Avloppsinventering Haverö Strömmar

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Frågor som vi brottats med
Advertisements

Att identifiera och utveckla ledare
Tvärvillkor Vanligaste bristerna 2009 Larm i stallar m.m. om djurskydd Nya tvärvillkor 2011 Livsmedelssäkerhet Bevattningsregler.
AKTIESPARARNA ÖSTERSUND Presentation
Hur vi kan höja Salthalten i Östersjön.
Välkommen! Stormöte 28 april 2013 Ortsutveckling FLENS STAD.
78 respondenter. 2 [1] Hur har det varit hemma sedan du var här sist?
INFORMATIONSTRÄFF 19/
PRISLISTA BRÖLLOP 2011 Fotograf Hanna Ågren.
Rent Vatten.
Axamo Östra Fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp,
Allmänna hänsynsregler
VA*-utbyggnad – Skättilljunga
SIDAN 1 Kampanjrådgivning -gallring. Gallringsinventering våren 2012  Inventering av gallringsbeslut 1990 till idag  Fokus på: –Är beslutet.
Tuvan Tuvan är ett Avloppsreningsverk i Skellefteå.
Isabel Enström, Gotland Daniel Liljeberg, Villaägarnas Riksförbund Tove Göthner, SKL Björn Risinger, HaV Margareta Lundin Unger & Maud Larsen, HaV.
Elsäkerhet.
Bedömning för lärande Workshop för nyckelpersoner i Sundsvalls kommun
Tillbyggnad småhus När krävs bygglov? Förutsättningar för bygglov
BEANS NÖJD KUND INDEX (e-survey undersökning)
Videokonsultation med medborgare
BUDGETDIALOG 24 APRIL 2013 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN 2013 ADM/LEDNINGMILJÖKART/MÄT/GISBYGGLOV 2012 ADM/LEDNINGMILJÖPLANBYGGLOV PLAN MBF.
Energiintelligent Dalarna Nätverksträff Dalakommunernas Energi- och klimatgrupp 30 januari 2014.
Kort om | Skydd. Skyddens uppgift är att minimera effekten den anslags energi som uppstår vid en omkullkörning. Dvs. absorbera så mycket energi som möjligt.
1 Du ska nu starta bildspelet för övningsuppgiften. För att göra detta leta upp på din sidan symbolen som visas nedan och klicka på den. För att komma.
Den magiska tråden. Jag har gjort en höst halsduk. Den skulle vara varannan varm färg och varannan kall färg. Jag har bytt färg flera gånger.
Magnus Edström Vattenhandläggare Miljöenheten/Länsstyrelsen
Susanne Eriksson och Lennart Höglind Lagstiftning, miljömål etc Avloppsreningsverk.
22 maj – val av åtgärd  Åtgärdsmetoder  Åtgärdsutredning  Riskvärdering 12 september - ärendets handläggning   Granskning av åtgärdsutredning  
Lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD)
Vatten och avlopp Latrinlösningar på kolonilotter Enskilda avlopp hos privatpersoner Kommunalt dricksvatten Grundvattenprovtagning Legionella.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Ny E-tjänst för Nyps
Strandskydd och miljöpolitik
F.d. Värnamotvätten Efterbehandling av förorenade områden – möte m. workshop om klorerade lösningsmedel den 6-7 september 2012 i Stockholm (Pär Nilsson.
Akutflöden VGR Område uppföljning och analys Catarina Karlberg
Tillsynsvägledning enligt PBL/PBF
Många möjliga mål Morgan Johansson Skara kommun. Kommunen har ett brett ansvar Dagvatten Dricksvatten Avloppsvatten Vattendrag Sjöar Vattendirektivet.
Anlägga avlopp med hänsyn till miljö- och hälsoskydd
Utlämnande av allmän handling
En konsument är en person som förbrukar varor och tjänster.
Sjätte terminen på University of Connecticut UConn.
PROEFF ”Projekt för energieffektivisering i skånska företag genom tillsyn och rådgivning” GRUNDUTBILDNING -Energieffektivisering och energitillsyn 20 mars.
Bygg- och miljökontoret Ånge Kommun
1 Nattvandring Kommunpoliserna Thomas och Claes. 2 Främjande verksamhet? vuxna förebild vittne iakttagare tröst hjälp lugnande nykter engagerad medmänniska.
Jordbrukspolitikens stöd till anläggning och restaurering av våtmarker
Funktion i kompakt format
Hållbarhetsindex En kort presentation av hållbarhetsindex och resultatet 2014.
Erosion betyder att jord och berg slipas ner av olika saker, ungefär som när man använder sandpapper i slöjden. Vattnet är den yttre kraft som påverkar.
15:45Genomgång i omklädningsrummet Indelning i 4 lag (Svart-Röd-Vit-Grön) 16:00Uppvärmning på isen. Utplacering av koner 16:05Övning 1: Slalom med ögla.
Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö - målmanual för uppföljning
Google SketchUp Del 1.
Exempel på information till – anpassa till lokala förhållanden
Info VA-strategi Smedjebackens kommun
Fastighetsbildningslagen
Magnetism Hur fungerar det då?.
Så bedömer du ditt avlopp
Risker med förorenade områden i länet
Välkommen! Förskoleklass hösten 2013.
Biologi Livets former.
Hur vi kan höja Salthalten i Östersjön. O2gruppen.se.
Välkommen till ett seminarium om Klimatarbete och klimatinvesteringsprogram En heldag om klimatstrategi och Klimp- bidrag! Den 29 maj 2007 på Landstingets.
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Garagegolv Varför Många garagegolv har gått sönder, det samlas vatten och det blir värre och värre Garagen i den södra längan (18 st) åtgärdades i fjol.
Tillsynens juridik och dilemman Miljöjurist, Dr Margaretha Svenning.
Ekologi Vetenskapen om de levande varelsernas relation till sin omvärld.
Ta hand om ditt avlopp – tips och råd Klicka så kommer det en ny bild.
KOMMUNALT VA UPPERUD, BÄCKEN, LINDDALEN OCH SKOLMÄSTRE
Digitalisering och effektiva processer
Välkommen! Kvällens upplägg Information om inventeringen
Hur du ansöker om tillstånd till enskild avloppsanläggning
Presentationens avskrift:

Avloppsinventering Haverö Strömmar Information från Bygg- och miljökontoret

Varför en avloppsinventering? För att: Skydda det vackra och betydelsefulla vattendraget. Skydda fridlysta arter. Säkerställa en god dricksvattenkvalitet. Minska spridning av näringsämnen, bakterier och läkemedel. Skydda Ljungan och Östersjön från föroreningar. Det finns många dåliga avlopp i området.

Var sker avloppsinventeringen? I området runt Haverö Strömmars naturreservat. Vi börjar uppströms på norra sidan av Ljungan.

När sker avloppsinventeringen? 30 maj – 10 juni 2011 2012 2013 Vi kan inte ge en tid för när vi besöker just er fastighet. Vi kommer att lämna lappar för att visa att vi varit där. Uppskattningsvis 50 fastigheter per år.

Hur går avloppsinventeringen till? Vi kommer att besöka er fastighet för att titta på: Slamavskiljaren (brunnen). Den efterföljande reningen (infiltration/markbädd). Torrdasslösningar. Tillgången till dricksvatten. Eventuellt ”synlig” miljö- och hälsopåverkan, exempelvis kraftig växtlighet, lukt eller avloppsvatten som tränger upp ur marken.

Vad händer efter inventeringen? Inventeringsresultat i brevlådan runt midsommar. Uppfyller inte anläggningen gällande krav måste anläggningen åtgärdas. Bygg- och miljökontoret begär in ansöknings/anmälnings handlingar. De ska vara inlämnade senast 13-09-30 för permanenthus och två år senare 15-09-30 för fritidshus. Om inte ansökan/anmälan inkommit föreläggs fastigheten med förbud mot utsläpp av avloppsvatten.

Viktigt att tänka på! Sök tillstånd! I ert område saknar 95% av avloppsanläggningarna tillstånd. Att en avloppsanläggning finns på fastigheten sedan tidigare innebär inte att tillstånd till avloppsanläggningen finns. Om avloppsanläggningen åtgärdas utan tillstånd måste en miljösanktionsavgift á 5000 kr betalas till staten, och i värsta fall behöver den nya anläggningen bytas ut.

Röd-gul-grön

Avloppsmässa 14 april kl 16-20 Bangårdsgatan 17. Leverantörer av avloppsanläggningar, gräventreprenörer och banker. Tekniska förvaltningen. Energi- och klimatrådgivaren. Bygg- och miljökontorets avloppshandläggare. Vi bjuder på fika.

Så går ett ärende till Ansökningshandlingar inkommer till kontoret. Därefter gör vi platsbesök för att titta i en provgrop. Vi tittar på grundvattennivån, nivån till berg och markens egenskaper. Vi skriver och skickar ett beslut med villkor. Ni fotograferar anläggningen under byggprocessen. Vi slutbesiktar anläggningen via era inlämnade fotografier. Uppgifter skickas till tekniska förvaltningen.

Viktiga delar i en avloppsanläggning Slamavskiljare T-rör Fördelningsbrunn Infiltration Markbädd Moduler Avluftningsrör Minireningsverk

Slamavskiljare - brunn Avskiljer slammet och hindrar stopp i anläggningen. Dimensioneras för minst 5 personer dvs minst 2m3 för att utjämna avloppsvattnet som kommer i stötar. Tre kamrar eller motsvarande enligt svensk standard.

T-rör Hindrar slammet från att ta sig in i den efterföljande reningen. Tar sig slam dit blir det stopp i anläggningen.

Fördelningsbrunn Sprider avloppsvattnet jämnt i den efterföljande reningens spridningsrör. Fördelningsbrunn används inte när den efterföljande reningen är uppbyggd av moduler.

Efterföljande rening = infiltration/makbädd Det är först i den efterföljande reningen, rening av avloppsvattnet sker. Här renas avloppsvattnet från näringsämnen, bakterier, mediciner och kemikalier.

Infiltration Renar avloppsvattnet genom bakterier i marken som tar hand om, näringsämnen, dåliga bakterier, mediciner och kemikalier medan avloppsvattnet sakta transporteras genom jorden. Infiltrationer fungerar inte om marken är mycket tät (lerig). Då tränger avloppsvatten upp ur marken.

Markbädd Samma princip av rening som infiltrationer, men byggs helt upp av material utifrån. Har ett utlopprör i botten på anläggningen som leder avloppsvattnet till ett dike.

Moduler Renar avloppsvatten i moduler efter samma princip som i infiltrationer/markbäddar, med en biohud. Kräver mindre yta och mindre grus. Kan anläggas både som infiltration och markbädd.

Avluftningsrör Hjälper till att syresätta marken så att bakterierna kan bryta ned föroreningarna i avloppsvattnet. Är ett krav när infiltrationer/markbäddar anläggs med moduler.

Minireningsverk Kan uppnå en mycket bra rening av näringsämnen. Kräver mycket skötsel. Behöver kompletteras med efterföljande rening eftersom de har svårt att rena bakterier.

                                            Hög skyddsnivå Ett område med hög skyddsnivå är extra skyddsvärt. I dessa områden ställs högre krav på avloppsrening. Mer fosfor behöver renas än vad en vanlig slamavskiljare med infiltration/markbädd klarar av.  

Årscykel

Frågestund