PriMa på fritids.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Sylteskolan F-6 Förskoleklass Nyckelpigan Getingen.
Advertisements

Sätt kryss vid ett av följande alternativ:
Geometri 3x^5 Vinklar och areor Exponenter
Pedagogiskt café i matematik
Barnanpassad utredning
Månadsbrev oktober 2013 Måsen
Kanske Gud vill att vi ska träffa några människor som är fel för oss innan vi träffar den som är rätt, så att vi är medvetna om hur tacksamma vi ska vara.
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Från mönster till algebra
Föräldramöte 12 september 2011
Skottövning Spel Dribblingsövning Nickövning Två måls spel
En genomgång av spelet: Dubbelkrig-Grön
Matematik med föräldrar
SSQ12-B Instruktioner Namn Datum Ålder
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Lagledaren ansvarar för att alla i laget tagit till sig detta.
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben
Föräldramöte 11/ Välkomna till Syskonavdelningarnas föräldramöte 2011.
Högtidstal Retorik.
Kvalitetsäkring , avd. Holmen, Tullens förskola, Tema: Matematik i vardagen Varför matematik? Matematik används dagligen i många olika situationer.
hej och välkomna EKVATIONER Ta reda på det okända talet.
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Ann-Charlotte Roupé, Lerbäckskolan, Lund –
Vi vill att varje 5 – åring som lämnar våra förskolor i Avesta kommun…
verksamhetsförklaring
En reviderad läroplan för förskolan
Lagledaren ansvarar för att alla i laget tagit till sig detta.
Förskoleklassen på Södermalms skola
Ålder Namn Datum SSQ12 SSQ12 Instruktioner Jag använder en hörapparat (vänster öra) Jag använder en hörapparat (höger öra) Jag använder två hörapparater.
Fotbollsövningar Pojkar 03
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Kortseminarium Radical Collaboration, 30 min Presentation av Mixed Minds Presentation av värden Presentation av deltagarna (om de inte är.
Läroplansträff Välkomna.
Information om hur man spelar Trafik!. Din väckarklocka ringer på morgonen och du går upp och gör dig i ordning. Efter en smaskig frukost är du på väg.
Varför nio träbitar? Barnens funderingar - Jag ska tänka - Tavlan (whiteboard) Tror ni den fastnar där, undrar Annika. Annika provar och den trillar ner.
Algebraiska uttryck Matematik 1.
Vi upptäcker matematik på vägen...! Det vi gör med kroppen sätter sig i knoppen! Vi cyklar över bron, undrar vad som finns under bron.
Ver 1.0 Välkommen till bridgelärarutbildning Allmänpedagogik Bosön Kursledare Bengt Nygren.
Ta ställning och handla!
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Askersunds kommun
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
”Hur gör vi varandra bättre” IFK TUMBA FOTBOLL Ledarutveckling
Läroplansnätverk förskola
Men jag tror att jag sakta börjar se en kontur Några armar och ben
Informationsmöte Furulidsskolan VÄLKOMNA! Furulidsskolan - med målet i sikte -
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Skellefteåmodellen – kompetensutveckling med Nämnaren
= Passning eller skott = Löpning utan boll = Driver boll
Lär- och forskningscentrum PriMa Umeå Berghemsskolan Det matematiska samtalet.
Diskussionstillfälle 4
Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga
 Långsiktig matematiksatsning  Projektförslaget är baserat på forskningsöversikter och kartläggningar  Varje enhet ska bedriva utvecklingsarbeten.
Mål, kunskapskrav och LGR-11
MAKTLEKAR.
PersonalHumlans mål Traditioner Barn Just nu temat Jag, du och vi tillsammans Tel
Välkomna till kvällens föräldramöte i klass 2a.
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Lars Madej  Talmönster och talföljder  Funktioner.
Mini och den magiska stenen Sid. JT 6-9 För att kunna läsa måste man inte bara kunna ljuda ihop bokstäverna, man måste även förstå det man läser.
Skott 10 meter, eller längre. Öva: Ta några meters ansats och försök att skjuta bollen, så att den flyger i luften. Uppgift: Visa en vuxen att du kan skjuta.
AGENDA Program 09:30 – 10:00 Incheckning och info
Anfall – Träningspass-1
Ispass lördag 8:00-9:00 VSK F-07
Spelare: P11, F11/10/09 Tränare: Spelare i P04, F03/04
Helhet och allsidighet
NOLLTOLERANS I UPPLAND
NOLLTOLERANS I UPPLAND
Presentationens avskrift:

PriMa på fritids

8.50 Matematik på fritids Max Lööf 9.30 Fika Lek och spel med matematikglasögon 8.30 Välkommen! 8.40 Ta på matteglasögonen! 8.50 Matematik på fritids Max Lööf 9.30 Fika 10.00 Matematiken på fritids. 10.30 Tips och idéer. 10.50 Avslutning och utvärdering.

Vilka möjligheter finns? En idébank med idéer om hur vi kan få in matematik i verksamheten. Vad behövs för att vi ska lyckas? Stöd från rektor, kollegor och matematikutvecklare. Vilka hinder finns? Stora barngrupper. Stor ålderspriding på barnen i grupperna som gör det svårare att planera aktiviteter som ska passa alla barnen.

Lär- och forskningscentrum PriMa Umeå Lär- och forskningscentrum www.umea.se/lof

Lär- och forskningscentrum PriMa Umeå Lär- och forskningscentrum www.umea.se/lof ”Matematik finns överallt i vår omvärld, så barn lever i matematikmiljö. Men att leva i den är inte detsamma som att uppfatta och reflektera över den. Barn måste få erövra matematikens värld med andra barn och kunniga vuxna som har kunskap om grundläggande matematik.” Citat. Elisabeth Doverborg

Lär- och forskningscentrum PriMa Umeå Lär- och forskningscentrum www.umea.se/lof Finns det matematik i bilden?

Vad gör du nu i arbetet med barnen som du tycker har med matematik att göra? Varför ska fritids arbeta med matematik? Ska vi benämna att vi har matematik på fritids? tex. ”Nu ska vi ha matte!” Är det svårt att planera aktiviteter som passar barn i olika åldrar?

Lär- och forskningscentrum PriMa Umeå Lär- och forskningscentrum www.umea.se/lof Barn utvecklar sina matematiska kunskaper genom att använda hela kroppen och alla sinnen då de leker. Barnen kryper, hoppar, springer och ålar. De tittar, smakar och känner. De kryper under och över hinder. Klättrar upp och ned. De kastar boll och försöker beräkna avstånd och riktning. De klättrar upp på klätterställningen och får erfaren- heter av höjd.

Matte ute i skog och mark Matte på skolgården Matte i lek och spel Matte i samtalet Matte i sång och musik Matte på idrotten Matte i bild och skapande

Barn måste få erövra matematikens värld ”Matematik finns överallt i vår omvärld, så barn lever matematikmiljö. Men att leva i den är inte detsamma som att uppfatta och reflektera över den. Barn måste få erövra matematikens värld med andra barn och kunniga vuxna som har kunskap om grundläggande matematik.” Citat. Elisabeth Doverborg

Vi möter matematik varje dag Hemma På arbetsplatsen I samhället PriMa Umeå Lär- och forskningscentrum www.umea.se/lof Vi möter matematik varje dag Hemma På arbetsplatsen I samhället Utbildning I naturen Arkitektur konst

Lär- och forskningscentrum PriMa Umeå Lär- och forskningscentrum www.umea.se/lof Tilltro och kunnande Barnens tilltro till sin egen förmåga växer i leken. Barnen möter nya utmaningar i leken som de reder ut och löser genom att samarbeta med varandra och genom att vuxna samspelar med barnen.

MATEMATIKEN I VARDAGEN PriMa Umeå Lär- och forskningscentrum www.umea.se/lof MATEMATIKEN I VARDAGEN Vi är vana vid att dela in matematiken i geometri, talräkning, algebra, ekvationer, statistik och sannolikhetskalkyler. Men om vi ska kunna upp- täcka barnens matematik måste vi också ha referenser som går bakom dessa indelningar. -VARDAGEN!

I fritidshemmets verksamhet finns oändliga möjligheter att konkretisera och synliggöra matematiken omkring oss. Genom att i den dagliga verksamheten sätt ord på matematiken bidrar fritidspedagogen i hög grad till att utveckla barnen matematiska förmåga och stärka tilltron till det egna tänkandet och den egna matematiska förmågan Citat Anna-Lena Lindeqvist

Det är barnens erfarenheter från vardagsmatematik som ska vara PriMa Umeå Lär- och forskningscentrum www.umea.se/lof Det är barnens erfarenheter från vardagsmatematik som ska vara utgångspunkt för förskolans/skolans matematikaktiviteter/matematik- undervisning.

Lär- och forskningscentrum PriMa Umeå Lär- och forskningscentrum www.umea.se/lof Matematikens uttrycksformer BILDER LABORATIONER SKRIVNA SYMBOLER OMVÄRLDEN TALADE SYMBOLER

Lek och spel ”Här gäller det sociala rutiner och regler för utförande kommunikation som också stimulerar till företällande hypotetiskt beteende (om-så). Om du inte följer uppställda regler så förlorar du. Om du argumenterar bäst får du andra med dig. Räkneramsor eller spel ute- sluter en efter en. Om du följer en bra strategi så kan du vinna.” Citat- Göran Emanuelsson

Exempel på lekar som utvecklar barnens matematik- Kunskaper. Under hökens vingar , vilken siffra? Bara en siffra var, eller låta barnen addera eller subtrahera. Rätt siffra/tal får gå fritt över Talet i nacken. Sätt fast siffra på ryggen på alla barn. Alla går runt och frågar sina kompisar och de ska försöka lista ut vilken siffra de har i nacken. ”Är det mindre än 3?”, Är det mer än 5?” Maraton- Alla ska springa under fyra minuter. Hur många varv kan ni springa tillsammans? Fotboll- alla ska sparka bollen tre gånger var. Hur många mål får ni ihop tillsammans?

Stafett- Alla får en lista på vad de ska samla ihop. En sak i taget! En vuxen sitter vid varje lag och ”bockar” av insamlandet. På tid. Listan kan tex. innehålla : Något att sitta på, ryggsäck, servett, bok, hårsnodd, pinne 20 cm Burr- Geometriska pappfigurer ligger på en duk. En vänder sig bort och de andra bestämmer vilken figur som är burr, tex kvadraten. X kommer tillbaka och pekar på en figur i taget och gruppen säger ”rektangeln är det inte”, ”triangeln är det inte osv…”

Mitt i prick kasta en boll så att den prickar mitten av en ”plan” Mitt i prick kasta en boll så att den prickar mitten av en ”plan”. Miss förlorat liv och varje deltagare har fem liv. Har man förlorat fem liv är man ute ur spelet. man får röra sig hur man vill på planen. Man vinner när man är ensam kvar på planen.

Människoraden- tre i rad Antal deltagare: 2-3 Man står utanför spelplanen och ska i tur och ordning ställa sig på en ruta i taget med den ena foten, den andra foten och sist med en hand. Det gäller att få tre rutor markerade, upptagna, av sina tre kroppsdelar. Den som först får tre i rad har vunnit.

Exempel på aktiviteter som främjar den matematiska utvecklingen SANDLÅDAN GUNGOR Föränderlighet Rumsuppfattning Forma – skapa Rörelse Figurer – lägesord Avstånd Bygga – konstruera – hållfasthet Mönster HINDERBANA Begrepp: Gör en hinderbana där barnen ska hoppa över krypa under åla igenom upp på framför bakom i osv Använd lägesorden medvetet vid instruktionen!

LIKA – OLIKA Jämför olika föremål Ställ er två och två, tre och tre Bilda grupper. Det ska vara lika många i varje grupp. Jag står i mitten. Det ska vara lika många på varje sida om mig. Vad händer om en går bort/kommer till på ena sidan?

Exempel på hjälpmedel: affär almanackor vågar skruvar/bultar/muttrar Skapa en miljö som stimulerar elevernas intresse för matematik Exempel på hjälpmedel: affär almanackor vågar skruvar/bultar/muttrar byggklossar burkar/flaskor/lock kaplastavar glas i olika storlekar cuisenairestavar klippa-klistramaterial multibas linjaler, måttband polydron hushållsmaterial logiska block gymnastikmaterial tangram klockor geobräden labyrinter miniräknare lego piprensare sugrör pärlor pärlplattor tärningar knappar tärningsspel pengar pussel spelkort

Lek och spel på fritids Vilka lekar och spel på ditt fritids kan stimulera barnens matematikutveckling?

Utvärdering Skriv på en lapp vad du tar med dig från dagen. Positivt, negativt. Önskemål om innehåll vid nästa träff.

www.umea.se/prima www.ncm.gu.se www.alledu.se Lär- och forskningscentrum www.umea.se/lof www.umea.se/prima www.ncm.gu.se www.alledu.se Charlotta.blomqvist@umea.se Tfn. 070-5332294

Litteraturlista Leka och lära matematik ute förskolan, Naturskoleföreningen Att leka och lära in matematik ute, Naturskoleföreningen Att lära in ute året runt, Nynäshamns naturskola