Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

NOLLTOLERANS I UPPLAND

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "NOLLTOLERANS I UPPLAND"— Presentationens avskrift:

1 NOLLTOLERANS I UPPLAND
Räkna med att varje diskussionsfråga tar cirka fem minuter. hela utbildningen tar cirka 1h 20 min.

2 Syfte Att skapa ett bättre arbetsklimat för våra spelare, ledare och domare så att fler ska tycka att det är roligt att spela, leda, döma och titta. Mål Att få alla spelare, ledare och föräldrar/publik i Uppland att uppträda medmänskligt och med Fair Play mot varandra samt gentemot domaren. Det gör vi genom att: - arbeta för att skapa ett bra klimat kring våra matcher. - uppmuntra och stötta domarna i deras jobb. - jobba för Fair Play i respektive lag samt de matcher var och en medverkar i. - jobba för att det finns en matchvärd på våra hemmamatcher och försäkra oss om att matchvärden är väl insatt i sina uppgifter. - följa vår förenings policy.

3 Vuxna påverkar den långsiktiga inlärningen
Våra beteenden är inte medfödda och går i allra högsta grad att påverka, detsamma gäller våra tankar. Detta gäller även inlärningen. Om vi får en positiv förstärkning när vi lär oss nya saker så vill vi utmana oss själva och lära oss mer. Om vi får ut något positivt ur ett beteende, så ökar chansen för att vi gör om det igen. Det kan vara att vi får en positiv förstärkning från vår omgivning, eller att vi lär oss något nytt eller svårt och därigenom får en positiv förstärkning inifrån, från oss själva. Därför är det viktigt att vi som vuxna skapar en positiv miljö kring idrotten och fokuserar på prestationen före resultatet. Vi ger beröm när laget har tagit tillbaka bollen och är på väg att göra en kontring. Vi ger beröm vid en bra passning eller ett bra skott mot mål. Vi låter tränare och ledare coacha våra barn under match och träning. Vi visar intresse för idrotten och våra barn och visar det med vårt kroppsspråk och våra ansiktsuttryck. En positiv förstärkning kan vara att ge beröm, le eller att använda ett positivt kroppsspråk. Sådana saker kan göra att ditt barn får känna sig kompetent och självständigt och det skapar en vilja till att göra det igen. Om vi inte får någon förstärkning utifrån så kommer beteendet, till exempel viljan att gå till fotbollsträningen, försvinna och därmed slutar vi spela fotboll.

4 Fair Play Här behöver du logga in på portalen för Fotbollens spela, lek och lär för att se filmen. Om du inte har ett inlogg, kontakta På vilket sätt kan du bidra till att barn och ungdomar får med sig sunda värderingar från fotbollen till andra delar av livet? Vilka beteenden bör leda till beröm och uppmärksamhet?

5 Scenario: Noa Hur hade Noas och domarens upplevelse blivit om föräldrarna reagerat annorlunda på de situationer som uppstod under matchen? Hur kan du som förälder agera när andra föräldrar skriker till spelarna/domaren på plan? Hur ska vi vuxna uppträda vid matcher? Vad blir effekten på spelarna om vi vuxna uppträder osportsligt? Hur hade Noas och domarens upplevelse blivit om föräldrarna reagerat annorlunda på de situationer som uppstod under matchen? Hur kan vi påverka vi varandra till att uppträda enligt Fair Play under match? Dela ut scenariot om Noa och låt deltagarna läsa. När de läst klart, diskutera dessa frågor.

6 Matchvärd I tävlingsföreskrifterna för barn- och ungdomsfotboll i Uppland så står det att det ska finnas matchvärdar på alla matcher. En matchvärd kan vara en förälder eller någon annan vuxen i föreningen. Matchvärdens uppgift är att verka för ett bra klimat för alla på och kring fotbollsplanen. I matchvärdens uppgifter ingår det också att: o Hälsa motståndarlaget och domare välkomna och visa omklädningsrum. o Finnas tillgänglig. o Hänvisa publik till en annan sida av planen än där lagens avbytarbänkar är belägna. Publiken får inte heller stå bakom mål och bör stå minst 2-3 meter från linjen. o Kontakta ansvarig ledare i det egna laget om det uppstår problem som du ej kan lösa. Du som matchvärd är representant för laget/föreningen men också en ambassadör för nolltolerans i distriktet. Därför är det viktigt att du uppträder enligt Fair Play. Du bär även en matchvärdsväst för att lätt synas och bli igenkänd.

7 Tillsammans kan vi göra skillnad!


Ladda ner ppt "NOLLTOLERANS I UPPLAND"

Liknande presentationer


Google-annonser