Den nya skollagen Arbetet med den nya lagen har pågått sedan 1999

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Karlstad 16 juni 2011 Modersmål idag och imorgon Karlstad 16 juni 2011
Advertisements

Skola och arbetsliv i samverkan
Om det svenska utbildningssystemet och om Skolverket
Aktuellt från skolområdet
Den nya skollagen 1985 års skollag skollag var på olika sätt föråldrad
Nya bibliotekslagens betydelse för personer med funktionsnedsättning Niclas Lindberg, generalsekreterare SDK:s jubileumskonferens 2013 Stockholm 29 november.
Stat – Huvudman - Profession
Den svenska förskolan.
Kommuners insynsrätt i fristående skolor
Skoljuridik för lärare
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Självförvaltning Bollnäs kommuns skolplan
Romersk skulptur Exempel Förutsättningar Kännetecken
1 Medarbetarenkät 2011 • 573 svar. 2 Kön 3 Jag är knuten till en klass, undervisningsgrupp eller barngrupp.
SKOL- OCH BARNOMSORGSFÖRVALTNINGEN Stephan Rapp, Skolinspektionens dag Lund 22 nov 2010 ”Vi ska klara alla barn och elever”
Tillämpning av bolagsstyrningskoden vid årsstämmor 2005 och 2006.
Våra farhågor 1.Adressen blir också fortsättningsvis ett misch-masch där uppdraget riktas till den professionella organisationen medan ansvaret för brister.
Elkraft 7.5 hp distans: Kap. 3 Likströmsmotorn 3:1
1 Medarbetarenkät svar. 2 Kön 3 Jag är knuten till en klass, undervisningsgrupp eller barngrupp.
Välkommen till Käppala skola 4-9
Kommunpussel Din uppgift är att sortera de organisatoriska delar på nästa sida på ett sådant sätt att det överensstämmer med hur din kommun är organiserad.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Barn och Utbildning Föräldraenkät 2011 Totalt resultat förskola Svarsfrekvens hela enkäten (förskola och skola) 39 %
V E R S I O N N R 2. 0 T A V E L I D É E R I M I L J Ö.
Bastugatan 2. Box S Stockholm. Blad 1 Läsarundersökning Maskinentreprenören 2007.
Luleå 14 februari 2011 Anderz Andersson 070/
V ersion Dialogseminarium – Patientens väg i vården Välkommen!
Beslut i Riksdagen Betänkande 2013/14:UbU6 Vissa bestämmelser om legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Regeringens proposition.
Enkätresultat för Fritidshem Föräldrar 2014 Skola - Hällby skola.
Fakta om undersökningen
Handläggning enligt SoL
Skollagen - innehåll Inledande bestämmelser, kapitel 1
(2) Avvikelse från std. kostnad (5) Andel inv 65+ med insats (4) Andel 80+ i befolkningen (1) Kronor/ invånare (65+) (3) Kronor/ brukare (6) Ytterfall.
Fakta om undersökningen
Vad står det i kommunallagens första kapitel första paragraf?
Regelbunden tillsyn i Älvdalens kommun
TÄNK PÅ ETT HELTAL MELLAN 1-50
Grundskola Elever 2013 Grundskoleenkät - Elever ( per klass)
Välkomna till information och samtal kring Introduktionsperioden
Förslaget till ny SKOLLAG Ds 2009:25
Enkätresultat för Fritidshem Elever 2014 Skola:Fritidselever, Gillberga skola.
Grundskola Föräldrar 2013 Grundskoleenkät - Föräldrar Enhet:Gillberga skola.
Landstingsfullmäktiges program för mål, uppföljning och insyn för verksamhet som utförs av privata vårdgivare Syfte med programmet är att lyfta frågorna.
Förskoleklass på Tomtebogård
Regionstyrelseuppdraget enligt kommunallagen
Betänkandet Skollag för kvalitet och likvärdighet SOU 2002:121 Förlängd remisstid till den 15 september 2003 Arbetsgrupp utsedd av skolchefsgruppen: Bo.
Täckningsgrad Dec 2014 – feb 2015 Täckningsgrad Dec 2014 – feb 2015.
GYMNASIESÄRSKOLAN i skollagen
Agneta Kristensson
Vem som svarat på enkäten Fig 1. Män =75 år Boende Fig 2 Eget boende, ej hemtjänst Eget boende med hemtjänst.
1 Anneli Juhlin FP
Enkätresultat för Grundskolan Föräldrar 2014 Skola - Gillberga skola.
Riktlinjer Dokumentation Kompetens- utveckling Stödmaterial.
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Vara kommun Grundskoleundersökning 2014 Föräldrar 2 Levene skola årskurs 5 Antal svar 2014 för aktuell årskurs i skola: 12 Antal svar 2014 för årskurs.
Räkna till en miljard 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13,14,15,16,17,18,19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, En miljard är ett.
Grundskola Elever 2013 Grundskoleenkät - Elever Enhet: Gillberga skola.
1 Jan Lundström OV’s Hemsida Utbildning Ledare. 2 Jan Lundström OV’s Hemsida Standard Lagrum.
När infaller Julafton och hur ofta?
Nämndplan 2015.
Ansvar gentemot vem/vilka?
Förslag till nytt Reglemente för Barn- och utbildningsnämnden.
Om det svenska utbildningssystemet och om Skolverket
Innehåll i föreläsningen
Skollagen och Delegation Syfte, reglering och fackliga aspekter Stockholm
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
(För-)Skola 2011 Annika Zetterström Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier Uppsala universitet
Vad är allmänna råd? En del av Skolverkets regelgivning (normering) för tillämpning av skolans författningar. Allmänna råd tas fram om man upptäcker.
Skolsköterskans sociala uppdrag, finns det?
Huvudmannauppdrag 7 maj , 13 maj
Presentationens avskrift:

Den nya skollagen Arbetet med den nya lagen har pågått sedan 1999 En av de mest omfattande lagarna i Sverige – ca 700 paragrafer i 29 kapitel. Riksdagen beslutar om lagen i juni och den börjar tillämpas fr.o.m. 1 juli 2011.

Den nya skollagen Övergripande syften Modern och förbättrad rättslig struktur Sammanhållen reglering Anpassning till utvecklingen på skolområdet

Den nya skollagen Inledande bestämmelser Huvudmän och ansvarsfördelning Barnens och elevers utveckling mot målen Kvalitet och inflytande Trygghet och studiero Åtgärder mot kränkande behandling Skolplikt och rätt till utbildning Förskolan Förskoleklassen Grundskolan Grundsärskolan Specialskolan Sameskolan Fritidshemmet Allmänna bestämmelser om gymnasieskolan 16. Utbildning på nationella program i gymnasieskolan 17. Utbildning på individuella program i gymnasieskolan 18. Allmänna bestämmelser om gymnasiesärskolan 19. Program i gymnasiesärskolan 20. Kommunal vuxenutbildning 21. Särskild utbildning för vuxna 22. Utbildning i svenska för invandrare 23. Entreprenad och samverkan 24. Vissa särskilda utbildningsformer 25. Annan pedagogisk verksamhet m.m. 26. Tillsyn m.m. 27. Skolväsendets överklagandenämnd 28. Överklagande 29. Övriga bestämmelser

Lokala styrelser i nya skollagen 4 kap. 15 § En kommun eller ett landsting får inrätta lokala styrelser inom den del av skolväsendet som kommunen eller landstinget är huvudman för enligt bestämmelserna om självförvaltningsorgan i 7 kap. 18–22 §§ kommunallagen (1991:900) om inte annat följer av denna lag.

Lokala styrelser i den nya skollagen Kommunfullmäktige eller landstingsfullmäktige får besluta att en nämnd som fullgör kommunens eller landstingets uppgifter som huvudman inom skolväsendet får uppdra åt en lokal styrelse att helt eller delvis sköta driften av en skolenhet inom nämndens ansvarsområde. En lokal styrelse får inrättas för en hel förskole- eller skolenhet, eller en del av en. Fullmäktige får även besluta att nämnden får uppdra åt den lokala styrelsen att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en grupp av ärenden. Detta är sådant som följer av de allmänna reglerna i kommunallagen

Lokala styrelser i den nya skollagen Ärenden som rör myndighetsutövning mot enskilda eller som i övrigt avses i 6 kap. 34 § kommunallagen får inte delegeras till en lokal styrelse.

Lokala styrelser i den nya skollagen Enligt 6 kap. 34 § finns delegationsförbud i följande fall - ärenden som avser verksamhetens mål, inriktning omfattning och kvalitet - framställningar eller yttranden till fullmäktige m.m. - ärenden som rör myndighetsutövning mot enskild , om de är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt. - ärenden som väckts genom medborgarförslag och som överlåtits till nämnden - vissa ärenden som anges i speciella föreskrifter

Lokala styrelser i den nya skollagen 4 kap. 16 § I en lokal styrelse för en förskoleenhet eller en skolenhet med grundskola eller grundsärskola ska företrädare för barnens eller elevernas vårdnadshavare och företrädare för de anställda ingå som ledamöter. I en lokal styrelse för en skolenhet med gymnasieskola, gymnasiesärskola, kommunal vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna eller utbildning i svenska för invandrare ska företrädare för eleverna och företrädare för de anställda ingå som ledamöter. Företrädarna för eleverna eller vårdnadshavarna får inte vara fler än övriga ledamöter.

Lokala styrelser i den nya skollagen 4 kap. 17 § - En rektor/förskolechef kan delegera till en lokal styrelse i samma utsträckning som till anställd/uppdragstagare. Dock inte i frågor som rör enskilda barn eller elever.

Lokala styrelser i den nya skollagen Skillnader mot dagens regler - Ingen brukarmajoritet - Inte specifikt angivet vilka beslut som får fattas - Möjlighet för rektor/förskolechef delegera till lokala styrelsen - Ingen möjlighet för elever i grundskola/särskola att ingå i styrelsen