Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Garanterad undervisningstid i gymnasieskolan

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Garanterad undervisningstid i gymnasieskolan"— Presentationens avskrift:

1 Garanterad undervisningstid i gymnasieskolan
Webbinarium. Tisdagen den 12 juni 2018.

2 Varför är undervisningstiden viktig
Alla elever i gymnasieskolan har rätt till en minsta garanterad undervisningstid. Undervisningstiden är en av gymnasieskolans viktigaste resurser. Alla elever i Sverige har rätt att utvecklas så långt möjligt. Cirka 25 procent av eleverna i gymnasieskolan når inte examen inom tre år.

3 Kvalitetsgranskningens övergripande iakttagelser
I 3 av de 25 granskade skolorna finns ett välfungerande arbete med undervisningstiden. I 6 av skolorna bedömer Skolinspektionen att arbetet fungerar i vissa avseenden men behöver utvecklas i andra delar. I 16 av skolorna behöver arbetet utvecklas i flera avseenden. I 14 av skolorna riskerar eleverna att inte få sin minsta garanterade undervisningstid.

4 När arbetet med undervisningstiden inte fungerar
Huvudmän och rektorer prioriterar inte elevernas rätt till garanterad undervisningstid. Skolorna timplanerar utifrån tradition snarare än behov. Risk att aktiviteter som inte är undervisning räknas som undervisningstid. Brist på uppföljning – risk att eleverna inte får kompensation för förlorad undervisningstid.

5 Ett systematiskt arbete med undervisningstiden
1.Timplanering utifrån elevernas behov 2. Schemaläggning med marginaler 3. Planerad undervisning genomförs 4. Registrering av genomförd undervisningstid för varje elev 5. Tiden följs upp och bortfall kompenseras


Ladda ner ppt "Garanterad undervisningstid i gymnasieskolan"

Liknande presentationer


Google-annonser