Energieffektivisering i landsbygdsbutiker i Örebro län

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
EEF:s 6 steg till Energieffektivisering
Advertisements

Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig
Tyck till på Lnu.se Feedback/förslagslådor – vad ger det?
Välkomna till Malung-Sälens kommun. Malung-Sälens kommun med drygt invånare ligger i det natursköna Dalarna. Kommunen är en av Sveriges största.
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Hur nå ut till företag ? Fred Nordström.
Hur ni sparar energi! Av Kevin,Ibrahim och Hevzi
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
1 En studiemedelsansökan för alla Ny tjänst för studeranderapportering.
Affärsmässigt drivna IT-satsningar i småföretag - en potential för fler nya jobb T Stockholms Handelskammare Microsoft Synovate Temo: David Ahlin.
En informationskampanj om hur man kan spara
Kostnadsfri och opartisk kommunal service
Välkomna! Anna Bäckstäde Energi- och klimatrådgivare i Gotlands kommun
Kortare text Vår butik är Svanenmärkt! Miljön, klimatet och en hållbar utveckling är frågor som ligger oss nära. Därför har vi tagit steget till att.
Energiråd för butiker Hej och välkommen till detta möte som ska handla om energieffektivisering i butiker. Att inte riktigt veta hur situationen ser ut.
Effekter och upplevelser av kontakten med energi- och klimatrådgivare
Galgvreten, Enköping.
Samlad effektbedömning alla planer 1.Innehåll för nationella planen 2.Kompletteringar för att täcka alla planer 3.Arbetsformer Mattias Lundberg, WSP Analys.
STANNA Ett projekt för ökat stöd och delaktighet i etablering i Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län Projektet STANNA ska utveckla mottagandet.
ENERGIEFFEKTIVISERING
Svenskt Friluftsliv har till uppgift att bevara och utveckla förutsättningarna för det svenska friluftslivet Stärka friluftsorganisationernas långsiktiga.
Remiss 8 januari till 14 februari Vad ville vi veta? Är analysen relevant och korrekt? Kontroll av uppgifter om butiker o bensinstationer i kartorna Ger.
Norrbottens energikontor AB Europas nordligaste regionala energikontor - Bildades Är oberoende och icke-vinstdrivande - Ägs av kommuner och landsting.
Ett kontor med utsikt. 450 kontor i Europa En del av EU:s energipolitik Medlemmar i FEDARENE – Europeiska energikontorsföreningen.
Energieffektivare företag. Vilket stöd kan Energikontoret ge
SATSA II Regional cykelstrategi. Vi arbetar tillsammans för att öka cyklandet i Stockholms län. Vi vill skapa snabba och effektiva stråk för cykelpendling.
Energikartläggningscheckar
Klimatkollenkurs 18 april 2012 Pernilla Kvarmo Jordbruksverket.
Matematiklyftet Märta-Stina Gahlin Lundberg
Energieffektiviserings direktivet
PROEFF ”Projekt för energieffektivisering i skånska företag genom tillsyn och rådgivning” GRUNDUTBILDNING -Energieffektivisering och energitillsyn 20 mars.
Energi- och klimatseminariet uppföljning 2014 Kerstin Angberg-Morgården, 11 juni 2014 Energisamordnare på Länsstyrelsen Dalarna.
Utvärdering + uppföljning = resultat
Energi i tillsynen - ett gott exempel
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Affärsmodeller och metoder för energieffektivisering Rickard Waern, projektledare.
Energieffektiviserings stöd Förordning (2009:1533) om statligt stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting Föreskrift 2010:1.
Energi Älvkarleby Ridklubb
Lönsam energieffektivisering LÖNSAM ENERGIEFFEKTIVISERING Galären och hållbarhet Våra fastigheter skall utmana staden invändigt och utvändigt,
Välkommen till Företagsutbildningen 2013
INNEHÅLL Vad är en biotopdatabas? Varför behövs den? Vad gör projektet idag och vad är målet?
Mervärden och aha-upplevelser
Utveckling och ekonomi
Genomförande EPC Olika faser i genomförandet.
Arbeta med flerbostadshus. Program BRF Energiklok Så jagar ÖBO energitjuvar Gemensam diskussion och guldkorn Utvärdering.
Strategier för energieffektivisering i fastigheter Roger Gunnarsson, Energikontor Sydost.
Intensiv lammköttproduktion i kombination med extensiv naturvård
Serviceprogram (RSP) Remissutkast Jämtlands län - att längta till och växa i.
Energieffektivisering PROEFF II Sk å nskt klimatm å l. Effektivare energianv ä ndning Energianvändningen i Skåne ska år 2020 vara 10 procent lägre än genomsnittet.
Samarbetsaktörer & projekt Länets alla 12 kommuner Från ord till handling Energibalanser Energi- effektiviserings- strategier Klimat- och energistrategier.
Delprojekt 1:1- Projektbidrag via länsstyrelserna 50 mkr för 2007 Länsstyrelserna - ansökningar och beslut Projekt inom affärsutveckling och.
Hur kan 793 Mkr bli mer? Håkan Brynielsson
Elev loggbok.
Greppa Näringen framåt, Vad är på gång? Skövde Stina Olofsson, Jordbruksverket.
Den kommunala energi- och klimatrådgivningens (EKR) utvecklingsresa.
Incitament för energieffektivisering Bakgrund till projektet: -Ett projekt finansierat av Nationella regionalfondsprogrammet Att stödja övergången.
Energiklok Affärsrådgivning Ett verktyg för att skapa framtidens kostnadseffektiva, konkurrenskraftiga och energikloka företag. Startmöte 4 oktober.
Delprojekt 1:1- Projektbidrag via länsstyrelserna
Coacher för energi och klimat
Tillsyn av egenkontroll av energihushållning
Nobelmötet 2016 Ingela Valeur, Miljöstrateg
Statligt investeringsstöd för solceller
Tillsyn av egenkontroll av energihushållning

SPARA ENERGI Jarl Nilsson Elektro-Emanuel AB
Jeanette Schlaucher Miljöstrategiska enheten Länsstyrelsen Skåne Hej!
Energi Älvkarleby Ridklubb
Presentationens avskrift:

Energieffektivisering i landsbygdsbutiker i Örebro län Päivi Lehtikangas Energikontoret Regionförbundet Örebro

Varför detta projekt? Landsbygdsbutiker har ofta tufft! Landsbygdsbutiker är enormt viktiga! Landsbygdsbutiker har energibesparingspotential! Landsbygdsbutiker har överlevnadspotential! En på olika sätt viktig målgrupp att arbeta med!

Att rigga ett projekt Analys av viktiga aktörer Butikerna Energi- och klimatrådgivarna, Energikonsult, Landsbygdsmentorerna, Länsstyrelsen och Energikontoret Möjlig finansiering Koppling till energifrågan: Energimyndigheten Koppling till det servicestrategiska: Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling genom Länsstyrelsen Örebro län

En välfungerande referensgrupp A & O!

Projektets mål och hur har det gått? att ta fram utbildning och utbildningsmaterial för energi- och klimatrådgivning i butiksmiljöer JA! att genomföra utbildningen - teori och praktik JA! att 15 butiker får en energianalys JA! att ta fram en enkel informationsbroschyr till ”alla” butiker i landet. JA! att 15 butiker söker investeringsstöd INTE RIKTIGT …

Så här har det gått med investeringsstödansökningarna 6 av 15 har sökt hittills. Ytterligare 7 vill söka till investeringar senare totalt 13 av 15 En butik har gjort stora åtgärder men vill inte söka stöd. En butik har inte mycket planer för framtiden. OBS. 4 av 15 butiker har bytt ägare under projekttiden.

Åtgärder med investeringsstöd Exempel på gjorda investeringar: Glasdörrar till kylmöblerna Nya effektivare kylmöbler Byte av fönster Investering i nya värmesystem (från fossilt till förnybart!) Planer för senare investeringar Framför allt olika typer av investeringar i kylmöbler

Åtgärder utan investeringsstöd Alla butiker har gjort energibesparande åtgärder! Exempel: Timers till drickakylar Justering av ventilationen Justering av temperaturer i kylmöbler Justering avfrostning Byte av huvudsäkring, t.ex. från 65A till 35A En av butikerna säger sig spara 5 procent på dessa tre åtgärder

Investeringskostnad kontra payofftid * * Investering utan externt stöd.

Investeringskostnad kontra payofftid Styrsystem ventilationen, lock till frysarna, tilläggsisolering av vinden. * * Investering utan externt stöd.

Investeringskostnad kontra payofftid T.ex. ny entrédörr, luftsluss till ytterdörren. Arbetsmiljösynpunkt!

Investeringskostnad kontra payofftid Justering av temperaturer och ventilationen, rengöring, installation av timers

Investeringskostnad kontra payofftid Styrsystem ventilationen, lock till frysarna, tilläggsisolering av vinden. T.ex. ny entrédörr, luftsluss till ytterdörren. Arbetsmiljösynpunkt! Justering av temperaturer och ventilationen, rengöring, installation av timers

Butikers synpunkter 12 månader efter Butikerna tyckte att det var positivt att delta i projektet. Vissa har varit lite skeptiska i början och förstod inte hur detta skulle hjälpa dem men har ändrat sig under projekttiden. Intresset för energifrågor har ökat, och man har i flera fall blivit förvånad över effektiviseringspotentialerna. Butikerna har inte varit medvetna om hur mycket små saker man kan göra för att förbättra ekonomin. Flera säger sig ha fått en annan syn på energiförbrukningen.

Projektets långsiktiga mål De långsiktiga målen som ligger utanför projektet är 5-10 % energibesparingar i butiker som inte gör nyinvesteringar och 15-25% energibesparing i butiker som gör investeringar. Möjligt? Potential finns enligt dessa 15 butiker!

Tack! Päivi Lehtikangas Energikontoret Regionförbundet Örebro paivi.lehtikangas@regionorebro.se www.regionorebro.se/energikontoret PS. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev!