Hur lärande på arbetsplats går till på Island i dag. Utmaningar - projekt Nordisk Mötesplats om lärande på arbetsplats i Stockholm 13 november 2013 Helen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Skola och arbetsliv i samverkan
Advertisements

Kärnkraftsopinionen november 2006 T Analysgruppen vid KSU:Hans Ehdwall Synovate Temo: Arne Modig, John Almering Datum:
Varför EU? Varför sammanhållningspolitik? Varför Interreg? Daniel Tarschys Stockholms universitet & SIEPS (Svenska Institutet för Europapolitiska Studier)
EU:s strukturfonder Strukturfondspartnerskap
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Gymnasiearbetet p..
Skolan och framtida utmaningar för sammanhållning och rättvisa
Närvaro!!.
Individuellt Stöd i Vuxenlivet Arbetslinjen 2.0
Uppdrag om utveckling av kvaliteten i introduktionsprogrammet yrkesintroduktion - ett av de svenska uppdragen som inkluderas i LPA-projektet Cristina.
- nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv
Stockholmsenkäten 2012 Temarapport: Droger och spel Gymnasieskolans årskurs 2 Elevundersökning i årskurs 9 och gymnasieskolans år 2.
SYV Studie- och yrkesvägledning
Nya Elementar!.
Lärande på arbetsplats =inlärning i arbetet i Finland.
Beskriva den kommunala markanvisningsprocessen
Fjärde järnvägspaketet
Centrala innehåll och kunskapskrav
Får inte flickor klä sig i rosa nu
Plug in riktar sig till elever som avbrutit eller riskerar att av bryta gymnasieskolan. Nationellt visar SKL:s öppna jämförelser att ca 77% fullföljer.
G A S Tillgången till och utformningen av den gymnasiala utbildningen är en strategisk fråga som har betydelse för både tillväxtfrågor.
Som utvecklingskraft. Internationalisering: varför?
Projekt Lärande på arbetsplats ÅLAND Åland har invånare: Mariehamn Landsbygden Skärgården2 219.
Om övningsskolor presentation gjord av Stockholms universitet (Cecilia Netje) vid den nationella VFU-konferensen den 12 april, 2013.
En viktig utgångspunkt- skolans breda uppdrag
Vård- och omsorgs-(college)
ROLIGT. FRAMTIDS- UTMANING Nya lösningar Kunskap om olika yrkesområden.
Lärlingsutbildning ”-Nu höjer vi yrkesutbildningarnas kvalitet. Att eleverna utbildas på arbetsplatserna ger duktiga yrkesarbetare med moderna kunskaper.”
Att främja närvaro – för alla elevers rätt till utbildning.
Vad skiljer APL från APU??
Föräldraråd
Språkbron - metodutveckling för arbetsplatsförlagt lärande
Livslångt lärande EU:s nya gemensamma utbildningsprogram Mål ” Ett konkurrenskraftigare kunskapssamhälle, med bättre arbetsmarknad och ökad social.
Verksamhetsidé Ung Företagsamhet arbetar, genom utbildningskoncept för skolan, för att Sverige ska få fler företagare och företagsamma medborgare. stimulerar.
Valideringsprocessen
Utmaningar inom utbildningsområdet i Stockholms län Stockholmsregionen ur ett OECD – perspektiv Ett antal problembilder och utmaningar KSL:s roll och uppdrag.
Så ser det ut i Skåne – problem och möjligheter, Att välja jämställdhet Christian Lindell
Språkstöd på modersmål för att medvetandegöra sitt eget lärande
Läroplansträff fritidshem
Yhmyndigheten.se Lanseringskonferens valideringsinfo.se.
Gymnasial lärlingsutbildning »Bakgrunden till Skolverkets förslag till Gy-lärling? » Hur kan förslaget bli framgångsrikt för alla elever i gymnasieskolan.
Kvalitetsredovisning Resultat för grundskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Gymnasieutredningen Gymnasieutredningen U 2007:01 Anita Ferm.
Entreprenörskap + Studie- och yrkesvägledning
Kvalitetsredovisning Resultat för gymnasieskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Övergång skola - och sen?. Ny nordisk definition dövblindhet Dövblindhet är ett särskilt funktionshinder. Dövblindhet är en kombination av funktionsnedsättningarna.
”Om vi fick bestämma” Kick-off oktober 2012.
Skillnader i lagstiftningen Analys om de skillnader som finns i lagstiftningen är motiverade ur pedagogiska, sociala eller andra aspekter Se över gällande.
Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Antal respondenter:
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Vuxenutbildning MÅLEN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING ÄR ATT VUXNA SKA STÖDJAS OCH STIMULERAS I SITT LÄRANDE. DE SKA GES MÖJLIGHET ATT UTVECKLA SINA KUNSKAPER.
Arbetsförmedlingens projekt och stöd För att nyanlända arbetssökande snabbare ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden Anna Ålund
Nuläge och utmaningar i elevhälsan. SKL:s elevhälsoundersökning  Varför undersökning?  Vad visade den?  Reflektioner  På gång.
Studie och yrkesv ä gledning KUNSKAP OM MIG SJÄLV Det som finns inuti mig själv KUNSKAP OM ALTERNATIVEN Det som finns utanför mig själv FATTA BESLUT -
Inbjudan till Handledarutbildning 2016/17
Skolinspektionen i Almedalen 2017
Inbjudan till Handledarutbildning 2017/18
Delprojekt 2 i Yrkeskompassen
Enheten för mottagande av nyanlända elever
Tidigare granskningar
Anläggningsbranschens kompetensdag
Grundskolorna åk 8 vt -19 vecka
Personen från Skolverket
Erasmus+ mobilitet yrkesutbildning
Vad är och hur når vi en inkluderande arbetsmiljö på APL platsen?
Garanterad undervisningstid i gymnasieskolan
Tanum
Försäkringskassans medverkan i ESF-projekt , programperiod
Arbetsgång Yrkesmässa Leksand
Kvalitetsanalys – förskola och skola i Nacka år 2017
Presentationens avskrift:

Hur lärande på arbetsplats går till på Island i dag. Utmaningar - projekt Nordisk Mötesplats om lärande på arbetsplats i Stockholm 13 november 2013 Helen Gray

Hur lärande på arbetsplats går till idag • Enligt nu gällande läroplan för gymnasieskolan erbjuds yrkesutbildning i: – Ungefär 90 olika studievägar varav över 50 leder till yrkesrättigheter/legitimation – Sju olika valmöjligheter inom konstutbildning definieras enligt läroplanen. • Det finns över 40 olika studievägar enligt läroplanen för vidare- och fortbildningsskolor på Island, de flesta inom yrkesutbilding. • År 2010 var elever registrerade i Islands gymnasieskolor, varav elever var registererade inom yrkesutbildning. 2

Hur lärande på arbetsplats går till idag • Den arbetsplatsbaserade utbildningens omfattning inom det formella skolsystemet varierar inom olika yrken från att vara några veckor upp till två och ett halvt år av den totala studietiden som i allmänhet är tre till fyra år. • Branschernas yrkesråd avgör fördelningen mellan den skolbaserade och den arbetsplatsbaserade utbildningen. • Det sluts alltid ett avtal om den arbetsplatsbaserade utbildningen, oavsett om det gäller branscher med yrkesrättigheter/legitimation eller annan yrkesutbildning både inom och utom det formella skolsystemet. • Elevtillståndsnämnder ger företag tillstånd att ha elever i arbetsplatsbaserad utbildning. • Man hoppas att loggböcker (portfolio/logbook) ska öka kvaliteten och genomsikligheten av arbetsplatsbaserad utbildning. • Hur den arbetsplatsbaserade utbildningen ska genomföras beskrivs inte detaljerat i gymnasieskolans läroplan. 3

De största utmaningarna • Få flera företag att ta emot elever i arbetsplatsbaserad utbildning – visa företag vilken vinst de får genom att delta i elevers yrkesutbildning. Man måste hitta och definiera katalysatorn till att få företag och institutioner att delta i arbetsplatsbaserad utbildning. • Göra yrkesutbildning till ett intressant och spännande val för ungdomar. • Förstärka studie- och yrkesrådgivarnas roll i detta sammanhang. • Skapa en målinriktad yrkesutbildning i grundskolan. • Stärka företagsanställda i att handleda elever på arbetsplatsen – hur eleverna bemöts är viktigt. Ett dåligt och oförberett mottagande på arbetsplatsen ökar risken för bortfall. • Elevbortfallet ur verksamheten är för stort. • Garantera den arbetsplatsbaserade utbildningens kvalitet. • Granska hur vi kan använda yrkens kvalifikationskrav som utgångspunkt för hur yrkesutbildningen organiseras. • Värdera den arbetsplatsbaserade utbildningen lika högt som den skolbaserade. • Stärka samtal och samarbete mellan skola, arbetsliv och ministerier. • Stärka internationella kontakter. • Finansiering. 4

Några exempel på projekt som planeras eller redan satts i gång • Utbildning är vägen framåt– en kampanj inom yrkesutbildningen • Forskning om utbildning inom yrkesutbildning • Införande av logböker (portfolio) på arbetsplatsbaserad utbildning – Försöksprojekt. • Validering av realkompetanse inom yrkesutbildning • Skolbaserad utbildning • Arbetsplatsbaserad utbildning • Yrkens kvalifikationskrav • Fond för arbetsplatsbaserad utbildning (Vinnustaðanámssjoður) 5

Tack för ordet! Viktigaste källor: netid.pdf vegur/ efni/namskrar/nr/ efni/vefrit/ /nr/