Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Novell- typiska drag Kort berättelse Få karaktärer Läsaren kastas in i storyn direkt Person- och miljöbeskrivningar - Öppet slut och ofta en poäng.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Novell- typiska drag Kort berättelse Få karaktärer Läsaren kastas in i storyn direkt Person- och miljöbeskrivningar - Öppet slut och ofta en poäng."— Presentationens avskrift:

1

2

3 Novell- typiska drag Kort berättelse Få karaktärer
Läsaren kastas in i storyn direkt Person- och miljöbeskrivningar - Öppet slut och ofta en poäng (oväntat)

4 Inledning ”På gatan nedanför hotellet är folkmassan så kompakt att trafiken omöjligen kan komma fram. Förskräckta stirrar människorna upp mot hotellfasaden. Och högt däruppe, på tjugosjätte våningen, ser de en man. Han har klättrat ut genom fönstret och ställt sig på den smala listen som går utmed väggen. Varför balanserar mannen där ute? Tänker han hoppa?” (Donald Honig s. 92)

5 Att beskriva något… Rädsla (ej rädd, orolig)
Kärlek (ej kär, förälskad) Ilska (ej arg, vansinnig, förbannad) Sorg (ej ledsen, gråt)

6 ”Det var en kall och solig vinterdag i skogen” …skulle kunna beskrivas…? Arbeta med en kompis och försök att skriva en längre miljöbeskrivning!

7 En novell ”Som en såpbubbla som plötsligt spricker i ansiktet på en”
”Som kjolen på en kvinna: så lång att den täcker det väsentligaste och så kort att den upprätthåller intresset” ”Bör verka överraskande som en nyhet. Den ska överrumpla läsaren med ett problem och söka lösa det i handling”

8 Stig Dagerman Sätt en passande rubrik på novellen
Vad får vi veta om huvudpersonerna? Vilka skillnader ser du i filmen och novellen? Var det något som inte var som du hade föreställt i din läsupplevelse?


Ladda ner ppt "Novell- typiska drag Kort berättelse Få karaktärer Läsaren kastas in i storyn direkt Person- och miljöbeskrivningar - Öppet slut och ofta en poäng."

Liknande presentationer


Google-annonser