Individuellt Stöd i Vuxenlivet Arbetslinjen 2.0

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Demensvård utifrån palliativ vårdfilosofi
Advertisements

Landstinget och Kommunerna i Kalmar län - i samarbete
Rätt stöd till arbete.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Vision ” I Örebro finns ett levande vitalt civilt samhälle.
Beredningen för integration och mångfald
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Supported Employment & Customized Employment
Uppdrag om utveckling av kvaliteten i introduktionsprogrammet yrkesintroduktion - ett av de svenska uppdragen som inkluderas i LPA-projektet Cristina.
Lärande nätverk och innovativ kompetensutveckling
- nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv
Samordningsförbundet. Förstudie Arena Projektperiod 1 febr – 31 dec 2014 Projektledare; Päivi Johansson.
INDividuellt och Anpassat stöd till arbete för personer med neuropsykiatrisk/psykiatrisk funktionsnedsättning eller personal/verksamheter som möter.
Motivation Arbete Glädje Idrott Cooperation
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
KomAn – vägar till arbetslivet för personer med funktionsnedsättning
Modellen
ETT UNIKT SAMARBETE MELLAN STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING OCH NORRTÄLJE KOMMUN INOM HÄLSA SJUKVÅRD OCH OMSORG
AU Digital samverkan LO Process
Vad kan du göra för att underlätta för patienter/brukare/…….. så att de kan få ett avlönat arbete. De flesta svaren handlade om vad som erbjuds i era respektive.
Möjligheter till arbete med hjälp av kognitivt stöd ?
Projekt PORTEN EN VÄG UT I ARBETSLIVET
Hjärta eller hjärna? Susanne Håkansson Karriärvägledare
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 30 juni 2011 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Augusti 2009.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Samverkansinsats Trampolinen
Försäkringskassans roll i samverkan
Styrning och ledning av Nackas vuxenutbildning – diskussionsunderlag
En metod som ger jobb IPS ökar aktivitetsförmågan hos psykiskt sjuka. Det visar sig genom att fler får jobb, de har längre anställningstid och fler arbetade.
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Samverkan Asperger Till Sysselsättning Arbete
Lokal Arbetsförmedling
Aktivitetsersättningen I november 2010 uppbar personer ersättningen. År 2007 var det personer. Psykisk funktionsnedsättning är den vanligaste.
Vilket stöd kan IPS-modellen erbjuda
Valideringsprocessen
RAMS -R ehabilitering, A rbets M arknad och S ysselsättning En verksamhet som riktar sig till personer mellan 18 och 64 år som uppbär försörjningsstöd.
Tänka nytt eller har vi tänkt färdigt?
De som kom 2006 till Sundsvall – Hur såg det ut för dom 2009? 70 % självförsörjande hösten % i sysselsättning i nov 2009 varav 30 % i arbete och.
Yhmyndigheten.se Lanseringskonferens valideringsinfo.se.
Truls Hallin & Mikael OttebrantSidan 1 av UTVECKLINGSNÄMNDENS FÖRVALTNING UPPDRAG Validering av lärande OCN-metoden som en del av Lärlingsspåret.
Psykiatrisk vård och omsorg med kunskap och värdigt bemötande Prio-projektet.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Bakgrund -Generationsväxling Personalbrist Över 20% går i pension -Efterfrågan på personal inom vård och omsorg med utbildning både på gymnasial.
1.
Projektet Bakgrund, mål & syfte, målgrupp, tidsramar, processinnehåll, valideringsmaterialets användningsområde.
Kompetensportfölj - Samverkan för bättre utbildning
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
För ett bättre samarbete runt barn och ungdomar med psykisk ohälsa
Tillsammans skapar vi jobb för fler!
ArbetSam – Erfarenheter och satsningar
Arbetsförmedlingens projekt och stöd För att nyanlända arbetssökande snabbare ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden Anna Ålund
Nya samarbetsformer för framtida kompetensförsörjning Malin FerbasMaria Ingvarsson
Länsstyrelsens uppdrag om integration Med fokus på mottagande och bosättning av ensamkommande barn och nyanlända. Utmaningar, möjligheter och samverkan!
Samhälle Mål: ”Gotland erbjuder hög livskvalitet med social rättvisa, inomregional balans och en hållbar tillväxt som gör att människor vill bo och verka.
Hur arbetet med hållbart företagande kan användas i marknadsföringen.
Resursgrupps-ACT R ACT en metod med stöd i nationella riktlinjer.
Bakgrund Det stöd som idag finns riktar sig främst till de som har dokumenterade funktionshinder. Det finns idag många personer som inte har en dokumenterad.
OCN-metoden. OCN-metoden (Open College Network) är en väl utvecklad metod för kvalitetssäkring och erkännande av kunskaper, färdigheter och kompetenser.
Bild av esf-projektets tänkta process och målgrupp
Upplägg En nätverksdriven samverkanslösning för smartare etablering på arbetsmarknaden Skellefteå, 31 oktober
Utvidgad SIP – ”Jobb SIP” Samordnad individuell plan
Syfte för samverkan inom Vård och omsorgscollege Södra Norrland
Validering av reell kompetens för tillträde och tillgodoräknande
Arbetsrehabilitering - ökad utslussning
Utvidgad SIP Samordnad individuell plan
Förbättra klubbkvalitet
Enheten för uppföljning och utvärdering
Daglig verksamhet i utveckling
Presentationens avskrift:

Individuellt Stöd i Vuxenlivet Arbetslinjen 2.0

Bakgrund NOVA   NOVA är en nyetablerad enhet inom Vårdbolaget TioHundra AB. Enheten är organiserad inom VO Habilitering & Handikapp och har inledningsvis växt fram utifrån ett uppdrag 2010 från Förvaltningen. Därefter har verksamheten utvecklats utifrån en mer traditionell Daglig Verksamhet (arbetsanpassning) till att i ”förädlad” form arbetat vidare under arbetsnamnet Arbetslinjen. Vägen till arbete

  NOVA Vägen till arbete

NOVA ISV är en grundläggande del av vår arbetsmetodik Vägen till arbete ISV är en grundläggande del av vår arbetsmetodik ISV bygger på grundprinciperna i Supported Employment (SE) SE är enligt Socialstyrelsen ett samlingsnamn för en viss typ av arbetsrehabiliteringsinsatser för personer med funktionsnedsättningar ISV tar avstamp i SE på många sätt men fokuserar så långt det går på deltagarens hela livssituation och inte bara på arbetslivet

ISV med fyra interagerande moduler Grundsysselsättning - Struktur i vardagen med arbetsliknande uppdrag - Social samvaro - Inledande kartläggning (identifiera styrkor och intressen) - Motivationsarbete - ”prova på” under trygga former   Praktik - Identifiera intressanta arbetsplatser - Introducera för arbetsgivare - Utökad kartläggning (prova styrkor och intressen) - Stöd på arbetsplatsen (uppföljning, utvärdering) Validering - Påbyggnad på kartläggningen - Arbetslivets vardagsvillkor (söka jobb, sociala regler, förväntningar) - Tydliggjord och dokumenterad kompetens - Individuell ”handbok” (verifierade styrkor, strategier, metoder) Arbete - LSS-insatsen avslutad eller ”parkerad” - Fortsatt stöd till arbetstagaren (Personligt Biträde via AF) - Stöd till arbetsgivaren NOVA Vägen till arbete

Nätverk och Samverkan NOVA Deltagarens motivation är en grundläggande framgångsfaktor Om tillvaron är begriplig, hanterbar och meningsfull så ökar sannolikt graden av motivation och därmed också individens drivkraft Motivational Interviewing MI Non Violent Conversation NVC Lösningsfokuserat arbetssätt NOVA Vägen till arbete Nätverk och Samverkan Varje deltagare får en ansvarig handledare från NOVA Uppdrag att identifiera och samordna det personliga nätverket Uppdrag att identifiera, samordna och följa upp den individuella samverkansplanen

NOVA Vägen till arbete

Vår största utmaning ! NOVA Vägen till arbete Hur ska vi etablera NOVA som en efterfrågad aktör på den lokala arbetsmarknaden? Med vilka argument ska vi övertyga lokala arbetsgivare att ta emot våra deltagare?

Vårdbolaget Tiohundra tar ett initiativ till ett nätverk av socialt ansvarstagande företag i Roslagen NOVA Vägen till arbete Tiohundra har en dominerande roll inom välfärdsområdet i Roslagen en unik möjlighet att ta initiativ och ansvar för hur vi och andra påverkar samhället Corporate Social Responsibility CSR ligger i tiden för det moderna företaget kan delas upp i tre delar; ekonomiskt, miljömässigt och socialt ansvarstagande att erbjuda praktikplatser eller anställa ur grupper som har svårt att få jobb konkreta åtgärder på varje enskild arbetsplats och engagerar ofta personalen

NOVA SAFIR blir ett nätverk av lokala medlemsföretag som vill utvecklas genom att också ta ett socialt ansvar. SAFIR kan bli ett positivt varumärke som lanseras och drivs av TioHundra AB genom NOVA. Kanske i samarbete med t.ex. FK, AF, Norrtälje Kommun Medlemsföretagen erbjuder NOVA-deltagare aktiviteter, praktik eller anställning. SAFIR kan delas in i olika nivåer och innehåller: Marknadspaket, logo, annonser m.m. Utbildning (ISO26000, funktionsnedsättning m.m.) Informationsmaterial till personal Nätverksträffar SAFIR-dagen (årligt evenemang) Årets SAFIR-företag - prisutdelning Varumärket SAFIR används som kommunikator i företagets initiativ till samverkan mellan, och utveckling av, socialt ansvarstagande företagare i Roslagen. Vägen till arbete

Vägledning för socialt ansvarstagande ISO 26000 NOVA Vägen till arbete

Organisation och Process 2013 NOVA UPPDRAGS- GIVARE NÄTVERK Vägen till arbete SAFIR Arbetskonsulent ISV Stödperson Nätverkssamordning KVALITET & MARKNAD Information Dokumentation Kvalitet Marknad Enhetschef Ledning Verksamhetsutveckling Strategi Omvärld

NOVA Arbetslinjen Vägen till arbete