Slottsskogen för hundra år sedan - en helt annan tid, en helt annan skog. Skrattmåsar fanns här inga då, ändå var parken inte så olik som vi kanske tror.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kroksjön är en by sydväst om skellefteå.
Advertisements

Onsdagen den 29/ åkte klass 3A och 3B till Gamla Linköping.
Här kommer några bilder från platsen där mysteriet hände en gång…
Vad säger Bibeln om pengar, givande & generositet?
Hur kan jag vara viss om min tro?
Lee Esselström 2002 Min egen julkalender - stickade sockor på rad
Explorer of Sweden December 2009 bildspel nr. 14 ”Pura Vida” December 2009 bildspel nr. 14 ”Pura Vida”
Optik Läran om ljus.
Sumererna i södra Mesopotamien
På en utflykt till havet ser vi att barnen visar ett stort intresse för vattnet, sanden och allt som går att upptäcka stranden. Det som väckte vårt intresse.
Frågor på ytan, under ytan och på djupet
~ Den första mobiltelefonen ~
Hej på er alla! ETT STORT TACK för den fina blomman med tillbehör. Jag ska njuta av den en vacker sommarkväll i min trädgård.
Patientenkät sommaren -13
Bensinpris God dag, Jag har hört, Att bensinpriset kan inom den närmaste framtiden komma upp till Sek 17,00.
6ornas studieresa till England Bilder från onsdagen den 24/8
Grekland bestod av flera små riken/stater
Resan till Göta Kanal maj Vi samlades vid Shellmacken Norsborg.
ÄVENTYR MED HÄSTARNA Utflykten Martin och Filippa var ute och red. De red i skogen och tillslut kom de fram till en jättebrant backe. De bestämde sig.
Jenny Nyström.
Vad har vi lärt oss? (What have we learned?)
Positiva tecken - de som funderar över olika existentiella frågor har ökat från 20% till 30%. - de som ägnar sig åt korta stunder av kontemplation och.
Sagan om björnen.
Mobiltelefonins utveckling
Hur fick giraffen sin långa hals?
DEL 1: DE FÖRSTA HÖGKULTURERNA
Fotoalbum med bilder från vårt lägenhet i Park Avenue, Peking 2011/2012.
Hejsan! Nu har vi kollat in St Lucia under drygt en vecka. Vi har gjort tre stopp. Soufriere i söder, Marigot Bay ungefär mitt på och nu senast Rodney.
Vad har vi lärt oss? (What have we learned?)
Patients' experience of important factors in the healthcare environment in oncology care. Browall M, Koinberg I, Falk H, Wijk H.
Dagens lektion: Fångarnas dilemma + Utilitarism
Nyss så träffa jag en krokodil som körde runt i en bil
Jag vill gärna att du kommer över på en liten afterwork-öl, ta gärna med dig familjen eller några vänner och titta in.
VÄLKOMNA TILL HALMSTAD! Nu ska vi berätta om när vi var i Halmstad.
Isla de Coco. Gunther tyckte oxå det war wunderschön att vara framme ! Gunther tyckte oxå det war wunderschön att vara framme ! Våra två ankringsplatser.
Ränta och inflation Företagen Ränta Konsumenter
Ränta och inflation Företagen Konsumenter Ränta
Gumbalde GK 2 april 2010 Mentometer 15 deltagare varav 10 från arbetsgruppen.
Den börjar i Oslo ! Vi åkte till Stavanger där hade vi jätte-kul. Vi badade i de is-kalla havet sen gick vi ut och åt god mat. Sen tog vi flyget till.
En av de första städerna var Ur
Jordens försvunna skatter
Vad har hänt – skämt på allvar
Ibland finns det gånger då man nog önskar att man inte blev fotograferad… ☻
Klassicismen
Ekoturism i Thailand Nawarat Wichien. Thailand Att besöka Thailand är mycket mer än sol, bad och shopping Har mycket varierad miljö. Eko-aktiviteter omfattar.
Hejsan! Nu har vi varit några veckor på Trinidad. Vi har bland annat roat oss med några djungelturer men kanske framför allt med den stora karnevalen.
Hållbar utveckling Vårt hem jorden Vårt hem jorden.
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
Gud På dessa fem pelare vilar ett liv i islam = ett liv enligt guds vilja, som leder till gemenskap med gud i detta livet och nästa. Bönen: fem gånger.
Min Stockholmresa ..
RYMDEN Elin Wester.
Mobiltelefon.
Av: Malin, Alexander, Manne och Carolina.
Fotoalbum Shanghai, 1-3 januari Då Per var ledig ett par dagar efter nyår, passade vi på att åka det nya snabbtåget till Shanghai. Tåget gick från.
Rymden Av Nicolina 4B.
1800-talet.
Naturlandskap blir kulturlandskap
HÖSTAKTIVITETER -15/16.
Skolavslutning 2017 T1-skolorna.
Familjeekonomi Samhällskunskap åk 4.
Naturresurs; Skogen Geografi åk 4.
Riktnummeret till Örebro är
Inspektioner vid akutmottagningar i Värmland och Gävleborgs län
Uttal Vokaler dikter.
Regelträff med Tipspromenad
Attraktiv Hemtjänst Webbaserad Introduktionsutbildning
Uttal Vokaler dikter.
Presentationens avskrift:

Slottsskogen för hundra år sedan - en helt annan tid, en helt annan skog. Skrattmåsar fanns här inga då, ändå var parken inte så olik som vi kanske tror. Låt oss göra en liten vandring och se vad som hänt.

På den tiden var det ingen tvekan var Slottsskogen började. Vid Linneplatsen fanns då grindar av ek, som senare försvann, saknade av många. Nu kan röran vara formidabel på denna minnesvärda plats. GRI NDA RNA

Slottsskogen har alltid haft dammar. Redan då övergödda av fågelskit, vilket gav strimmor av blågröna bakterier som på detta vykort. Men is togs till restauranger och utter kunde ibland ses! DAM MAR NA

Karlsrodammen ser mycket idyllisk ut på vykorten, det är annat än dagens söliga pölar. Med konstnärens suveräna frihet har den nedåtgående solen placerats i norr, ytterst ovanligt men utan tvekan effektfullt., AFT ON SOL EN

Från början var Slottsskogen mest området mellan dammarna, här promenerades och besöktes krogar, lyssnade musik. Men visst var restaurationerna av mer ögonfägnande slag än dagens funkislådor? PRI PPS KA VIL LAN

Svanar i en park har få plikter. De skall vara ståtliga och beredvilligt låta sig matas. Här har alltid funnits knölsvanar, visserligen vingklippta men trots allt svanar SVA NAR NA

KAFF EKO KET Hur ofta skänker vi termosens uppfinnare en tanke? Det borde vi även om kaffekokningen i Slottsskogen var gemenskap och glädje kunde det ändå bli bråk om koket var upptaget. Här verkar dock friden råda.

Vid Vinterpaviljongens uteservering har tre gentlemen samlats för att inmundiga en liten sexa, till det facila priset av 1 och 60, mer än en dagslön för en arbetare varav det fanns många i denna vackra stad TERR ASS FRUK OST

STO RA LIA På den tiden vintrar var vintrar och innan tv-spelen var uppfunna åkte barnen kälke, ja också vuxna. Backen vid Säldammen var populär och stängdes av för biltrafik. Blåmes tycks ha funnits här redan då:

Slottsskogens djurpark är äldst i landet men ofta ett resultat av donationer vilket ger en viss slumpmässig prägel på sortimentet. Sälar har funnits sedan 1902, detta är en utsikt åt söder. SÄL DAM MEN

CA ST LE PA RK This Old Castle park was known over there, inte så egendomligt, med sina mjuka linjer och omväxlande natur är det så typiskt svenskt. Observera ängarna i bakgrunden där nu stadsdelen Änggården finns.

HÖ VÅ LM AR NA En gång skördades höet på gräsmattorna och utgjorde del av landshövdingens lön… att hoppa i volmarna medförde böter på 5 kr, vilket en och annan vanartig gosse dyrt fick erfara.

PAVI LJON GEN Gott om barn var det på den tiden, syskon passade mindre syskon, far och mor arbetade. I bakgrunden Vinterpaviljongen, sedermera övertagen av Vita Bandet som i 84 år höll nyktert i Skogens matställen

Lantlig idyll före bilarnas tid, friden sänker sig över nejden och solen speglar sig i Stora dammens vatten… men inte går väl solen ner i söder? Slutsats: detta är Slottsskogen och här kan vad som helst hända... AFTO N SOL EN