Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
En förskola att förundras i!
Pedagogisk verksamhetsidé
Intresset uppstod… (Barns inflytande)
Förskolan Körsbäret Handlingsplan Ht-10, Vt-11
Säters förskolor fastställd vt.2009 ( rev.ht. 2010)
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Föräldramöte 12 september 2011
Exempel utifrån ett antal målområden
Källbystugans kvalitetsarbete
Systematiskt kvalitetsarbete 2012/2013
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
Förskolan Matrisens Likabehandlingsplan
Föräldramöte 11/ Välkomna till Syskonavdelningarnas föräldramöte 2011.
Intryck Uttryck Avtryck Intryck Uttryck Avtryck Intryck Uttryck Avtryck Intryck Uttryck Avtryck Intryck Uttryck Avtryck Intryck Uttryck Avtryck Intryck.
Kvalitetsäkring , avd. Holmen, Tullens förskola, Tema: Matematik i vardagen Varför matematik? Matematik används dagligen i många olika situationer.
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Flexibla Lärmiljöer! ”Förskolan ska erbjuda en trygg, miljö som samtidigt utmanar och lockar till lek och aktivitet. Den ska inspirera barnen att utforska.
Lika Behandlings Plan Verksamhetsåret 2012/2013
Vi vill att varje 5 – åring som lämnar våra förskolor i Avesta kommun…
VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN
Pedagogisk dokumentation
Likabehandlingsarbete mot diskriminering och kränkande behandling
En reviderad läroplan för förskolan
Verksamhetspresentation av Tunets fritidshem
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Läroplansträff Välkomna.
, Hej, Nu har snart en termin gått av det här verksamhetsåret. Vi som jobbar med och för era barn summerar det pedagogiska arbetet på förskolan och konstaterar.
Vi upptäcker matematik på vägen...! Det vi gör med kroppen sätter sig i knoppen! Vi cyklar över bron, undrar vad som finns under bron.
Rosen hösten 2014 Vår vision:
En plats för UTMANING UPPTÄCKSFÄRD ÄVENTYR
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Pedagogiska året förskolan solrosen reviderad juli 2013
Föräldramöte Ht
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Förskolan Ekot´s modell för
Läroplansnätverk förskola
Välkommen till Kattfots föräldramöte!
Systematiskt kvalitetsarbete Björnkällan, Sjöhagen och Skogstorp
Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan skall lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling.
Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I FÖRSKOLEVERK-SAMHETEN
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Läroplansnätverk förskolan
Förskolan Ekot´s modell för
pedagogisk dokumentation
Hur kan vi förstå begreppet?
Case Aneby Kommun 20-22/ Hur ser Aneby kommuns vision ut kontra verkligheten, område förskolan?
Sävja Danmark- vår plats i världen -barns inflytande och delaktighet
Välkommen till Brunna, Gröna Lund och Stamvägens förskolor
Norrtälje södra förskoleområde Länna förskola Köpmanholm förskola Frötuna förskola 2015/2016 Alla har förutsättningar att lyckas!
Projektstruktur Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Engelbrektskolans fritidshem Blå, Gul, Grön, Grå & Röd avdelning Årskurs F- 6.
VÄLKOMNA TILL NALLENS FÖRÄLDRAMÖTE Information Presentation av personal. Stängningsdag under hösten 26 oktober.
Sege parks förskola våren 2016 Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
VÄLKOMNA TILL MYGGANS FÖRÄLDRAMÖTE
Välkomna till styrd helpdesk: Lek
Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER.
Föräldramöte Välkomna!.
Välkomna till styrd helpdesk: Skapande
Välkomna till styrd helpdesk: Skapande
Introduktionsförskola i Rinkeby
Hållbar framtid Hopp och framtidstro Avdelning: År:
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2017
Verksamhetsbeskrivning
Helhet och allsidighet
Presentationens avskrift:

Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben

Vårt tema: Matematik i vardagen Våra mål Vi vill stimulera barnens intresse för och förståelse av matematik. Vi vill därför ge barnen rika möjligheter till matematik i lek och vardag. I läroplanen för förskolan har vi arbetat med följande strävans mål under rubriken utveckling och lärande. ”Ge varje barn rika tillfällen att i samspel med andra barn och vuxna upptäcka och utforska matematik i vardagen” Vi har arbetat utifrån följande frågeställningar: Var finns matematik i vardagen? Hur tänker/använder barn matematik?

Arbetssätt/åtgärder för att nå målen Hur vet vi att vi är på rätt väg? Genom dokumentation, barnens reflektioner, intervjuer och reflektioner i arbetslaget. När vi synliggör lärandet för barnen (genom deras egna dokumentationer och reflektioner) då får vi kunskap om vi är på rätt väg. Ta reda på vad barnen redan kan och vet om matematik omkring oss. Data, litteratur, intervjuer, utökad materialtillgång, olika material, naturen, fruktstunden, måltider, på och av- klädning, skapande, eget experimenterande och eget forskande. Vägledning av pedagoger, närstående och sina kamrater. Ständigt pågående dialoger och diskussioner.

Vi har arbetat med matematik inne och ute i vår närmiljö. Hur gick det? Vi har arbetat med vårt tema i 2 terminer. Barnen har varit delaktiga, valt material och påverkat förändringarna i innemiljön så att den är mer anpassad för eget experimenterande och forskande. Barnens lärande har blivit mer synligt genom dokumentationer, reflektioner i grupp och enskilt. Diskussioner mellan barn-barn, barn-vuxen. Vår gemensamma planering har legat till grund för de olika gruppindelningarna för att barnen ska kunna påverka sitt kunskapssökande så mycket som möjligt efter intresse och ålder. Vi har arbetat med matematik inne och ute i vår närmiljö.

Vi har erbjudit barnen olika material att använda sig av för att komma på egna lösningar, tillvägagångssätt för att förstå matematiken i vardagen. Vi har gett barnen möjlighet att efter intresse experimentera med tex. volym, vikt, längd, antal, geometri, mönster och mängd.

Vi har erbjudit barnen att delta i planerade aktiviteter Vi har erbjudit barnen att delta i planerade aktiviteter. Där vi pedagoger innan bestämt hur aktiviteten ska se ut. Vissa aktiviteter har barnen påverkat. I temat har vi aktivt uppmuntrat till att lyssna på varandra, samarbeta och ge uttryck för egna uppfattningar genom att förmedla tankar, erfarenheter och upplevelser i tex. lek, drama, sång, skapande m.m.

Vi pedagoger har utvecklat vår syn på barns lärande om hur barn lär sig, vilka olika lärande strategier de använder sig av. Genom temat har vi blivit mer uppmärksamma och medvetna om matematiken i vardagen. Vi benämner och pratar mer om matematik både med barn, kollegor och föräldrar. Utveckling ,hur går vi vidare? Vi kommer fortsättningsvis att jobba mer medvetet med matematiken som finns omkring oss och benämna den. Vi anpassar, förändrar/förbättrar verksamheten och förskolans miljö efter barngruppens sammansättning tex, barnens ålder och intresse. Anpassar vår planeringstid för att på ett effektivt sätt kunna reflektera med olika kollegor, om olika dokumentationer och frågeställningar som rör barnens lärprocesser och verksamhetens arbetsprocesser. Vi söker nya kunskaper för egen utveckling genom litteratur, fortbildningar, diskussioner och reflektioner med kollegor.

Likabehandlingsplan Mål: Barnen ska oberoende av kulturell tillhörighet, religion och språk erbjudas samma möjlighet till utveckling. Arbetssätt/Åtgärder för att nå målen: Genom att tillsammans uppmärksamma olikheterna i kulturerna och språken, vid till exempel Sånger Räkna Forumteater Traditioner Hur gick det? Vi har erbjudit barnen olika former att uttrycka sig på bl.a genom skapande, drama, sånger och lek. Vi har uppmärksammat de olika språken och jämfört skriftspråket. Vi har introducerat forumteater som ett sätt att synliggöra och hantera konflikter. Vi har firat våra traditioner och varit öppna för andra länders kulturer. Teaterbesök i närmiljön. Hur går vi vidare? Vi fortsätter att främja varandras olikheter och tar del av olika kulturer vi har på förskolan.