”Existensen föregår essensen!”

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

De eviga frågorna behöver ett svar
”Jag är vinden som blåser”
Etik och moral Vad innebär det?.
Livsåskådning och religion
Liberalism Konservatism
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
~ Den första mobiltelefonen ~
Vad är naturvetenskap i förskolan?
Härnöstudier.
En av de främsta samhällsteoretikerna.
Hinduism - Indiens religion -
Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning
Straffteori.
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Årskurs 8 Entréskolan vt 2013
Konsten att leda sig själv
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS”
HINDUISM - En världsreligion.
Fattigdom och ett gott liv
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Varför finns ondskan? Text: Olov Fahlander
Etik- Modet att välja!.
Grunderna - Från ett logiskt perspektiv André Bodin, Anders Edholm – 2011.
Hur socialt anpassa barn med ADHD ? Konsekvenspedagogik
Ta ställning och handla!
Om konsten att bedöma trovärdigheten hos det du ser, hör och läser
Anders Hummel, Nolhagaskolan, Alingsås –
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
1. Bosättning Hur bodde befolkningen förr i tiden?
Religion och vetenskap
Etik Moral Filosofi.
Etik Religionskunskap, åk 9.
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Grundare: okänd Växte fram för ca 3000 år sedan.
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Värdegrunden Copyright Niklas Josefsson.
Hinduism Många gudar Astrologi Reinkarnation Karma Meningen med
Värdemigrationsprocesser i teorin – en resa i tid och rum Av Lise-Lotte Gustafsson & Olof Franck 1 december 2008 Sverige i Europa, Europa i världen Interkulturell.
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Kriser Vad är en kris? Följande kännetecken brukar användas att definiera en ”normalkris”   Individen upplever att något viktigt behov är starkt hotat.
Filosofi 1.
Sju ”SAKER” som du ska bli duktig på när vi läser historia
Del 1 – mellanösterns bokreligioner
Etik.
Ideologier.
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
MÅLGRUPP Ensamkommande asyksökande ungdomar – väntar på beslut Ensamkommande ungdomar som fått uppehållstillstånd Står utanför arbetsmarknaden Vill ha.
Religion?.
1 Mångfald Hur leder man en arbetsgrupp som präglas av mångfald ?
Vad menas med Normkritik egentligen?
1800-talet.
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Grundare: okänd Växte fram för ca 3000 år sedan.
Buddhismen.
Men vad är ’fri vilja’ för något?
Kunskap och värden – måste vi välja? Sven-Eric Liedman.
Existentiella frågor i dödens närhet
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
VEM ÄR JAG?.
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
+ Etiska begrepp. + Etik och moral I valet om vad som är rätt eller fel visar vi vår moral Rätten till abort Dödsstraff Donera sina organ Ska man förlåta.
Vardagsrasism Inklusive etnocentrism. Etnocentrism betyder att man bedömer främmande kulturer med sin egen måttstock och att man placerar de egna kulturella.
Alla har en livsåskådning
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Davos 1929 Ernst Cassirer Martin Heidegger Varat och tiden
Religion och vetenskap
Ångest, Guds död och det stora språnget
Religion.
Jesu lidande och död.
Presentationens avskrift:

”Existensen föregår essensen!” EXISTENTIALISM ”Existensen föregår essensen!”

EXISTENTIALISM Samlingsnamn för olika läror med följande gemensamt: Individen i fokus Berör livssituationen här och nu Betonande av existensen Betonande av subjektivismen

KÄNDA FÖRETRÄDARE Sören Kierkegaard (1813-1855) Upphovsman Kristen ”Subjektiviteten är sanning” Jean-Paul Sartre (1905-1980) Ateist ”Existensen föregår essensen”

SEX NYCKELBEGREPP EXISTENSEN FRIHET VAL ÅNGEST AUTENTISKT ELLER INAUTENSTISKT LIV ANSVAR

EXISTENS Skillnad mellan människans och tingens sätt att vara. Saker, t.ex. bord, lampor, finns för att någon har känt ett behov av dem. Begreppet finns före existensen. Essensen föregår existensen. Människan föds men det finns ingen given avsikt sig med hennes liv, vad hon är och vad hon bör göra. Hon är inte förutbestämd av något t.ex. Gud. Människan ger själv en funktion/roll i tillvaron på det sätt hon lever. Existensen föregår essensen.

FRIHETEN Människan skapar sig själv – hon är helt fri. Det finns ingen allmängiltig moral. Individen skapar sin egen moral och bär absolut ansvar för den. Själslig frihet. Samhället kan straffa en om man bryter regler men inte tvinga någon att acceptera samhällets normer. Friheten innebär ett tvång att välja. ”Dömd till frihet” Var och en väljer sitt liv och ingen kan välja bort sin frihet. Varje människa är unik.

VALET Valet hänger ihop med själva existensen Friheten märks tydligast i valsituationer och livet är fyllt av valmöjligheter. Genom valen skapar människan sig själva. Att inte välja är också ett val. Om hon inte väljer sänker hon sig till djurens och tingens existens. Människan har ett medvetande med vilket hon kan upptäcka och förverkliga sin frihet.

ÅNGEST Ångest på gott och ont I alla valsituationer är det ofta svårt att bedöma följderna av sitt val. Detta ger människan ångest Ångesten är obestämd, kommer av friheten. [Rädsla=något vi kan peka ut] I våra val är vi ensamma. Inga regler att hålla sig till utan vi är ensamma i vår frihet. Att bli medveten om sin frihet och att våga ställa de grundläggande frågorna är ofta plågsamt och förenat med ångest.

AUTENTISKT LIV ELLER INAUTENTISKT LIV Viktigt att välja sitt eget liv. Om vi inte väljer gör någon annan valet åt oss genom att vi följer massan. Det är lätt att förstå att vi vill slippa ångest och göra som alla andra genom att anpassa oss till färdiga mallar och andras förväntningar. Genom att göra så sviker vi oss själva, det unikt mänskliga, och lever ett inautentiskt liv. Vi blir ”dussin-människor”. ”Mauvaise foi” Få som orkar leva ett fullt autentiskt liv och skapa sig en essens.

ANSVARET Ansvar för sig själv och andra Genom att en människa väljer, så väljer hon inte bara för sig själv utan för hela mänskligheten. I sitt sätt att välja blir hon en förebild. Detta innebär att hon tar på sig ett stort ansvar. Andra människor kan dock inte okritiskt följa hennes val för då blir deras inautentiska. En väljande människa kan bara fungera som inspiration för andra människor.

EXISTENTIALISMEN IDAG Idéerna giltiga idag? Existentialismen fick sitt genombrott efter andra världskriget. Krigets fasor ledde till att många människor upplevt att gamla traditioner och värden gått förlorade. Människan måste börja om från början. I kritiken mot dagens konsumtionssamhälle och ”krav” på att människor inte bara ska konsumera utan också leva självständigt kan existentialismens tankar skönjas.

ARBETSFRÅGOR Frihet är ett centralt begrepp inom existentialismen. Förklara varför. Går det att leva ett autentiskt liv ? Motivera. Varför beskrivs valsituationen så problematisk för människan? Vilken nytta kan du ha av existentialismen? Läs textutdraget ur ”Existensen är en humanism” av Sartre. Besvara uppgiften i slutet av texten.