Symboler i filmatiseringen av Fröken Julie av August Strindberg

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Meningsbyggnad.
Advertisements

Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
Resedagbok Eliel Villaroel och Ghazal Valatabar. En resedagbok visar hur man f ö rflyttar sig Används för att undersöka hur vi använder kommunikationer.
I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument
Arbetsterapi i skolan.
Referat En sammanfattning.
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Hans och Greta.
Kapitel 13, Likviditet.
Relationer mellan karaktärerna i tragedin ”Fröken Julie”
Patientenkät sommaren -13
Naturreligioner Eller de skriftlösa folkens religioner eller traditionella religioner eller…
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Aktör / Struktur.
Att skapa ett scenario Del två. Att nå målet Spelledarens vision av spelarnas agerande: A B Spelarnas faktiska agerande: A B C.
Christofer Columbus
Jag önskar dig styrkan hos de fyra elementen
Den dramatiska bågen i Strindbergs tragedi Fröken Julie
COPYWRITING Det berättas att en amerikansk copywriter på väg hem från sitt arbete brukade passera en blind tiggare i parken. Tiggaren hade en kartonglåda.
”Existensen föregår essensen!”
Kända berättande verk samt ord och begrepp som används i analys.
”Många tror liksom att livet går som det går, att det nästan är lite förutbestämt. Men man gör ju livet. Man bestämmer själv vad man vill göra.” Sofia,
Högskoleförberedelse
Hur fattas utrikespolitiska beslut?
Relationer i Strindbergs tragedi Fröken Julie
Syftet med en personlig handlingsplan
Chefen tittar förtvivlad på sin klocka och upptäcker att hans underordnad inte kommer att komma i tid för att hålla ett mycket viktigt seminarium på en.
Fritt fall Sid
Översikt  Förra gången  Profetens generositet och rättvisa.
Varje dag försvinner flera personer…
Romantiken 1760 – 1840.
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
6 gifta män blir nedsläppta på en ö med bara en bil och fyra barn var i sex veckor Varje barn sysslar med två olika sporter och antingen musik eller danslektioner.
Dramaturgin i august strindbergs tragedi fröken julie
Etik - Vad är det?.
Politiken måste ha ett innehåll, de utvalda ska tycka något.
Fredssamling Stigtomta 2014.
+ stadsplanering Dansande robot!. + Motivering Vilken plats valde du, och varför?
Jag önskar dig styrkan hos de fyra elementen
Varför vi arbetar med lässtrategier och vad de ger oss
Nyanlända elever och språkutveckling i alla ämnen
Att inleda och avsluta en berättelse
DEN MAGISKA DÖRREN.
Värderingsövning/ fyra hörn
Skriva noveller.
Stilgrepp.
Buddhismen 2500 år gammal Bygger på Siddharta Gautamas lära
Va?! Ska vi skriva vår egen novell?
Textilarbete Alice Höök.
Utveckla skrivandet.
Novell- typiska drag Kort berättelse Få karaktärer Läsaren kastas in i storyn direkt Person- och miljöbeskrivningar - Öppet slut och ofta en poäng.
ROMANTIKEN FANTASINS TID Längta efter något Magi, kärlek, äventyr
Berättande text.
Regler för citatteknik
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
 SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter.
Andlig Klarsyn En måttstock för den Kristna församlingen.
Arbetsterapi i skolan.
Hinduism.
En lärarhandledning från MÄN
(använd bildspelsläge) Så här fyller du i omdömesformuläret
För cirka 1,5 år sedan fick David Polfelt, Vd för Massive Entertainment en idé. Eller rättare sagt han fick nog. Nog av att PRATA om att göra något åt.
Filmtajm!.
B1r3 Pronominit.
Stort hjärta – hårt arbete – mycket glädje!
Lektion 1:1 I vilka sammanhang kan det vara bättre att använda begreppet ”våld i nära relationer” än begreppet ”mäns våld mot kvinnor” – och tvärtom?
Medeltiden –den mörka tiden?
Religion.
Presentationens avskrift:

Symboler i filmatiseringen av Fröken Julie av August Strindberg

Anslag I filmatiseringen av tragedin Fröken Julie finns flera betydelsefulla symboler. Vissa av symbolerna är väldigt väsentliga för handlingen, medan andra spelar en mindre men ändå viktig roll.

Grevens kläder symboliserar greven i sig Grevens kläder symboliserar greven i sig. Han är aldrig närvarande personligen men finns ändå alltid i bakgrunden och innehar en stark maktposition. Exempel: I början av filmen ber den berusade Julie Jean att sätta på sig grevens kläder. Utifrån Jeans reaktion, som utgörs av osäkerhet och nästan lite rädsla, påvisas grevens makt och auktoritet.

Telefonen som hänger på väggen används av greven som ett kommunikationsmedel. Greven ringer när han vill att tjänstefolket ska betjäna honom. Telefonen symboliserar klasskillnaden mellan karaktärerna och även grevens makt. Exempel: I den senare delen av filmen, morgonen efter Julie och Jean legat med varandra, ringer telefonen oväntat och de två blir påminda om att greven fortfarande är maktinnehavaren och finns kvar i bilden.

Fågeln i buren är en av de symboler som kanske inte är så betydelsefulla för handlingen, men som ändå spelar en viktig roll i sitt sammanhang. Julie relaterar till fågeln, och vill precis som den blir fri från något. Exempel: När Jean och Julie förbereder sig för sin resa, går Julie instinktivt till buren för att ta fågeln ur den. För Julie, som håller fågeln nära sitt hjärta, är det självklart att fågeln ska med, men Jean krossar hennes tankar om frihet genom att halshugga den.

Pengar och rikedom är något som finns med genom hela filmen i bakgrunden. De symboliserar skillnaden i klass och livsmöjligheter mellan de med mycket och lite av varan. Pengar visas inte i konkret form förrän i slutet av filmen. Exempel: När Jean och Julie planerar att ge sig iväg, är Jean väldigt fokuserad på pengarna de behöver för att kunna genomföra resan. Pengarna ska Julie skaffa fram och för Jean, som levt ganska fattigt i hela sitt liv, är de nyckeln till frihet.

Avrundning I filmatiseringen av Fröken Julie förekommer det flera föremål som verkar som symboler. De viktigaste symboliserar skillnader mellan samhällsklasserna, som är ett centralt ämne i filmen.