Soldater.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Kroksjön är en by sydväst om skellefteå.
Släktforskning din plats i historen.
HSB - Panelundersökning 4. Sammanfattning •HSB har startat en webbpanel genom vilken HSB önskar kartlägga medlemmars och förtroendevaldas åsikter kring.
Sagan om den hungriga vargen
Feedback från Jaktprov med älghundar (nya regler) 2013 Sammanställt av Jukka Immonen.
Kom igång med Disgen Sök släktingar i Disbyt och CD-skivorna Sveriges befolkning. Distanskurs med Bengt Kjöllerström E-post:
Ronja och Bojj på äventyr av Moa Eliasson och Marcus Mäkele.
Geografi Henrik Carlsson.
Historien om Antiken i Grekland.
Äldre i välfärden.
På en utflykt till havet ser vi att barnen visar ett stort intresse för vattnet, sanden och allt som går att upptäcka stranden. Det som väckte vårt intresse.
78 respondenter. 2 [1] Hur har det varit hemma sedan du var här sist?
PABLO PICASSO.
Soldater i trettioåriga kriget
Tema boende hösten 2006 Stora arbetslaget Klicka med vänster musknapp för att byta bild © ptra06.
Lindesborgsskolans femteklassare har varit på Hörjelgården
Antikens Grekland Prov fredag v. 47.
Varje år svämmade floden Nilen över och dränkte stora landområden.
Mellankrigstiden.
Befolkningsgeografi För cirka år sedan fanns de första människorna av arten Homo sapiens, de levde i Östafrika. Idag lever över 6,5 miljarder människor,
Två av våra stora författare
EMIGRATION – SVERIGE TILL AMERIKA – 1800-TALET
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Aten och sparta.
TYSKLANDS ENANDE & Otto von Bismarck.
Selma Lagerlöf En författare i världsklass.
Jenny Nyström.
som egentligen hette Elof Mauritz Olsson
Kom igång med Disgen 4 Registrera dina barnbarn i Disgen. Distanskurs med Bengt Kjöllerström E-post: Kom igång.
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
SVERIGE Ett land i förändring.
Kropp och kläder En resa i tiden.
Mänskliga rättigheter Demokrati och frånvaro av mänskliga rättigheter är en omöjlig kombination.
Kartografi.
Det industriella genombrottet
Kriget efter 1940.
Kvinnor i konfucianismen Av Theresa Kelleher. Kvinnor i konfucianismen under den klassiska perioden Kelleher börjar med en översikt över konfucianismen.
Trollet Handlar om ett troll.. Det var en julafton som Maja fick ett litet låtsas troll, den blev hon glad för. Trollet som hon fick såg ut så här: Mörkt.
Rättigheter under 1800-talet
Varje dag försvinner flera personer…
+ stadsplanering Dansande robot!. + Motivering Vilken plats valde du, och varför?
Innehåll  Introduktion  Profeten Nuh (Noa)  Profeten Ibrahim (Abraham)  Profeten Musa (Moses)  Profeten ’Isa (Jesus)  Profeten.
Frihetstiden
De fyra elementen.
Urnordiska Mellan ca 200 – 800 e Kr. talade de nordiska folken i stort sett samma språk. Isländskan är i dag mest likt det språket.
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Det var en gång en man som  inte var nöjd med sitt redskap.
Kina ett U-land? Enorm ekonomisk utveckling, risk att man ser ner på Kina som en kommunistisk diktatur. Stora problem... Men samtidigt måste vi inse att.
10km = 10kg? Av Heidi Nabb & John Sjöholm. Kvinnometrar: Naisten Kymppi Sedan våren 1984 Tjejernas Kanontia Sedan 8 juni 1991 Tjejmilen Sedan 19 augusti.
Vi ger liv åt historien och en bild av idag!. Bakgrund Under 1940-talet gavs bokserien ”Gods och Gårdar” ut i hela Sverige. För Halland kom den senaste.
CHRISTOPHER MAURICE BROWN Chris Brown. BAKGRUND  Christopher ”Chris” är född 5 maj 1989  Chris är uppvuxen i Tappahannock, Virginia  Son till Joyce.
Vid Gula floden Kina.
Sverige Sverige vid 1800-talets början:
Vi ger liv åt historien och en bild av idag!. Bakgrund Under 1940-talet gavs bokserien ”Gods och Gårdar” ut i hela Sverige. För Halland kom den senaste.
Orientering.
1. Orsak2. Händelse3. Konsekvens Före/Innan, vad ledde fram till händelsen? Vad var det som hände? Efter, vad blev följderna av händelsen?
Du ska kunna ge exempel på de nationella minoritetsspråken. LGR-11
Kolonialism s
Soldater i trettioåriga kriget
Hej där allihopa!!! Så har då ännu ett år gått och ännu en jul står för dörren. Inte mycket till julstämning med grå och brun mark.
Tage Tage William Etul föddes som äldsta barn till Elof Mauritz Olsson och hans hustru Hilda Christina f. Andersdotter i detta hus i Södra Stensjö.
1800-talet.
Islam Den sista av de tre systerreligionerna. Detta är alltså den yngsta av de tre religionerna.
Frihetstiden
Historia Här kommer en sammanfattning av industrialismen i Sverige på 1700 och 1800-talet. På 1700-talet började industrin växa upp i Europa. På 1860-talet.
Att leva på stormaktstiden
Utkik Historia: s , Frihetstiden
Industriella revolutionen
Soldater.
Presentationens avskrift:

Soldater

Soldater I så gott som varje familj hittar man någon soldat Från slutet av 1600-talet fram till 1901 var indelningsverket i bruk. Generalmönstring vart tredje år finns påArkiv digital och SVAR Går att söka i Centrala Soldatregistret dis.se Soldater

Den största gården i roten blev stamrote och på dess mark förlades oftast soldatbostället. Roten skulle hålla soldaten med utrustning, avlöning och bostad. I Skaraborg skulle hemmanen på detta sätt underhålla 1 500 korpraler och soldater. Soldater

Rekrytering Roten, alternativt rusthållet, skulle stå för rekryteringen av manskap. Man hade tre månader på sig att fylla en plats som blivit vakant. Den nyrekryterade skulle sedan godkännas av Kronan på nästkommande generalsmönstring. Under 1700-talet var åldersgränserna för nyrekryterade satt till 17 år som yngst och 36 år som äldst. Senare sänktes maxåldern till 25 år. Soldaten skulle vara rask, frisk och välväxt, kunna sin kristendomskunskap, ha hår (inte vara skallig) och åtminstone antydan till skäggväxt. I slutet av 1700-talet var minimilängden för en soldat satt till 168 cm men sänktes sedan till 165 cm. Bröstvidden skulle vara minst 80 cm och kroppsvikten över 55 kg. Soldater

Bostaden skulle bestå av förstuga och kammare Bostaden skulle bestå av förstuga och kammare. De bostäder som byggdes under 1700-talet mätte oftast 7,2 x 4,8 meter. På bostället skulle finnas fähus, lada med loge, en bod samt mark bestående av åker och äng. Från början skulle åkern omfatta ¼ hektar men omfattade vid 1800-talets slut 1 hektar vilket var ett resultat av soldaternas nedlagda nyodlingsarbete. Ängen skulle avkasta två lass hö. Jorden brukades av soldaten när han var hemma och av roten när soldaten var ute i tjänst. Viss naturaförmån som vedbrand ingick också i rotens åtagande. Soldater

Utrustning I och med indelningsverkets införande fick regementet sin särskilda uniform. I slutet av 1600-talet var uniformen blå. Rotebönderna skulle hålla soldaten med ”släp-mundering” som användes i fredstid. ”Liv-munderingen” för bruk i krig tillhandahölls av Kronan. I början av 1900-talet byttes till den grå uniformen med den trekantiga hatten som allmänt kallades Carl XII:s hatt.

Soldatens beväpning på 1500- och 1600-talet utgjordes av en 4-5 meter lång pik med järnspets, svärd och musköt. Musköterna var stora, tunga och otympliga. Avfyringen skedde med en lunta fäst vid hanen. Under 1600- och 1700-talet förbättrades handeldvapnen så de blev mer hanterliga och samtidigt övergick man till att benämna dessa som gevär. På 1700-talet infördes också stickbajonetten. Först på 1800-talet kom gevär med slaglås. Då hade man också utvecklat ett repetergevär som, försett med knivbajonett, utgjorde den vanligaste förekommande beväpningen. Soldater

På Axvalla Hed hölls generalsmönstring första gången den 7 juni 1729. Storläger hölls på heden åren 1848, 1858 och 1865. Axvalla Hed behöll sin centrala roll för övningar och mönstringar fram till 1913 då Skaraborgs regemente, efter 109 år i Axvall, flyttades till de nya kasernerna i Skövde. Soldater

Före detta soldater hade förtur till arbetet som kyrkväktare i socknen. Att bli rekommenderad till underhåll på exspektans var en pension som utföll för en soldat efter att han fyllt 50 år om han varit i tjänst 25 år eller när han skulle ha uppnått 30 tjänsteår om han varit kvar i tjänst. Soldater

Soldater Soldattorp i Norra Fågelås 801 Ringaberget 811 Hulan 812 Lilla Almö 813 Stora Almö 814 Stackeryd 815 Krumpekulla 816 Systratorp 818 Stenalmen 819 Källebo 820 Islebo 821 Katebo 823 Stenbacken 824 Uddebo 825 Trollebo 827 Stakaberget Ryttartorp 119 Stackeryd 118 Isleryd Soldater

Generalmönstringsrulla Soldater

Soldater

Soldater