planera för på vår skola? Diskussionsfrågor: Hur vill vi att slutresultatet av elevens gymnasiearbete ska se ut? Hur vill vi att processen ska vara för att komma dit? Hur kan vi förbereda för elevens arbete med planering, genomförande och utvärdering av gymnasiearbetet? Vilka metoder kan vi använda i de olika delarna av processen (brainstorm, formativ bedömning)? Vilka modeller för respons kan vi använda (seminariediskussion, skriftlig respons)?

Och sen … Hur går vi vidare när eleverna har genomfört sina gymnasiearbeten? Diskussionsfrågor: Hur samlar vi ihop och utvärderar efter första årets gymnasiearbeten? Hur dokumenterar vi elevernas och vårt eget arbete? Vilka förändringar vill vi göra i planeringen till nästa år?