Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Religion och vetenskap

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Religion och vetenskap"— Presentationens avskrift:

1 Religion och vetenskap
Religionskunskap Religion och vetenskap

2 Albert Einstein Jag tror på en Gud som visar sig i den universella harmonin, men inte på en Gud som bekymrar sig över människornas öden och gärningar. Glöm aldrig när du grubblar över dina diagram och ekvationer att omtanken om människan måste vara huvudmålet för alla tekniska ansträngningar. Bara ett liv man levat för andra är värt att kallas liv.

3 Människan och världen 500-talet fvt: Vad finns? Hur hänger det ihop? Hur har världen uppstått? Hur ser universum ut? 1500- och 1600-talet: Många naturvetenskapliga upptäckter. Gud som skapare var inte ifrågasatt men nu kunde annat än religionen förklara världen. Grogrunden för humanismen. 1700-talet: Första avlägsnandet från Bibeln. Deistisk gudssyn. Ifrågasatte religionen som samhälls- och värdegrund. Yttrandefrihet, jämlikhet och religionsfrihet. 1800-talet: Kommer ännu mer bort från Bibeln. Skapelseberättelsen är fortfarande obestridd. Darwin.

4 Ickereligiösa förklaringar
Humanismen: Människan i centrum. Kritiskt tänkande och rationalism. Det goda i människan betonas. Öppen för mångfald. Grunden för FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Naturalism: Människan är en del av naturen. Samspel mellan allt levande. Miljöfrågor.

5 Religionerna Kristendom: ok med vetenskap Judendom: ok med vetenskap
Islam: ok med vetenskap Hinduism: onödigt med vetenskap Buddhism: ok med vetenskap

6 Kreationism och Intelligent design
Kreationism: Världen har kommit till på övernaturligt sätt. Avvisar idén om gemensamt ursprung, särskilt att människan är släkt med vissa djur. Främst i kristna kyrkor och samfund. Intelligent design: Världen är för komplex för att har kommit till genom en slump. Det måste finnas en intelligent skapare. Kaparen kallas inte Gud.

7 Fundera: Det finns olika uppfattningar om relationen mellan religion och vetenskap, välj några och redogör för dem. Fundera även på vilken betydelse dessa uppfattningar kan ha för individens förståelse av sig själv och sin omgivning. Maila Marias urkundsadress senast onsdag 17 september kl. 10:00


Ladda ner ppt "Religion och vetenskap"

Liknande presentationer


Google-annonser